Predsedniška straža je oblast prevzela v sredo, podprla jo je tudi vojska. Foto: Reuters
Predsedniška straža je oblast prevzela v sredo, podprla jo je tudi vojska. Foto: Reuters

Na srečanju v nigerijski prestolnici Abuja so tudi pozvali k takojšnji izpustitvi Bazouma in "popolni vrnitvi k ustavnemu redu v republiki Niger", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na izrednem vrhu Ecowasa je 15-članski blok, ki mu trenutno predseduje Nigerija, sporočil, da bo sprejel "vse potrebne ukrepe" za ponovno vzpostavitev ustavnega reda, pri čemer niso izključili "uporabe sile". V ta namen naj bi se danes sestali načelniki štabov držav Ecowasa.

Za zdaj sicer ni jasno, kako bi Ecowas lahko uporabil silo. Lani se je blok dogovoril o ustanovitvi regionalnih varnostnih sil za posredovanje proti islamskim skrajnežem in preprečevanje vojaških udarov, vendar podrobnosti o silah in njihovem financiranju še vedno niso jasne.

Ecowas je tudi uvedel finančne sankcije proti voditeljem hunte in državi ter "začasno ustavil vse komercialne in finančne transakcije" med državami članicami bloka in Nigrom.

Pučisti posvarili pred posredovanjem v sodelovanju z Zahodom

Voditelji v Nigru, ki so v sredo izvedli državni udar, so že predtem opozorili, da bi lahko Ecowas izvedel vojaško posredovanje v prestolnici Niamey.

Član hunte Amadou Abdramane je na nacionalni televiziji dejal, da je cilj zasedanja Ecowasa "odobriti načrt agresije proti Nigru v obliki neposrednega vojaškega posredovanja v Niameyu". Posredovanje bi potekalo "v sodelovanju z afriškimi državami, ki niso članice regionalnega telesa, in nekaterimi zahodnimi državami".

Čad s svojo pobudo

V Niamey je medtem prispel čadski predsednik, general Mahamat Idriss Deby Itno, da "vidi, kako lahko prispeva k rešitvi krize" v Nigru, je za AFP povedal tiskovni predstavnik čadske vlade Aziz Mahamat Saleh. Kot je pojasnil, gre za "čadsko pobudo", predsednik Itno pa "nima posebnega mandata Ecowasa".

Protestniki pred francoskim veleposlaništvom podprli Rusijo

Pred francoskim veleposlaništvom v Niameyu se je medtem zbralo na tisoče protestnikov, ki podpirajo vojaški udar, nekateri pa so tudi poskušali vstopiti v poslopje, poroča AFP.

Demonstranti so odstranili ploščo z napisom francoskega veleposlaništva ter jo zamenjali z zastavami Nigra in Rusije, medtem ko so drugi vzklikali Naj živi Rusija, Naj živi Putin in Dol s Francijo.

Francija je obsodila nasilje okoli njenega veleposlaništva in zahtevala, da lokalne oblasti zaščitijo stavbo. V Parizu so tudi zagrozili s povračilnimi ukrepi v primeru napada na njihove državljane, diplomate in francoske interese.

Tudi zahodne države grozijo s sankcijami

Skupina uporniških vojakov je v sredo sporočila, da je odstavila predsednika države Mohameda Bazouma in v državi razglasila državni udar. Na stran pučistov se je postavila tudi vojska, poveljnik predsedniške garde, general Abdourahamane Tchiani pa se je v petek razglasil za novega voditelja Nigra.

Nekdanja kolonialna sila Francija in Evropska unija sta po razglasitvi državnega udara, zadnjega, ki je prizadel to nemirno sahelsko regijo, prekinili varnostno sodelovanje in finančno pomoč Nigru. Podobno so zagrozile tudi ZDA.

Varnostni svet ZN-a je v petek ostro obsodil državni udar v Nigru ter pozval k takojšnji izpustitvi predsednika Bazouma in zahteval, da se v Nigru nemudoma vzpostaviti ustavni red. Tudi Afriška unija je nigrsko vojsko pozvala k umiku.