Mariborčani so februarja na podoben način izgubili v Stožicah, ko je 20 minut pred koncem tekme žoga v roko zadela branilca Maxa Watsona, z 11-metrovke pa je edini zadetek dosegel Mustafa Nukić. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani so februarja na podoben način izgubili v Stožicah, ko je 20 minut pred koncem tekme žoga v roko zadela branilca Maxa Watsona, z 11-metrovke pa je edini zadetek dosegel Mustafa Nukić. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti so v 110 minutah (sodnikov dodatek v prvem polčasu je bil dolg osem minut, v drugem pa kar 12) zmogli le tri strele, niti eden pa ni letel v okvir vrat. Izvajali niso nobenega kota in imeli le 39-odstotno posest žoge.

Po grenkem porazu proti Kopru prejšnji teden v Ljudskem vrtu z 0:1 so mnogi pričakovali popoln napad 16-kratnih slovenskih prvakov. Toda od tega ni bilo nič. Tudi kapetan zeleno-belih Timi Max Elšnik se je na novinarski konferenci čudil, da je Maribor igral, kot da bi imel 13 točk prednosti in ne zaostanka za Olimpijo. Kot da derbi ne bi bil ključnega pomena za Štajerce, ki bi morali nujno osvojiti poln izkupiček. Na drugi strani bi Olimpija tudi v primeru poraza zanesljivo ohranila prvo mesto.

Večino zaostanka si je Maribor nabral v uvodnih petih krogih, ko je zbral le tri točke pod vodstvom Radovana Karanovića. Damir Krznar je stabiliziral ekipo, ki pa je premagala predvsem tekmece iz spodnje polovice lestvice. Proti najboljšim trem moštvom letošnje sezone so Mariborčani na petih tekmah iztržili le remi na domačem igrišču proti Celju (2:2), obe srečanji s Koprom in Olimpijo pa so izgubili.

Sorodna novica Olimpija (številčno in terensko) premoč na derbiju kronala z bele točke v 92. minuti

Krznar: Ritem igre je bil prepočasen

"Malo nam je manjkalo odločnosti in energije v napadu, v obrambi je bilo v redu. Ko smo ostali z igralcem manj, pa moram čestitati fantom za borbenost. Držali so se načrta. Z igralcem manj je bilo jasno, da si bo Olimpija priigrala več priložnosti. Izgubili smo tekmo, smo žalostni, a ne razočarani. Ne predajamo se kljub veliki razliki. Borili se bomo, vedno je cilj zmaga, prvenstvo je še dolgo.
Maribor ni slabši od Olimpije," je zatrdil Krznar, ki je večino kariere igral za zagrebški Dinamo.

Sven Šoštarič Karič je bil izključen v sodnikovem dodatku prvega polčasa. Do takrat je bila igra raztrgana, veliko je bilo prekinitev. Maribor tudi z enajstimi igralci na zelenici niti enkrat ni ogrozil Matevža Vidovška, ki je zagotovo pričakoval precej več dela.

"Nismo simulirali nobenega prekrška. Seveda je bilo veliko valjanja in tudi precej prekrškov smo naredili. Že v prvem polčasu, ko sta imeli obe ekipi po enajst igralcev, ritem tekme ni bil dober. Pričakoval sem hitrejšo in agresivnejšo igro z obeh strani. Ritem igre je bil prepočasen," je razlagal 50-letni strateg Maribora, ki je tokrat tekmo spremljal s tribune.

Olimpija prevladovala, a gol dosegla šele ob koncu

Težko mu je bilo sedeti na tribuni

Aleš Mertelj in Mihael Mikić sta vodila vijoličaste. Ob klopi je bilo čutiti velik motiv, želje vsekakor ni manjkalo.

"Že pred tekmo smo bili vse dogovorjeni. Priprava je bila dolga. Vodenje tekme sem popolnoma prepustil obema pomočnikoma. Zelo težko mi je bilo na tribuni, saj nisem mogel vplivati, sedel sem daleč stran od dogajanj. V prihodnje bom bolj pazil in ne bom več dobil kazni. Ne bom več prestopil tiste trenerske črte," je pojasnil Krznar.

Nemanja Mitrović je bil osmoljenec večera. Foto: www.alesfevzer.com
Nemanja Mitrović je bil osmoljenec večera. Foto: www.alesfevzer.com

Mitrović si je okrogli jubilej predstavljal popolnoma drugače

Nemanja Mitrović je v soboto praznoval 30. rojstni dan. V zadnji minuti rednega dela tekme ga je žoga zadela v roko, ki ni bila ob telesu. Videosodnik Matej Jug, ki je Mariborčane tako zelo razburil že prejšnji teden na dvoboju proti Kopru, je pozval glavnega delivca pravice Dragoslava Perića, da si ogleda posnetek ob stranski črti in odločil se je za najstrožjo kazen. Gostje so se pritoževali, ker sodnik predtem ni prekinil akcije ob domnevnem prekršku nad Žanom Vipotnikom na sredini igrišča.

"Škoda, da je prišlo do te akcije za 11-metrovko. Mi smo bili v napadu, a smo izgubili žogo. Hotel sem se zaščititi, malce preveč sem se odprl in žoga me je zadela v roko. Težko kar koli povem, žoga me je zadela v trebuh in v roko. Videosodnik je to videl in taka je bila njegova odločitev," je povedal izkušeni branilec.

"Težko je več kot 45 minut igrati z igralcem manj, tekmec si bo ustvaril priložnosti. V drugem polčasu smo se v obrambi držali dogovorov in res škoda, da smo prejeli zadetek z najstrožje kazni. Mislim, da smo dobro odigrali v obrambi. Ni lahko igrati tekme, ki je tolikokrat prekinjena. Tega smo že vajeni, saj smo že prejšnji teden s Koprom igrali tako tekmo. Na derbiju je motiv dodaten. Čuti se tudi dodatna napetost med navijači."

Skušali bodo odmisliti lestvico

Položaj na lestvici je zelo neugoden za Maribor. Do konca jesenskega dela je še sedem krogov, trije bodo na sporedu tudi med svetovnim prvenstvom v Katarju. Spomladi bo na vrsti še 16 krogov, od 11. februarja bo torej na voljo še 48 točk.

"16 točk zaostanka je veliko, ampak moramo gledati predvsem na našo igro. Moramo se dvigniti. Pozabiti je treba na lestvico in gledati nase. Že v torek je na sporedu pokalna tekma, ki je za nas zelo pomembna," je zaključil Mitrović.

Jug: Premalo smo pokazali

Če bi ostalo pri izidu z 0:0, bi bil glavni junak derbija Ažbe Jug. Odlični vratar je spravljal napadalce Olimpije v obup, tudi iz zelo ugodnih položajev ga niso uspeli matirati.

"Premalo smo pokazali. Nismo imeli sreče z rdečim kartonom. Na derbijih odločajo malenkosti in tokrat je šlo vse skupaj v prid Olimpije. Z igralcem manj se ni veliko stvari spremenilo. V obrambi smo stali dobro. V napadu je manjkal igralec, ki bi naredil višek," je v pogovoru za Val 202 ocenil Jug, ki je prvič začel tekmo po poškodbi v Sežani 23. aprila.

Sorodna novica Riera: Mi smo si želeli tri točke, naš tekmec ne

Naslednje tri prvenstvene tekme bodo velik test

V torek v Ljudski vrt prihaja ekipa Marles hiše – Limbuš Pekre v pokalnem tekmovanju, sledijo pa prvenstvene tekme proti Domžalam, Celju in Muri. Maribor ima že šest porazov, v lanski šampionski sezoni pa je izgubil le osemkrat v 36 krogih.

Po odhodu Zahoviča derbiji po notah zeleno-belih

Ko je kadrovsko politiko pod Kalvarijo vodil Zlatko Zahovič, je Maribor vedno našel pravi odgovor, ko je bil položaj na lestvici slab. Marsikaj se je spremenilo v zadnjih dveh letih pol. Zahovič se je rad pohvalil, da v Ljubljani zelo redko izgublja (le avgusta 2011 in marca 2014 je Maribor izgubil v Stožicah). Po njegovem odhodu se je tehtnica na derbijih močno nagnila na stran Olimpije, čeprav zeleno-beli že štiri leta niso osvojili državnega naslova.

Krznar: Derbi ni bil dober