V Ljudskem vrtu je zelo odmevalo dogajanje ob igrišču.

Premalo je sodnikov z avtoriteto

Ljubljanski Bravo je po tem, ko je vzel točko Olimpiji, osvojil vse tri na gostovanju v Mariboru. Za zmago ekipe Dejana Grabiča sta zadela branilca Kavčič in Milić, prvi gol Ivanovića za vijoličaste je bil premalo za petnajstkratne prvake. V ospredju je bil tudi sodnik Matej Jug, ki je po neprimernem vedenju mariborskih gledalcev – ti so s predmetom zadeli njegovega pomočnika Tomaža Černeta – želel predčasno končati tekmo.

Bolje nadaljevati tekmo kot jo prekiniti?

"Ko je nekaj minut pozneje po golu Maribora v bližino sodnika Juga priletel še en predmet, se je glavni sodnik odločil za prekinitev tekme, potem pa po prepričevanju le uvidel, da je tekmo bolje nadaljevati. Mariborska publika Juga nima rada, to ni skrivnost. Res pa je tudi, da ta sodnik pogosto s svojim izpostavljanjem, ki v napetih trenutkih ni malenkostno, išče dodatno pozornost," pravi Jože Pepevnik in dodaja: "Upam, da bo klub skupaj s policijo posameznika, ki je zadel stranskega sodnika, našel in primerno kaznoval. Klubi v slovenski ligi, Maribor v prvi vrsti, morajo narediti več, da se kaj takega ne bi dogajalo. Z vzhodne tribune Ljudskega vrta – pa ne posplošujem, publika kot celota je tam odlična – so posamezniki v preteklosti že marsikaj metali proti sodnikom, pa tudi proti Darku Milaniču in Zlatku Zahoviču. To pač ne sodi nikamor."

Sorodna novica Maribor obsodil dejanje navijača: nepopisno razočaranje!

Za dober VAR se potrebuje tudi dobre sodnike

Veliko prahu je ob koncu tekme v Mariboru dvignilo tudi igranje Martina Kramariča z roko v svojem kazenskem prostoru, ki ga sodniki v VAR pisarni niso označili kot vrednega enajstmetrovke. Sistem VAR v slovenskem prvenstvu sicer povzroča kar nekaj zmede, njegova uporaba in tolmačenje situacij na igrišču se za zdaj med sodniki še ne zdi poenotena. Aljaž Golčer si želi, da bi bilo govora o delilcih pravice manj, njihovo delegiranje pa bolj transparentno.

"Neverjetno je, da tudi zdaj, ko imamo VAR, veliko govorimo o sodnikih. V drugih državah toliko tega ni opaziti. Seveda pa gre za nekoliko dolgoročne procese, ki zahtevajo čas, a tudi morda sistemski pristop. Ne bi se pa smelo dogajati, da so sodniki imuni na dogajanje v njihovem poklicu. V Angliji, na primer, so sodniki zaščiteni pred javnostjo, trenerji in tako naprej, vendar se njihovo delo vrednoti. Vse njihove odločitve se točkujejo in na podlagi teh rezultatov se delegirajo sodniki za najpomembnejše tekme, lokalne derbije, tekme, ki odločajo o prvaku, obstanku itd."

Sorodna novica Zmaga Brava v Ljudskem vrtu, Maribor v 92. minuti brez 11-metrovke

"Za dober VAR potrebuješ dobre sodnike oz. več dobrih sodnikov. Zakaj smo v Sloveniji začeli z VAR-om sezono in pol pozneje? Ne zato, ker ni bilo dobrih sodnikov, ampak zato, ker sploh ni bilo sodnikov. Ne odobravam metanja predmetov vanje, to obsojam, vem pa, zakaj se to dogaja. Matej Jug in druščina s svojim egom radi provocirajo. Vedo, da jim nihče nič ne more, da so zaščiteni bolj kot kočevski medvedi," pa razmišlja Marko Cirman, ki tudi s kakovostjo nogometa na sončni strani Alp ni zadovoljen.

"Nasplošno je kakovost nogometa čedalje slabša, to me zelo skrbi. Niti enega kluba nimamo, ki bi potegnil naprej, ki bi lahko kaj pokazal v Evropi. Imamo kopico klubov, ki se tolčejo med sabo, si jemljejo in podarjajo točke. NIkogar ni, ki bi bil tako superioren, da bi lahko bili prepričani, da bo kaj naredil v Evropi. Nekaj let nazaj je bil Maribor dominanten v prvenstvu in smo skoraj vedeli, da bo daleč prišel tudi v Evropi. Zdaj pa je vsaka mariborska tekma uganka, Olimpija niha gor dol ... To, da lahko vsak premaga vsakogar, je verjetno zanimivo za nevtralne gledalce, ampak kakovost nogometa, osnovne prvine igre pa padajo iz leta v leto."

Sorodna novica Karanović: Zmotilo me je, da smo bili preveč panični

Daku kljub manku golov poživil napad Mure

Omizje je prečesalo dogajanje med slovenskimi prvoligaši. Boštjan Janežič med ekipami poudarja Domžale ...

"Domžale so edine še brez poraza v tej pomladi. Štiri zmage in dva neodločena rezultata. Spet tista domžalska pomlad po dolgih, močnih zimskih pripravah. Po navadi jih izčrpa poletna Evropa, prodaja igralcev in v jesenskem delu si po navadi naberejo nekaj zaostanka. Razlika med jesenjo in pomladjo je očitna," ... med posamezniki pa novega napadalca Mure: "Všeč mi je Mirlind Daku, ni sicer še dosegel gola. Vidi se, da bi lahko Murini igri v napadu dal drugačno dimenzijo. Morda bo prav to v napad prineslo tisto igro, ki jo želi igrati novi trener prvakov, Damir Čontala, ki je napovedal drugačen pristop od Anteja Šimundže."

Velik del tokratne epizode podkasta Žoga je okrogla je bil posvečen tudi športnim posledicam vojne v Ukrajini, ki žal v veliki meri vpliva tudi na nogometni svet.