Sudanska vojska ima prednost v letalskih silah, s katerimi izvaja napade na domnevne lokacije RSF-ja v večjih mestih. Foto: Reuters
Sudanska vojska ima prednost v letalskih silah, s katerimi izvaja napade na domnevne lokacije RSF-ja v večjih mestih. Foto: Reuters

Posredniki iz ZDA in Savdske Arabije so sporočili, da je prekinitev ognja začela veljati danes ob 6. uri. V dveh mesecih spopadov je bilo sicer že več poskusov premirja, a nobeden ni privedel do resnih pogajanj o koncu bojevanja.

"Obe strani sta se zavezali, da med prekinitvijo ognja ne bosta izvajali napadov in vojaških premikov in da ne bosta uporabljali letal in brezpilotnih letalnikov, prav tako ne bosta krepili svojih položajev," so v soboto zvečer sporočili posredniki. Prav tako naj bi omogočili dostavo humanitarne pomoči po vsej državi.

Spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha Al Burhana in paravojaško skupino Sile za hitro podporo (RSF), ki jo vodi Mohamed Hamdan Daglo, so se začeli 15. aprila.

V soboto je vojska, ki ima prednost v letalstvu, izvedla zračne napade na prestolnico Kartum. Ubitih je bilo 17 civilistov, med njimi tudi pet otrok, uničenih pa 25 domov. RSF ima na drugi strani prednost v stanovanjskih četrtih, kjer so njihove sile utrdile položaje.

V dveh mesecih spopadov je bilo ubitih več kot 3000 ljudi, več kot 6000 pa ranjenih, kažejo podatki sudanskega ministrstva za zdravje. Po navedbah Združenih narodov je razseljenih 2,2 milijona ljudi, od tega se jih je 476.000 zateklo v sosednje države.

V Sudanu nova prekinitev ognja