Novi voditelj Nigra, general Abdourahmane Tchiani. Foto: Reuters
Novi voditelj Nigra, general Abdourahmane Tchiani. Foto: Reuters

Nigrska predsedniška straža je v sredo zajela predsednika Bazouma in razglasila državni udar. Na njihovo stran se je postavila tudi vojska. Vodja predsedniške straže, 62-letni general Abdourahmane Tchiani, se je v petek razglasil za vodjo tranzicijskega sveta in s tem voditelja Nigra.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je odstavljenemu predsedniku Nigra Mohamedu Bazoumu obljubil "neomajno podporo" ZDA in prevratnike posvaril, da je "ogroženih več sto milijonov dolarjev pomoči".

Bazoum, prvi izvoljeni predsednik Nigra po razglasitvi neodvisnosti od Francije, je veljal za pomembnega zaveznika Zahoda v boju proti islamističnim milicam v Sahelu. Antony Blinken je po udaru dvakrat govoril z Bazoumom in mu povedal, da bo Washington skušal znova vzpostaviti demokracijo v Nigru, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Koliko vojakov imajo zahodne države v Nigru?

Izmed zahodnih zaveznic ima največ svojih vojakov v Nigru Francija, od 1000 do 1500. Njihova naloga je predvsem podpora nigrski vojski. Po državnih udarih v Burkina Fasu in Maliju je večino svojih sil v Sahelu prestavila v Niger.

Sledijo ZDA, ki imajo v državi v dveh oporiščih 1100 vojakov. Niger pri boju zoper džihadistične milice uporablja tudi ameriške brezpilotnike. ZDA so od leta 2012 po podatkih veleposlaništva v Niameyju od leta 2012 namenile 500 milijonov dolarjev za opremo in usposabljanje.

V Nigru ima približno 300 vojakov še Italija. EU je decembra ustanovil triletno skupino med 50 in 100 vojaki za vojaško usposabljanje. Nemčija je v skupino poslala "do 60" vojakov.

Prav tako je govoril z njegovim predhodnikom Mahamadoujem Issoufoujem in mu sporočil, da je državni udar "ogrozil leta uspešnega sodelovanja" ter finančno pomoč ZDA.

Francija je medtem sporočila, da ne bo za voditelja Nigra prepoznala nikogar drugega kot Bazouma. Iz Pariza so pred dnevi sicer potrdili, da je odstavljeni predsednik tudi po zajetju "dobrega zdravja".

Nekdanja kolonizatorka države je ukinila vso razvojno pomoč in pozvala k povrnitvi "ustavnega reda", poroča Reuters.

EU suspendiral finančno podporo

Evropska unija je medtem suspendirala finančno podporo in varnostno sodelovanje z Nigrom, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell. "Predsednik Bazoum je bil demokratično izvoljen. Je in ostaja edini legitimni predsednik Nigra," je poudaril, pozval k njegovi izpustitvi in dejal, da EU ne bo priznal novih oblasti.

EU namerava tudi podpreti vse odločitve Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas), tudi morebitne sankcije, so sporočili iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

VS ZN-a obsodil udar, Afriška unija poziva vojsko k umiku

Varnostni svet ZN-a je v medtem petek ostro obsodil državni udar in opozoril na morebitne negativne posledice za državo ter širšo regijo, ki bi lahko vključevale porast terorizma in nazadovanje socialnih ter gospodarskih razmer.

Na shodih podpornikov puča so plapolale tudi ruske zastave. Foto: EPA
Na shodih podpornikov puča so plapolale tudi ruske zastave. Foto: EPA

Afriška unija je medtem nigrsko vojsko pozvala, naj se "v roku 15 dni nemudoma in brezpogojno vrne v svoja oporišča ter znova vzpostavi ustavno oblast", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahodne države so po poročanju BBC-ja zaskrbljene glede usmeritve Nigra po državnem udaru, saj so se tudi v sosednjih Burkina Fasu in Maliju po vojaških udarih v zadnjih letih obrnili proti Rusiji. V zadnjih dneh je bilo v nigrski prestolnici Niamey na ulicah videti številne podpornike udara, ki so vihteli ruske zastave in vzklikali protifrancoska gesla.

Wagner pozdravlja udar proti "kolonizatorjem"

Ruska najemniška vojska Wagner, ki je prisotna v več afriških državah, je medtem pozdravila državni udar. "Kar se je zgodilo v Nigru, ni nič drugega kot boj prebivalcev Nigra z njihovimi kolonizatorji," je na Telegramu sporočil vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin.

"S kolonizatorji, ki jim skušajo vsiliti svoja življenjska pravila in njihove razmere ter jih obdržati v stanju, v kakršnem je bila Afrika pred sto leti. Danes pridobivajo svojo neodvisnost," je še dodal Prigožin.

Življenje v Niameyu naj bi se vračalo v normalo. Foto: Reuters
Življenje v Niameyu naj bi se vračalo v normalo. Foto: Reuters

Življenje v Niameyju se vrača v normalo

Novi vodja Nigra Tchiani je v petek dejal, da je hunta prevzela oblast zaradi slabe varnostne situacije, gospodarskih težav in korupcije v državi. Nagovoril je svetovne zaveznike Nigra in obljubil, da bo država spoštovala vse mednarodne zaveze in človekove pravice.

Prevratniki so se do zdaj izognili prelivanju krvi. Življenje v prestolnici Niamey se je v zadnjih dneh vrnilo v običajni ritem. BBC še poroča, da imajo Nigrci mešane občutke glede udara, nekateri ga podpirajo, drugi pa menijo, da slaba varnostna situacija ni bila upravičen razlog zanj.

Revna proizvajalka urana

Niger je ena izmed najrevnejših držav na svetu, saj več kot deset milijonov ljudi oziroma 40 odstotkov prebivalstva po podatkih Svetovne banke iz leta 2021 živi v ekstremni revščini. Hkrati je država sedma največja proizvajalka urana, radioaktivne kovine, ki se uporablja za jedrsko energijo, orožje in zdravljenje raka. Država je neodvisnost od Francije razglasila leta 1960. V tem času je bilo v državi pet državnih udarov.