Število protestnikov v soboto kaže, da se protesti spet krepijo. Foto: Reuters
Število protestnikov v soboto kaže, da se protesti spet krepijo. Foto: Reuters

Sobotnih protestov se je po podatkih policije tako udeležilo okoli 50.000 ljudi, kar je manj kot pred tremi tedni, a več kot pred koncem leta. V Parizu naj bi se zbralo okoli 3.500 protestnikov, kar je okoli 800 več kot pred tednom dni in 2.000 več kot še en teden prej.

Tudi po celotni Franciji so jih to soboto našteli več kot prejšnji teden, ko jih je bilo 32.000. Vendarle pa jih je še vedno občutno manj kot ob začetku protestov novembra lani, ko je bilo na ulicah okoli 280.000 rumenih jopičev.

Zadnji protesti v Parizu so se sprva začeli mirno, nato pa so popoldne postali nasilni, ko so se hoteli protestniki ob bregovih Sene prebiti do francoskega parlamenta, a jih je policija ustavila. V spopadih med protestniki in policijo je ta spet uporabila solzivec. Protestniki so zažigali gume, smetnjake in nekaj avtomobilov ter motorjev.

Tiskovni predstavnik vlade moral pobegniti

Tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux je medtem sporočil, da je moral skupaj s svojimi sodelavci zbežati iz svojega urada, ker naj bi protestniki z vozilom, ki so ga našli na bližnjem gradbišču, vdrli skozi vhod stavbe, poroča BBC. Kot je dejal Griveaux, je okoli deset ljudi, nekateri oblečeni v črno, drugi v rumene jopiče, ob vdoru v poslopje vladnega urada razbilo nekaj oken in poškodovalo nekaj avtomobilov. S sodelavci se je zatekel v bližnjem hotelu.

Intervju o protestih in gibanju s francoskim politologom

Francoski notranji minister Christophe Castaner je protestnike na Twitterju pozval k "odgovornosti in spoštovanju zakonov". Macron pa je prav tako na Twitterju obljubil, da bo pravici zadoščeno in da tovrstnega nasilja ne bodo več dopuščali. "Vsakdo bi moral pokazati samoobvladovanje in uporabiti dialog," je pozval.

Že pred tem je predsednik napovedal nacionalno razpravo o široki paleti vprašanj, ki so jih izpostavili protestniki, od obdavčenja in življenjskih stroškov do dostopnosti do javnih storitev in drugih vprašanj. Napovedal je tudi 10 milijard evrov vreden paket ukrepov, namenjenih olajšanju življenja upokojencev in slabo plačanih delavcev.

Po Macronovi obljubi se je število udeležencev demonstracij sicer občutno zmanjšalo, a očitno še vedno ni prepričal vseh protestnikov, ki še kar vztrajajo vsako soboto. Protestno gibanje s horizontalno strukturo, torej nima voditeljev ali organizatorjev, se je pojavilo sredi novembra zaradi dviga trošarin na gorivo, vmes pa se je očitno razklalo na tiste, ki so se pripravljeni pogajati z vlado, in tiste, ki vztrajajo na ulicah.

Gibanje rumenih jopičev sodeč po rezultatih javnomnenjske ankete, ki jo je v četrtek objavilo podjetje Odoxa Dentsu, podpira 55 odstotkov prebivalcev Francije.