Spopadi trajajo od aprila. Foto: Reuters
Spopadi trajajo od aprila. Foto: Reuters

Napad, ki ga je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, je bil eden najsmrtonosnejših v spopadih med vojsko in paravojaško skupino Hitre sile za podporo, ki so izbruhnili sredi aprila.

Prejšnji mesec je bilo v zračnem napadu v Kartumu ubitih najmanj 17 ljudi, vključno s petimi otroki. Paravojaška skupina je vojsko obtožila napadov na stanovanjske predele v Omdurmanu.

Hitre sile za podporo so po začetku spopadov hitro prevladale v Kartumu in sosednjih mestih Omdurman in Bahri, vojska pa je sprožila zračne in topniške napade.

Kot poroča Deutche Welle, v zadnjih dneh spopadi potekajo predvsem v Omdurmanu, saj je njegov zahodni del ključna dobavna pot za paravojaške sile, po kateri lahko ta dobi okrepitve iz Darfurja na zahodu države.

V napadih je bila tarča tudi državna radiotelevizija na vzhodu Omdurmana, tarči sta bila tudi južni in vzhodni Kartum.

Do spopadov je prišlo aprila po več mesecih napetosti med vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah Al Burhan, in Hitrimi silami za podporo pod vodstvom generala Mohameda Hamdana Dagale.

Generala sta oktobra 2021 vodila vojaški udar, ki je z oblasti spravil civilno prehodno vlado.

Zaradi spopadov je moralo več kot 2,9 milijona ljudi zapustiti domove, več kot 700.000 jih je pobegnilo v sosednje države.