40-letna tovarniška delavka Suad Fisa iz Darfurja je zatočišče pred vojno našla v Izraelu. Njeni otroci so uradno pogrešani. Foto: Reuters
40-letna tovarniška delavka Suad Fisa iz Darfurja je zatočišče pred vojno našla v Izraelu. Njeni otroci so uradno pogrešani. Foto: Reuters

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočil, da se je med državljansko vojno v Sudanu obudil tudi etnični konflikt v pokrajini Darfur, poroča Deutsche Welle. Sile za hitro posredovanje in druge arabske milice namreč na območju znova napadajo nearabske prebivalce.

"Na žalost, če pogledamo gibanje, če pogledamo položaj v Darfurju, bomo verjetno presegli milijon (beguncev)," je dejal Raouf Mazou, pomočnik visokega komisarja ZN-a za begunce.

Spopadi v Darfurju imajo dolgo zgodovino. Sudanska vlada pod vodstvom Omarja Al Baširja je leta 2003 krvavo zaprla upor v Darfurju in skupaj z arabskimi borci, znanimi kot džandžavidi, izvedla genocid nad temnopoltimi plemeni. Skupno je bilo v letih vojne po različnih podatkih ubitih do 300.000 ljudi, še 2,7 milijona ljudi pa je pobegnilo iz Darfurja.

Med državljansko vojno v Sudanu je konflikt v Darfurju znova oživel. Raouf Mazou je opozoril, da se "vrača etnična razsežnost" konflikta. "Glede na poročila kolegov na terenu so spopadi dosegli skrb vzbujajočo raven, zaradi česar je praktično nemogoče dostaviti humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu," je dejal.

Sorodna novica Tomo Križnar: V Sudanu gre za politiko "ubij sužnja s sužnjem"

Arabske milice in Sile za hitro podporo (RSF) tako znova napadajo nearabska nomadska plemena na območju. RSF je uradno nastal leta 2013, ko se je v Sile za hitro podporo združilo več džandžavidskih arabskih milic. Vlada Omarja Al Baširja je RSF uporabljala za zadušitve uporov od Darfurja do Južnega Kordofana.

Državljanska vojna v Sudanu po sporu med vojsko in RSF-jem se vleče že dva meseca. Spor je nastal zaradi vloge RSF-ja v novi ureditvi in vključevanja v redno vojsko, medtem ko je bil Sudan po državnem udaru leta 2019 na poti v demokracijo.

Novo premirje v Sudanu

Med spopadi je v tujino pobegnil že okoli 600.000 Sudancev, ki so se zatekli v Egipt, Čad, Južni Sudan in Srednjeafriško republiko.

Vodja vojske Abdel Fatah Burhan in vodja RSF-ja Mohamed Hamdan Dagalo sta ob začetku kurban bajrama ločeno napovedala novo premirje. Prekinitve ognja so bile v preteklosti sicer pogosto kršene. V spopadih je bilo doslej ubitih več sto ljudi, po nekaterih navedbah tudi več kot 5000 ljudi.