Podporniki udara pred stavbo narodne skupščine v prestolnici Niamey. Foto: Reuters
Podporniki udara pred stavbo narodne skupščine v prestolnici Niamey. Foto: Reuters

Predsedniška straža je v sredo izvedla državni udar in zajela predsednika, začasno ukinila ustavo ter vse institucije, zaprla državne meje in uvedla policijsko uro. Nigrska vojska je podprla prevratnike in sporočila, da želijo s tem zavarovati predsednika ter preprečiti smrtonosne spopade med različnimi varnostnimi silami.

Vodja straže general Abdourahamane Tchiani se je danes na državni televiziji razglasil za vodjo tranzicijskega sveta, ki je začasno prevzel vodenje države. Ponovil je navedbe prevratnikov, da so prevzeli nadzor zaradi slabšanja varnostnega položaja v državi. Kritiziral je tudi nesodelovanje z vojaškima vladama v Burkina Fasu in Maliju v boju proti džihadističnim upornikom v regiji.

Podporniki udara zažgali stavbo vladajoče stranke

Uničeni avtomobili v bližini sedeža stranke zajetega predsednika Mohameda Bazouma. Foto: EPA
Uničeni avtomobili v bližini sedeža stranke zajetega predsednika Mohameda Bazouma. Foto: EPA

Manjša skupina podpornikov varnostnih sil, ki so v sredo izvedle državni udar in zajele predsednika Bazouma, je pred tem napadla sedež vladajoče stranke in zažgala stavbo.

Skupina podpornikov državnega udara, ki se je ločila od množice pred parlamentom v prestolnici Niamey, je podtaknila požar na sedežu stranke in zažgala avtomobile v njeni bližini. BBC še poroča, da je bilo med zbranimi pred parlamentom opaziti tudi ruske zastave.

Z notranjega ministrstva so sinoči po tem izgredu sporočili, da do nadaljnjega zaradi "zaščite državljanov" prepovedujejo javne demonstracije.

Francija: Zdravstveno stanje Bazouma je dobro

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je zatrdila, da je zdravstveno stanje Mohameda Bazouma dobro in da državni udar "ni dokončen". Kot je dejala po pogovoru s predsednikom Emmanuelom Macronom, imajo uporniški vojaki "izhod", če bodo prisluhnili mednarodni skupnosti.

Sorodna novica V Nigru na ulicah podporniki državnega udara. ZN ustavlja humanitarne operacije.

Združeni narodi so začasno ustavili človekoljubne akcije v Nigru. Pozivom Evropske unije in Združenih narodov k izpustitvi Bazouma se je pridružila tudi Rusija.

64-letni Mohamed Bazoum, ki je bil pred dvema letoma izvoljen za predsednika države, je ključni zaveznik Zahoda v boju proti islamističnim borcem na zahodu Afrike.

Niger je obsežna zahodnoafriška država, ki leži v osrčju Sahela, kar dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Ena najrevnejših držav na svetu, bogata z uranom, je neodvisnost od Francije razglasila leta 1960.

General Tchiani prevzel nadzor nad Nigrom