Številni sudanski begunci so prebegnili v sosednji Čad. Foto: Reuters
Številni sudanski begunci so prebegnili v sosednji Čad. Foto: Reuters

Boji med sudansko vojsko in Silami za hitro podporo (RSF) so opustošili prestolnico Kartum in sprožili etnično usmerjene napade v Darfurju, ki bi lahko Sudan pahnili v dolgotrajno državljansko vojno in destabilizirali regijo.

"Kmetom se izteka čas, da bi posadili pridelke, ki bodo nahranili njih in njihove sosede. Medicinskih zalog je malo. Razmere uhajajo izpod nadzora," so v skupni izjavi zapisale agencije Združenih narodov.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je zaradi vojne v sosednje države zbežalo več kot milijon ljudi, medtem ko se razseljeni v Sudanu spopadajo s posledicami vojne in posledične gospodarske krize. Glede na zadnje številke, ki jih je objavil IOM, je znotraj Sudana razseljenih več kot 3,4 milijona ljudi.

Milijoni, ki so ostali v Kartumu ter mestih v pokrajinah Darfur in Kordofan, se spopadajo z nesramnim plenjenjem in dolgimi izpadi elektrike, komunikacij in vode.

Spopadi so izbruhnili 15. aprila po sporu zaradi načrtovanega prehoda na civilno vladavino med poveljnikom redne vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim namestnikom na položaju voditelja države Mohamedom Hamdanom DagalomHemedtijem, ki poveljuje paravojaškim silam RSF.

Tiskovna predstavnica visokega komisarja za človekove pravice Elizabeth Throssell je dejala, da "posmrtni ostanki številnih ubitih niso bili zbrani, identificirani ali pokopani", vendar pri ZN-u ocenjujejo, da je bilo ubitih več kot 4000 ljudi. Poročila o spolnih zlorabah so se povečala za 50 odstotkov, je povedala predstavnica Sklada ZN-a za prebivalstvo Laila Baker.

V ponedeljkovem govoru je general Al Burhan obtožil RSF, da želi "državo vrniti v obdobje pred moderno državo" in "zagrešiti vse zločine, ki si jih je mogoče zamisliti". RSF je po drugi strani vojsko obtožil, da poskuša prevzeti polno oblast pod vodstvom lojalistov nekdanjega diktatorja Omarja Al Baširja, ki je bil strmoglavljen med ljudsko vstajo leta 2019.