V Parizu se je zbralo nekaj več kot 2.000 protestnikov. Foto: Reuters
V Parizu se je zbralo nekaj več kot 2.000 protestnikov. Foto: Reuters

Poročajo o manjši udeležbi, okoli 25.000 ljudi po vsej državi (pred tednom dni jih je bilo okoli 34.000), in zaporah cest ob meji.

Blizu meje s Španijo je več sto protestnikov oviralo promet, saj so se zbrali blizu cestninskih postaj. Policija je protestnike razgnala s solzivcem. Avtocesta je sedaj normalno prevozna, so sporočile oblasti.

Na mejah s Katalonijo so se francoskim pridružili katalonski rumeni jopiči, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije.

O cestnih zaporah protestnikov so poročali tudi blizu meje z Italijo in na mostu v Strasbourg blizu nemške meje.

V Parizu mirno

V zadnjem času so protesti rumenih jopičev manj množični. Foto: EPA
V zadnjem času so protesti rumenih jopičev manj množični. Foto: EPA

V Parizu, ki je bil v minulih sobotah prizorišče nasilnih spopadov med protestniki in policijo, je na več manjših protestih sodelovalo okoli 2.000 ljudi, medtem ko jih je bilo minulo soboto okoli 4.000. Na Elizejskih poljanah je bilo mirno. V Parizu je kljub temu policija prijela 109 protestnikov, tudi vodjo rumenih jopičev Erica Droueta. Sedem so jih pridržali.

Zaradi strahu pred neredi so oblasti bližnjega Versaillesa zaprle tamkajšnjo glavno turistično znamenitost, Versajsko palačo z vrtovi. Okrepili so varnost. Potem ko je na Facebooku udeležbo na protestu napovedalo več kot tisoč ljudi, jih je na koncu prišlo le okoli 60.

Več sto protestnikov se je zbralo v Lyonu, Marseillu, Rouenu in Bordeauxu. Policija pa je s solzivcem razgnala okoli 80 protestnikov pred hišo predsednika Emmanuela Macrona v kraju Touquet.

Vsekakor je število protestnikov pomembno upadlo glede na minulo soboto, po kateri je vlada prisluhnila nekaterim zahtevam protestnikov. Po vrhuncu 17. novembra, ko se je protestov udeležilo 282.000 ljudi, jih je bilo teden kasneje 166.000, minulo soboto pa 66.000.

Predsednika Macron a teži zelo nizka podpora javnosti. Foto: EPA
Predsednika Macron a teži zelo nizka podpora javnosti. Foto: EPA

Smrtna žrtev na blokiranem krožišču

Lokalne francoske oblasti so sporočile, da je na jugu države umrl voznik avtomobila, ki je trčil v tovornjak na krožišču s protestniki. Voznik je namreč prehiteval tovornjak, ki je stal zaradi zapore protestnikov.

Do nesreče, v kateri je umrl 36-letni voznik, je prišlo blizu Perpignana. V povezavi s protivladnimi protesti, ki trajajo že več tednov, je tako umrlo že 10 ljudi.

10 milijard za pomiritev množic

Po spodnjem domu je v petek zvečer še zgornji dom parlamenta sprejel nujne socialne ukrepe v vrednosti 10 milijard evrov, s katerimi želi vlada pomiriti protestnike.

V letu 2019 bodo tako v skladu s sprejetim zakonom minimalno plačo zvišali za sto evrov mesečno, od česar bi imelo korist med 3,8 milijona in pet milijonov gospodinjstev. Upokojenci z manj kot 2.000 evri pokojnine mesečno pa bodo upravičeni do davčne olajšave. V zakon je vključena tudi obljuba predsednika Emmanuela Macrona protestnikom, da božičnica ob koncu leta in plačilo nadur ne bosta več obdavčena.