Protesti so se začeli sredi novembra, v zadnjem času pa so izgubili zagon. Foto: Reuters
Protesti so se začeli sredi novembra, v zadnjem času pa so izgubili zagon. Foto: Reuters

Prijeli so ga na poti na shod, kjer je nameraval še skupaj z okoli 50 udeleženci prižgati sveče v spomin na mrtve in ranjene na preteklih protestih.

Oblasti nameravajo s tem zavzeti strožje stališče do gibanja.

Preberite še:

"Temu se reče spoštovanje vladavine prava," je dejal gospodarski minister Bruno Le Maire, ko je zavrnil številne kritike aretacije. "Normalno je, da se soočiš s posledicami, kadar kršiš zakon republike."

V povezavi z domnevno nezakonito organizacijo shoda oz. prižiga sveč so Droueta danes tudi zaslišali.

Voznika tovornjaka, ki je med drugim nastopal kot tiskovni predstavnik gibanja, so sicer aretirali že prejšnji mesec, ker je imel pri sebi na enem izmed protestov leseno palico, ki so jo označili za orožje. Zaradi nošenja "prepovedanega orožja kategorije D" bo moral junija na sodišče.

Eric Drouet je eden najvidnejših članov rumenih jopičev. Foto: EPA
Eric Drouet je eden najvidnejših članov rumenih jopičev. Foto: EPA

Razklani protestniki

Protestno gibanje, ki uradno nima voditeljev ali organizatorjev, je vzniknilo novembra zaradi dviga trošarin, a je kmalu preraslo v protivladne proteste. Pogosto so se protesti, ki so bili le redko prijavljeni, sprevrgli v nasilje.

Število udeležencev protestov se od njihovega začetka 17. novembra sicer občutno manjša, na zadnjem protestu na silvestrski večer se je v Parizu zbralo le nekaj sto ljudi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je krizo skušal umiriti z 10 milijard evrov vrednim svežnjem ukrepov, namenjenih olajšanju življenja upokojencev in slabo plačanih delavcev, a to protestov ni ustavilo. Se pa je protestno gibanje razklalo na tiste, ki so se pripravljeni pogajati z vlado, in tiste, ki vztrajajo na barikadah.