Vojna poteka od srede aprila. Foto: Reuters
Vojna poteka od srede aprila. Foto: Reuters

Prekinitev ognja je bila namenjena evakuaciji civilistov iz Kartuma in dobavi humanitarne pomoči. Premirje se je končalo danes ob 6. uri po srednjeevropskem času, le deset minut pozneje pa so izbruhnili spopadi med vojsko in paravojaškimi silami (RSF).

Streljanje in eksplozije je bilo slišati v Kartumu in bližnjem mestu Omdurman. Po poročanju očividcev so spopadi potekali tudi v bližini kompleksa za proizvodnjo orožja in skladišča orožja Jarmuk v Kartumu, od koder se že peti dan zapored vali dim.

Od izbruha spopadov je bilo sicer dogovorjenih več prekinitev ognja, a nobena ni pripeljala do resnejših pogajanj o izhodu iz krize. Spopadi pa se nadaljujejo tudi po tem, ko je Washington v začetku meseca uvedel sankcije proti sudanskim voditeljem, ki naj bi bili odgovorni za kršitve dogovorov o premirju in nadaljevanje nasilja v tej državi.

Med drugim sta bili sankcionirani orožarski podjetji sudanske vojske Defence Industries System in Sudan Master Technology ter orožarsko podjetje Tradive General Trading in rudarsko podjetje Al Junaid Multi Activities, ki sta pod nadzorom paravojaških sil.

V spopadih med vojsko in Silami za hitro podporo (RSF) je od sredine aprila v Sudanu umrlo okoli 1800 ljudi. Po navedbah ZN-a je razseljenih skoraj dva milijona ljudi, od tega se jih je 476.000 zateklo v sosednje države.

Več kot 200.000 ljudi je pobegnilo v Egipt. Tamkajšnje oblasti so v soboto napovedale, da bodo zaostrile pogoje za vstop Sudancev, da bi ustavile "nezakonite dejavnosti, ki vključujejo ponarejanje vstopnih vizumov na sudanski strani meje".