Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki - #MMCTeden

Kultura

Knjige Novi mariborski župan optimističen v zvezi obnovo knjižnice na Rotovškem trgu

Novo vodstvo mariborske občine zaenkrat ostaja pri načrtu izgradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu.

Razstave S fotografijami nožnic proti tabujem, ki spremljajo ta del ženskega telesa

Kolumbijska umetnica Melisa Vargas je na razstavi Vulva, cvet mojega življenja, v čilenski prestolnici Santiago na ogled postavila 25 fotografij nožnic različnih žensk.

15

Oder Zinnie Harris: "Ženskemu liku ni dovoljeno govoriti drugega kot to, kako je biti ženska"

Z Zinnie Harris, avtorico priredbe Ajshilove Oresteje, ki jo je naslovila Ta nesrečni rod in jo je mogoče videti na Velikem odru MGL-ja, sva se o njenem najobsežnejšem dramskem delu, ki ga je pisala kar tri leta, pogovarjali po telefonu.

17

Drugo Modri osliček Ariol odpira festival Bobri

S prvimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstavami se začenja 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

Oder Četrt stoletja Impro lige pri nas: gledališče, ki nastaja spontano

V CSK France Prešeren na Karunovi se pričenja dvodnevno dogajanje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji.

2

Izraelski muzej zaradi protestov umika skulpturo McJezus

Po protestu tamkajšnje krščanske skupnosti bodo iz muzeja v Hajfi umaknili skulpturo McJezus, križane maskote priljubljene verige restavracij s hitro prehrano, ki je delo finskega umetnika in političnega aktivista Janija Leinonena.

26

Več kulturnih novic

Kultura Bane Bumbar ‒ še vedno priljubljena paradigma povprečnega Jugoslovana

Čeprav je od snemanja nadaljevanke Na vrat na nos oziroma Grlom u jagode minilo več kot 40 let, med gledalci ostaja priljubljena. Odpira še danes aktualna vprašanja.

6

Film in TV Po Houellebecqovi distopični viziji Francije bodo posneli TV-serijo

Štiri leta po izidu bo kontroverzni roman Michel Houellebecq Podreditev dobil še televizijsko predelavo. Po pisateljevem orisu Francije, v kateri leta 2022 na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist, bodo posneli TV-serijo.

1

Oder Celjski gledališčniki napovedali kazensko ovadbo Borisa Kobala

Slovensko ljudsko gledališče Celje je organiziralo novinarsko konferenco ob nedavnem umiku komedije Borisa Kobala Profesionalci espe s svojega programa, saj se je izkazalo, da gre zgolj za poslovenjeno dramo italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

211
Več novic

Recenzije

Beremo Zoran Hočevar: Tole zdaj

Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.

Gledamo Igram, sem

Res je sicer, da je filmska produkcija v zadnjih nekaj desetletjih, z vstopom v dobo digitalnega, doživela svojsko preobrazbo, pri čemer je bilo določenih sprememb deležno tudi polje filmske igre.

Gledamo Tatiči

Hirokazu Koreeda s svojo "umetnostjo empatije", ki je mojstrsko utelešenje našla v Tatičih, naslika precej drugačen portret sodobne Japonske, kot ga ponujajo podobe tehnološko sijajnih megalopolisov.

2
Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

Pogled 100 let nazaj: priključitev Prekmurja

Kako je bilo v deželi ob Muri pred stoletjem, ko je po razpadu avstro-ogrske monarhije takratna Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev Prekmurje dobila za zeleno mizo na mirovni konferenci v Parizu?

100 let odcepitve Medžimurja od Madžarske: "Konec je našega suženjstva"

10.000-glava množica je 9. januarja 1919 na trgu pred cerkvijo v Čakovcu sprejela Resolucijo o odcepitvi Medžimurja od madžarske države. Tako kot slovensko Prekmurje je bila tudi ta skrajno severovzhodna hrvaška pokrajina njen del do konca 1. svet. vojne.

Mi hočemo živeti ... fotografsko popotovanje po prizoriščih prve svetovne vojne

Mi hočemo živeti ... se bere eden od zapisov v vojnem dnevniku, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zapisal literarni zgodovinar France Kobler.

1