Dobre tri mesece potem, ko so ga
Dobre tri mesece potem, ko so ga "izgnali" s predstavitvene novinarske konference, je Albert Riera z megafonom v roki pozdravljal Green Dragonse. Foto: www.alesfevzer.com

"Včasih me morate vprašati, zakaj smo zmagali. Ne samo po porazih, zakaj smo izgubili. To je pomembno. Igralci bodo nocoj zasluženo proslavili tri točke, a verjetno ne bodo razmišljali o tem, kako so zmagali. Prejšnji teden, ko smo izgubili, je bilo drugače, ves čas so se spraševali, kaj je šlo narobe. Danes? Na kratko: mi smo si želeli tri točke, naš tekmec ne," je poudaril znova zelo zgovorni trener Olimpije.

Ljubljančani so edini zadetek dosegli v 92. minuti, a statistika razkriva, kakšno (terensko) premoč so imeli na zelenici. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 9:0. "Po mojem mnenju smo bili edino moštvo na zelenici. Številke kažejo, da smo bili veliko boljši kot tekmeci. To si želim na vsaki tekmi. Želim si, da jutri v svojih poročilih poudarite, da smo ekipa, ki vedno naskakuje tri točke, ne glede na to, proti komu igra ali na katerem stadionu. Upajmo, da bomo nekoč igrali proti Barceloni ali madridskemu Realu. Rekli boste: 'Na teh tekmah se bomo branili!' Ne, ne. Smo ekipa, ki vselej poskuša sprovocirati napako tekmeca, ne pa čaka nanjo."

Sorodna novica Olimpija (številčno in terensko) premoč na derbiju kronala z bele točke v 92. minuti

"Na takšnih tekmah je treba igralce umiriti"

Tudi Olimpija resda ni blestela, sploh v prvem polčasu ne. V uvodnih 45 minutah si nobeno izmed moštev ni priigralo niti ene prave priložnosti. Tekma se je razživela v sodnikovem dodatku, ko so imeli gostitelji v nekaj minutah kar tri priložnosti, za nameček pa je bil pri gostih izključen Sven Šoštarič Karič.

"Tehnično in taktično to najbrž ni bila naša najboljša tekma. Na nekaterih tekmah moraš aktivirati in motivirati svoje igralce, na nekaterih pa jih umiriti. Ta je bila takšna, da jih je bilo treba umiriti. Ob takšni intenzivnosti, vzdušju in navijačih si želiš zadeti po eni podaji, ampak tako ne gre. Kar precej žog smo izgubili, ker smo želeli biti prehitri. Enako velja za Maribor. Na takšnih tekmah si po navadi želiš preveč. Treba se je umiriti in poiskati rešitve. Potrebovali smo to zmago in te tri točke, do njih smo prišli tik pred koncem, lahko pa bi zadeli že prej. Derbi je kot neke vrste finale. Ne gre za to, kako igraš, ampak za to, da zmagaš."

Derbi v Stožicah: rdeč karton, bakle in - gol Kvesića

Elšnik: Sodniki niso vplivali na končni razplet

Odločitev je padla po 11-metrovki, na katero je sodnik Dragoslav Perić pokazal po ogledu videoposnetka. Z roko je igral Nemanja Mitrović. Strel z bele pike je izkoristil Mario Kvesić. Španec na klopi Olimpije njegovega strela raje ni gledal. "Imeli smo nekaj neprijetnih izkušenj z 11-metrovkami v tej sezoni, zato smo na treningih vzeli to resno in se pogovarjali o tem. Srce mi najbrž ni tako razbijalo kot Kvesiću, ampak vesel sem bil, da smo zadeli."

Svoje videnje odločilnih dogodkov je predstavil tudi Elšnik: "Kvesić mi je rekel, da je prepričan, da bo zadel z 11 metrov. Verjel sem, da mu bo uspelo, saj ima res močan udarec iz koraka iz kolka. Tudi če gre vratar v pravo smer, zelo težko ubrani takšen strel. Zadel je tik ob vratnici. Glavni sodnik je najprej rekel, da je bila roka ob telesu. Poklical ga je videosodnik in pogledal si je posnetek. Na igrišču se mi je takoj zdelo, da bi to lahko bila 11-metrovka, a ogledati si moram še posnetek. Težko je brez tega komentirati. Mislim, da sodniki niso vplivali na končni razplet. Tudi rdeči karton je bil čist kot solza. Štart je bil nad gležnjem in grdo je izgledalo. Verjamem, da Sven ni želel nič slabega, a je malce slabše ocenil položaj."

Bila je zelo dolga tekma s temi prekinitvami. To je težko za glavo. Imaš pobudo, pa VAR, megla in drugo, pa se ohladiš, zato se mi je zdela malo raztrgana igra. Nismo bili v najboljši podobi, a smo vseeno prevladovali, v drugem polčasu seveda tudi zaradi igralca več. Toda tudi v prvem polčasu do izključitve se mi je zdelo, kot da imajo oni 13 točk prednosti, a so prišli sem igrati na 'sigurno' in sploh niso tvegali. Kar bi od njih pričakoval, saj so v položaju, ko morajo. Toda Maribor ni bil pravi in ni ogrožal naših vrat. Imeli so tudi srečo, da mi nismo bili konkretnejši. Lahko bi že v prvem polčasu vodili z dvema, tremi goli, potem so se oni v drugem dvakrat reševali pred črto, sledila je še prečka. Nismo se počutili ogrožene, nič niso igrali v globino, imeli smo vse pod nadzorom, tudi Matevž Vidovšek ni imel veliko dela. Tri točke so ostale v Ljubljani. Vsi smo srečni: igralci, navijači, uprava pa verjetno najbolj.

Timi Max Elšnik

"Navijačem se ni treba opravičevati"

Riera se je po koncu tekme pridružil igralcem pri pozdravu najzvestejših navijačev Green Dragonsov. "Nikoli ne proslavljam z navijači. Drugače je bilo, ko sem bil igralec. Pomembno je, da se igralci veselijo z navijači, oni zmagujejo. Kot trener sem na klopi, ob stranski črti, malce pretečem, morda 200, 300 metrov (smeh). Ampak v redu, šel sem z njimi, ker so tako želeli navijači. Prosil sem jih, če lahko prihodnjič to izpustim."

Elšnik je dodal: "Navijači so mu skandirali in se mu opravičili za tisto novinarsko konferenco. Dali so mu vedeti, da je eden od njih in da ga imajo izredno radi."

Potem ko je na predstavitvi na začetku julija doživel nič kaj prijetno dobrodošlico, je Riera zdaj postal tudi ljubljenec severne tribune. Ne pričakuje pa nobenega opravičila za dogodke izpred treh mesecev. "Rekel sem že, da se navijačem ni treba opravičevati. Zakaj? Od prvega dne vem, da nisem bil jaz težava. Ko sem prišel sem, je bil klub pač v takšnem položaju. Povsod je enako in mora biti tako. Ko ne igraš dobro, morajo navijači pokazati odziv, to je normalno. Seveda zame to ni bil idealen začetek, toda vseskozi poudarjam, da je izid v nogometu vse. Zavedam se, da če ne bom uspešen, da bom moral oditi. Zdaj imam občutek, da lahko izboljšam to ekipo in jo naredim še boljšo, kot je zdaj. Nadaljevati želim s tem."

Končno je tudi v Ljubljani, kjer je Olimpija v tej sezoni še neporažena, dočakal nekoliko bolj polne tribune. Uradno se je na prvem stoženskem derbiju brez proticovidnih omejitev po treh letih zbralo 8000 gledalcev. "V takšnem vzdušju je užitek igrati. Nogomet je šov, zato potrebuje gledalce. Trudimo se in želimo si igrati čim boljši nogomet, da bi prišlo na tribune še več gledalcev in da bi uživali."

Statistika tekme Olimpija - Maribor (vir: Šport TV)

Streli: 14:3 (v prvem polčasu 4:1)

V okvir vrat: 9:0 (2:0)

Koti: 3:0 (0:0)

Prekrški: 14:13 (10:7)

Posest žoge: 61:39 odstotkov (60:40)

Predsednik Olimpije Adam Delius in direktor Igor Barišić po koncu tekme (v sredini). Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Predsednik Olimpije Adam Delius in direktor Igor Barišić po koncu tekme (v sredini). Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Po visokem porazu ni bilo revolucije

V primerjavi z bolečim porazom proti Bravu prejšnjo nedeljo v Šiški (6:1) Riera ni veliko posegal v začetno enajsterico. Poleg Matevža Vidovška, ki se je po 20. avgustu vrnil v vrata, je opravil samo eno spremembo. Namesto Justasa Lasickasa je na igrišče poslal enega obrambnega nogometaša več, Đorđeja Crnomarkovića. Trojica branilcev Marcel Ratnik, Pascal Estrada in Mateo Karamatić je ostala v prvi postavi.

"Tudi ko smo v Murski Soboti po zaostanku z 0:2 odigrali najboljši polčas letos in zmagali s 3:2, so igrali ti trije osrednji branilci. Enako kot na naši najslabši tekmi proti Bravu. To je nogomet, vsakomur se lahko zgodi slab dan. Želim, da spoštujete to ekipo in igralce. Ti trije branilci so stari 18, 20 in 21 let! Tokrat smo igrali s štirimi osrednjimi branilci, ker nismo želeli prejeti zadetka. A s tem izgubiš tudi nekaj globine. V drugem polčasu smo si želeli biti malce napadalnejši v globino, svoje so opravile tudi menjave. Tretji korak je bila igra z dvema napadalcema. Vedeli smo, kako želimo igrati. Delovalo je. Oboji smo igrali, kot smo pričakovali. Maribor ni nič spreminjal v primerjavi z zadnjimi tekmami. Mi smo bili tisti, ki smo želeli žogo. Tako sem pripravil načrt, a na koncu je izvedba vedno odvisna od igralcev. Vedeli smo, da sta Kronaveter in Tolić sijajna igralca z žogo, a nimata rada, ko morata teči za žogo. Igralcem govorim, da je, ko je žoga v zraku, 50 odstotkov možnosti, da jo dobiš ti. Ko je na tleh in si jo podajaš, je tvoja."

Sorodna novica Riera: Videl sem preveč negativnih komentarjev

"Branilci tvegajo, a od njih to zahtevam"

Riera ves čas poudarja, da se igra Olimpije začne pri branilcih, obramba pa pri napadalcih: "Ne branimo se samo s tremi branilci, braniti se začnemo že z Nukićem, prav tako napadamo. Zakaj branim svoje branilce? Ker branilci začenjajo igro, od njih je odvisno, kakšne žoge bosta dobila Elšnik, Doffo in krilni nogometaši. Tvegajo, a od njih to zahtevam. In v to verjamejo. Včasih naredijo kakšno napako. Seveda je napaka v obrambi bolj moteča kot v napadu. Naj rečem Ratniku, ki je odličen z žogo, že po eni napaki, naj ne igra več tako? Ne, ne. Če ne bi bil tako dober, bi mu rekel, naj čim prej odda žogo. Če želim, da čez dve leti zaigra v kakšnem velikem klubu, pa moram od njega zahtevati, naj gradi igro tudi pod pritiskom. Samo tako bo napredoval. Če ga bom obtoževal, ko bo naredil napako, ne bo napredka."

Novinarska konferenca s Timijem Maxom Elšnikom in Albertom Riero. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Novinarska konferenca s Timijem Maxom Elšnikom in Albertom Riero. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Elšnik je nadaljeval: "Naši branilci so zelo mladi. Veliko se morajo še naučiti. Za vsakega igralca je zelo pozitivno, ko ima absolutno podporo trenerja, ko ta verjame vate, vidi v tebi kakovost in te spodbuja ter provocira, da daš še več od sebe. Želi, da počnemo, kar od nas zahteva, potem nam je lažje. Po porazu proti Celju smo se dobro odzvali v Murski Soboti. Tudi tokrat me ni bilo strah po porazu proti Bravu. Vidi se, da je bil Riera še pred kratkim igralec na najvišji ravni. Zna nas voditi in pozna naša razmišljanja. Malo tudi že razume slovensko (smeh)."

16 točk prednosti pred Olimpijo, kar je izenačena najvišja razlika z začetka septembra po osmih krogih, je veliko. Je po mnenju kapetana zeleno-belih branilec naslova že preveč zaostal? "Prehitro je še, da bi Maribor izločili iz boja za naslov. Počakati moramo do polovice prvenstva, prestopni rok bo še, lahko se zgodi marsikaj. Vrnil se bo Iličić in jim bo gotovo pomagal. Konec sezone je še daleč, moramo iti od tekme do tekme."

Olimpija bo prihodnjo nedeljo gostovala v Novi Gorici, čez dva tedna pa v Stožice prihaja drugouvrščeni Koper.

Krznar: Derbi ni bil dober