Del Sudancev išče zatočišče v Čadu. Foto: Reuters
Del Sudancev išče zatočišče v Čadu. Foto: Reuters

Uporniška skupina poskuša od vojske prevzeti nadzor nad mestom Kadugli, in sicer od junija, ko se je vključila v konflikt, ki je aprila izbruhnil med vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha Al Burhana in paravojaškimi Silami za hitro podporo, ki jih vodi Mohamed Hamdan Dagalo.

Eden od prebivalcev je po poročanju Guardiana dejal, da so razmere v mestu "zelo slabe". Cele družine bežijo brez česar koli, brez hrane, brez denarja, je dejal.

Civilisti iščejo zaklonišče v šolah in mošejah v vzhodnih soseskah mesta, je dejal prebivalec. Nekateri izmed njih so nedavno prišli iz glavnega mesta Kartum, od koder so pobegnili zaradi hudih večmesečnih spopadov.

Na jugu in zahodu Sudana je dejavnih več oboroženih skupin in milic, napredovanje Osvobodilnega gibanja sudanskega ljudstva-Sever pa vzbuja skrbi, da država polzi v državljansko vojno.

Skupina je od vojske od junija prevzela okoli 10 oporišč okoli Kaduglija in mesta Diling, pri čemer je naletela na malo odpora, pravijo lokalni prebivalci. Skupina je tako povečala površino ozemlja v tem delu Sudana pod njenim nadzorom na 60 odstotkov.

Medtem so paravojaške Sile za hitro podporo prevzele nadzor nad strateško pomembnim mestom Ed Dubeibat, ki s cestami in železnico povezuje Južni Kordofan s preostankom Sudana.

Vojska je blokirala ceste, ki povezujejo Kadugli in Diling v poskusu preprečiti ljudem, da pobegnejo pred napredovanjem uporniške skupine. Junija in julija pa je pobeg uspel stotinam družin, od katerih so se številne napotile v El Obeid, glavno mesto sosednje države Severni Kordofan.

Tudi v El Obeidu potekajo spopadi, in sicer med vojsko in Silami za hitro podporo, a za številne ljudi še velja za varnejše mesto.