Protivladni protesti francoska mesta hromijo že sedem koncev tedna. Foto: Reuters
Protivladni protesti francoska mesta hromijo že sedem koncev tedna. Foto: Reuters

S tem želi Pariz odgovoriti na nasilne proteste rumenih jopičev, ki ob koncih tedna že od novembra potekajo v Parizu in drugih francoskih mestih.

Sorodna novica "Na ulicah Francije so pripadniki nižjega srednjega razreda, ki zahtevajo, da se jih upošteva"

Novi zakon je napovedal francoski premier Edouard Philippe. Kot je dejal, želijo s tem zaščititi pravico do zborovanja in svobode izražanja, a ob tem kaznovati tiste, ki kršijo zakon. "Če želijo organizirati proteste, jih morajo tudi prijaviti," je dejal.

Podobni ukrepi kot za huligane?

Poleg ostrejših kazni za neprijavljene proteste je Philippe napovedal tudi načrt, da bi znanim izgrednikom prepovedali sodelovanje na protestih, podobno, kot so že pred tem znanim nogometnim huliganom prepovedali vstop na tribune stadionov. Kot je dodal, bodo morali tisti, ki so na protestih povzročili gmotno škodo, zanjo tudi plačati.

Francoska vlada zaostruje kazni

Od začetka protivladnih demonstracij rumenih jopičev je francoska policija pridržala približno 5.600 ljudi, je dejal francoski premier. To soboto bodo na ulice Pariza in drugih mest poslali skoraj 80.000 pripadnikov varnostnih sil, saj se bojijo novih izgredov.

Protesti potekajo od novembra

V soboto so v Parizu in drugih francoskih mestih znova potekali nasilni protesti rumenih jopičev. Protesti, ki so potekali sedmi konec tedna zapored, so se najprej začeli mirno, nato pa so se ponovno sprevrgli v nasilne izgrede.

'Tisti, ki dvomijo o naših institucijah, ne bodo imeli zadnje besede,' je izjavil Philippe. Foto: Reuters
'Tisti, ki dvomijo o naših institucijah, ne bodo imeli zadnje besede,' je izjavil Philippe. Foto: Reuters

Po podatkih policije se jih je v soboto udeležilo okoli 50.000 ljudi, kar je sicer več kot prejšnji teden, ko jih je bilo na francoskih ulicah 32.000, a še vedno občutno manj, kot jih je bilo ob začetku protestov novembra lani, ko je bilo na ulicah okoli 280.000 rumenih jopičev.