Rudnike urana v Nigru upravlja francoska družba Orano, ki se je prej imenovala Arewa. Foto: Reuters
Rudnike urana v Nigru upravlja francoska družba Orano, ki se je prej imenovala Arewa. Foto: Reuters

Takoj po tem, ko je prejšnji teden v Nigru oblast prevzela vojska in odstavila demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Bazouma, so se začela porajati vprašanja glede dobav urana iz njegovih nahajališč v zahodnoafriški državi, ki se ponaša z enimi največjih zalog na svetu in je za Kazahstanom drugi največja dobaviteljica rude Evropski uniji.

Čeprav so se pojavile govorice, da je vojaška hunta že ustavila izvoz urana zaradi domnevnih priprav nekdanje kolonialne oblastnice Francije na vojaško posredovanje, pa to za zdaj ni bilo uradno potrjeno. A tudi če bi prišlo do ustavitve dobav urana v Evropo, zdaj še ni razloga za skrb, mirijo v Bruslju.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Adalbert Jahnz, oskrba Evrope z naravnim uranom zaradi dogajanja v Nigru ni ogrožena. V Evropski uniji je trenutno dovolj zalog urana, da ublažijo morebitna kratkoročna tveganja, srednjeročno in dolgoročno pa je na svetovnem trgu dovolj nahajališč za pokritje potreb Unije, je pojasnil Jahnz.

"Če se uvoz iz Nigra zmanjša, kratkoročno ni neposrednih tveganj za varnost proizvodnje jedrske energije," pa so sporočili iz Euratoma in dodali, da imajo jedrske družbe dovolj zalog urana za delovanje svojih jedrskih elektrarn še za tri leta. V tem času lahko EU diverzificira svoj uvoz s pomočjo trenutno neaktivnih proizvodnih obratov v Kanadi, Avstraliji in Namibiji, pa tudi z izkoriščanjem novih nahajališč.

Po podatkih Euratoma je imel Niger lani 25-odstotni delež pri oskrbi Evropske unije z uranom za Kazahstanom in pred Kanado.

Uran pridobivajo iz rudnikov pri mestu Arlit na severozahodu države. Foto: Google Earth
Uran pridobivajo iz rudnikov pri mestu Arlit na severozahodu države. Foto: Google Earth

Prevrat še ni vplival na cene

Vojaški prevrat za zdaj ni bistveno vplival na cene urana na svetovnih trgih, čeprav bi se lahko to v prihodnje spremenilo, ocenjujejo svetovne analitične družbe. Cena urana se je tako od vojaškega udara v Nigru prejšnji teden le rahlo zvišala, saj so se rudarske dejavnosti v sedmem največjem proizvajalcu te radioaktivne kovine na svetu nadaljevale.

"Promptna cena je malo spremenjena tudi zato, ker Orano prodaja uran po dolgoročnih pogodbah in poletni meseci na promptnem trgu potekajo počasi," je dejal Jonathan Hinze iz svetovalne družbe UxC. "Takšen dogodek bi lahko potreboval nekaj več časa, da prodre v tržno psihologijo. Še vedno bi lahko bili večji vplivi v prihodnjih dneh in tednih," je dejal za Reuters.

Cena urana se je v zadnjih treh letih podvojila, vendar je še vedno precej nižja od najvišjih vrednosti, ki so bile dosežene leta 2007.

Francoska jedrska družba Orano, ki upravlja rudnike urana v Nigru, je že prejšnji teden sporočila, da se njene dejavnosti kljub prevratu nadaljujejo. Danes je družba še enkrat ponovila, da se pridobivanje urana nadaljuje še naprej in nanj ne bo vplivala tudi napovedana evakuacija francoskih državljanov, saj je 99 odstotkov njihovih zaposlenih nigrskih državljanov.