Težki dnevi, tedni in meseci za francoski politični vrh. Predsednik francoske vlade Edouard Philippe je v sredo takole zapuščal Elizejsko palačo po redni tedenski seji vlade. Foto: Reuters
Težki dnevi, tedni in meseci za francoski politični vrh. Predsednik francoske vlade Edouard Philippe je v sredo takole zapuščal Elizejsko palačo po redni tedenski seji vlade. Foto: Reuters

Dvig minimalne plače za sto evrov
Kot je v sredo sporočil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux, naj bi država minimalno plačo zvišala za sto evrov mesečno, od česar bi imelo korist od 3,8 milijona do pet milijonov gospodinjstev.

Nova zakonodaja predvideva tudi ponovno oprostitev plačila davka za upokojence z manj kot 2.000 evri pokojnine mesečno. Tako bi okoli 3,8 milijona gospodinjstev letno pridobilo okoli 325 evrov.

Božičnica in nadure ne bodo obdavčene
V predlog zakona je vključena tudi obljuba predsednika Emmanuela Macrona protestnikom, da božičnica ob koncu leta in plačilo nadur ne bosta več obdavčena.

Gre za prvi odziv francoskih oblasti na dolgotrajne množične proteste. Po napovedih Griveauxa bo dolgoročnejši odziv na podlagi posvetovanj o vrsti javnih politik, pripravljen do konca marca prihodnje leto.

Od nasprotovanja visokim cenam goriva do zahtev po odstopu Macrona
Demonstranti so ob začetku protestnega vala 17. novembra sprva nasprotovali visokim cenam goriva, nato pa so se demonstracije sprevrgle v splošno nasprotovanje Macronovi politiki.
Protesti, ki so do zdaj Francijo stali veliko denarja, so največja preizkušnja za Macrona, odkar je maja lani prevzel predsedniški položaj. Od takrat je njegova priljubljenost strmoglavila, kritiki pa mu očitajo, da je naklonjen bogatim in da ne naredi dovolj za ljudi v težavah, zlasti na francoskem podeželju.

Nemška vlada "vabi" kvalificirane delavce iz držav, ki niso članice Evropske unije
Nemška vlada pa je sprejela predlog zakonodaje, ki odpravlja ovire za priseljevanje kvalificiranih delavcev iz držav, ki niso članice Evropske unije. Tako naj bi v Nemčiji odpravili pomanjkanje strokovnega kadra. Hkrati bodo v Nemčiji z omenjenim zakonom dali nove možnosti za dobro integrirane tujce, ki so zaposleni dalj časa, imajo pa zgolj začasno dovoljenje za bivanje, da si pridobijo trajnejše dovoljenje za bivanje. V Nemčiji je trenutno na voljo več kot 800.000 delovnih mest. Nemška podjetja si zaradi tega prizadevajo za omilitev zakonodaje o migracijah, s katerimi bi reševali pomanjkanje strokovnega kadra v državi.