Prizor iz meseca junija, ko so v Kartumu že potekali spopadi. Foto: AP
Prizor iz meseca junija, ko so v Kartumu že potekali spopadi. Foto: AP

Aktivisti so dodali, da bi lahko bilo žrtev še več, saj so nekatera trupla neprepoznavna.

V sredini aprila so izbruhnili spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF), od takrat je bilo ubitih približno 5000 ljudi. Nasilje se nadaljuje z nezmanjšano močjo.

Sudanske oborožene sile imajo premoč v zraku, zato redno izvajajo letalske napade, medtem ko na ulicah prevladujejo borci RSF-ja, poroča Guardian.

Zahodne države so paravojaške enote obtožile ubijanja na podlagi etnične pripadnosti v zahodni regiji Darfur, mednarodno kazensko sodišče pa je začelo novo preiskavo domnevnih vojnih zločinov.

Tudi vojska je bila obtožena zlorab, tudi zaradi letalskega napada 8. junija, v katerem je bilo ubitih več kot deset civilistov.

Polovica prebivalcev potrebuje pomoč

Po podatkih Združenih narodov več kot polovica izmed 48 milijonov prebivalcev Sudana potrebuje humanitarno pomoč in zaščito, šest milijonov pa jih je na robu lakote. Poleg tega je zaradi spopadov notranje razseljenih približno 3,8 milijona ljudi, še milijon pa jih je prečkalo meje sosednjih držav. Med razseljenimi je skoraj 2,8 milijona ljudi iz Kartuma, kar predstavlja več kot polovico predvojnega prebivalstva prestolnice, v kateri je živelo pet milijonov ljudi.