1. avgusta je bilo v Stožicah 3:1, 2. oktobra pa v Mariboru 0:0. Zadnji derbi med Olimpijo in Mariborom v letošnji sezoni bo 9. ali 10. aprila v Ljudskem vrtu. Do konca prvenstva bo nato sledilo še šest krogov. Foto: www.alesfevzer.com
1. avgusta je bilo v Stožicah 3:1, 2. oktobra pa v Mariboru 0:0. Zadnji derbi med Olimpijo in Mariborom v letošnji sezoni bo 9. ali 10. aprila v Ljudskem vrtu. Do konca prvenstva bo nato sledilo še šest krogov. Foto: www.alesfevzer.com

Tekla je 69. minuta v Stožicah, ko je novinca pri vijoličastih, švedskega branilca Maxa Watsona, žoga zadela v roko v kazenskem prostoru. Jug je na belo piko pokazal po ogledu videoposnetka ob stranski črti.

Posnetek je med drugim spremljal tudi trener Maribora Radovan Karanović. "Ne vem, kaj naj rečem. Ali je žoga Watsona pred roko zadela tudi v nogo, v tem trenutku ne morem reči, ker nisem dovolj dobro videl. Vsak komentar je odveč. Rekel bi le, da sem zagovornik VAR-a, a tudi za enotno razlago pravil. Tu v določenih primerih še vedno nimamo pravih odgovorov."

Branilec Maribora Gregor Sikošek je dodal: "Ko gre sodnik pogledat VAR, po navadi dosodi tako, da se je zgodilo nekaj. Že takrat sem sumil, da se nam ne piše nič dobrega. Ko je pokazal na 11-metrovko, sem bil seveda razočaran."

Sorodna novica Nukić z bele točke odločil derbi v Stožicah

Nukić: Kakšna je bila igra, mi je vseeno

Na enajstih metrih si je slabe štiri minute po igranju Watsona z roko žogo nastavil Mustafa Nukić in dosegel osmi zadetek v sezoni. Na enak način je odločil že zadnjo tekmo jesenskega dela proti Radomljam. Ažbe Jug se je vrgel v pravo stran, a je bil prekratek.

"Morda se bo slišalo preveč samozavestno, a prepričan sem bil, da bom zadel. Da tega ne smem in ne bom zgrešil. Vesel sem, da sem zadel za zmago. Takoj sem vedel, kako bom streljal. Mislim, da je tudi Jug vedel, a bil sem prepričan, da če streljam močno in če zadenem malo mrežico, ne more tega ubraniti. Tako se je tudi zgodilo. Kakšna je bila igra, mi je iskreno vseeno. Derbi se ne igra, derbi se zmaguje. Zmagali smo, gremo naprej," je povedal ljubljenec domačih navijačev Nukić.

O Jugovi odločitvi pa je dejal: "Bil sem zraven, videl sem, da je Watson dejansko igral z roko. Bil sem prepričan o 11-metrovki. Zato sem moral kot kapetan tudi sugerirati sodniku, da jo mora dosoditi."

Olimpija dobila derbi s pomočjo 11-m

Karanović: Na sredini smo preveč "carinili" žogo

Pet minut prej je imel Maribor smolo tudi na drugi strani, saj so v sobi za VAR zaradi prepovedanega položaja podajalca Sikoška razveljavili zadetek Ognjena Mudrinskega. "Obe stvari, razveljavljeni gol in prejeti zadetek z 11-metrovke, ko je iz nič prišlo do neželenega dogodka, sta verjetno psihološko vplivali na igralce. Zato v zadnjih 20 minutah nismo bili posebej nevarni. Poskušali smo tudi z menjavami stvari obrniti, a se je Olimpija še naprej držala obrambno. Ni bilo dovolj prostora za kaj več. Ob živce nas je spravljalo tudi zavlačevanje Olimpije. Ni bilo samo simuliranje, tudi pobiralci žog niso vračali žoge, prav tako so na njihovi klopi držali žoge," je nemoč Maribora v končnici tekme opisal Karanović.

"Mislim, da Olimpija zaradi odigrane tekme proti Muri ni imela bistvene prednosti, mogoče si je z zmago le dvignila motivacijo. A tudi mi smo bili dobro pripravljeni na tekmo," je dejal Radovan Karanović. Foto: www.alesfevzer.com

V celoti je igro svojega moštva opisal takole: "Poraza si nismo zaslužili. Z izidom gotovo ne moremo biti zadovoljni, a v igri smo bili večji del tekme boljši tekmec. Po mojem mnenju smo si tudi želeli več, volja je bila, narekovali smo ritem igre. Olimpija je bila postavljena nazaj. Edino, s čimer nisem bil zadovoljen, je bila naša igra naprej. Žogo smo na sredini igrišča preveč 'carinili' in premalo razmišljali o napadu. Igralci Olimpije so izkoristili vsak prekršek, sodnik je tudi pisal vsak prekršek. Ni bilo možnosti, da se igra razvije malo hitreje in da pridemo do nekega položaja, da bi zadeli. Izhajali bomo iz tega, kar smo danes počeli dobro in poskušali določene zadeve narediti bolje. Upam, da bomo v nadaljevanju prvenstva uspešni, poskušali si bomo čim prej opomoči po porazu. Vidimo se na derbiju v Mariboru."

Sikošek ga je dopolnil: "Izgubili smo po spletu nesrečnih okoliščin. Mislim, da smo odigrali dobro. Nogomet ti včasih da, včasih pa vzame."

V dresu vijoličastih se je predstavil tudi Đorđe Ivanović, ki je od avgusta 2020 do junija 2021 igral za Olimpijo. Še najbližje zadetku je bil v 53. minuti, ko je po lepem prodoru streljal mimo vrat. "Đorđe je kakovosten igralec, od katerega pričakujemo potezo več. Bile so dobre stvari, pa tudi slabe. Mislim, da se bo hitro vklopil," je o njegovi igri dejal Karanović, ki je poskušal tekmece zmesti s postavitvijo Nina Žuglja v sredino in Jana Repasa na bok.

"Cilj je bil, da z Žugljem dobimo več prebojnosti v globini. V prvem polčasu mu je v dveh akcijah tudi uspelo. Težava je bila, da smo žogo preveč držali v sredini, zato ni bilo pravih podaj. Repas je odigral solidno, bolje v drugem polčasu."

Skender tretjič premagal Maribor v Stožicah

Olimpija, ki je v sredo na preloženi tekmi prav tako z 1:0 premagala Muro, se je Mariboru zdaj približala na dve točki zaostanka. "Dve čudoviti zmagi. Ni lepšega kot premagati državnega prvaka in Maribor doma pred Green Dragonsi. Zelo vesel in ponosen sem na našo ekipo, upam, da bomo tako nadaljevali naprej. Sem brez besed. Neverjetno vzdušje v Stožicah. To je eden lepših nogometnih dni zame," je razložil Nukić.

Trener Dino Skender pa je poudaril: "Zelo težka tekma in velika zmaga za nas, Maribor je bil zelo dober. V štirih dneh smo odigrali dve fizično in psihično izjemno težki tekmi. Čestitati moram svojim fantom za karakter, borbo in željo. To nas je nagradilo. Veseli nas in nam je v spodbudo, da bomo v nadaljevanje prvenstva vstopili iz veliko boljšega položaja, kot smo bili prej."

"Po profilu igralcev oziroma položajih smo napadalno usmerjena ekipa z dvema napadalcema, dvema klasičnima krilnima igralcema, tudi v vezni vrsti imamo napadalno usmerjene igralce. Delali smo na tem, da moramo biti vsi skupaj v obrambi organizirani in disciplinirani. Da nam bo to prineslo ravnotežje, ki ga potrebujemo. Pokazalo se je, da je res tako. Vsa čast fantom, ki vlagajo dodaten napor v to," je o zmagah z 1:0 povedal Dino Skender. Foto: www.alesfevzer.com

Hrvat na klopi Olimpije tudi na svoji četrti tekmi proti Mariboru ni izgubil, v Stožicah se je na vseh treh srečanjih (ob sinočnjem še junija in decembra 2020) veselil zmage brez prejetega zadetka: "Gotovo smo bili malce utrujeni po intenzivni tekmi v sredo. Pritiskali smo, dokler je šlo, pred koncem prvega polčasa so začele naše vrste popuščati. Morali smo stisniti in biti kompaktnejši. Iz enega sistema smo šli v drugega, da smo zaprli prostor v sredini. V drugem polčasu smo poskušali z menjavami. Manjkal nam je nekdo v vezni vrsti, ki bi vzpostavil ravnotežje. Potem smo prešli celo v sistem 4-3-3, ki ga običajno ne igramo, Nukić je šel na levo krilo. Mustafa in Prtajin sta bila pomembna pri prekinitvah in v skoku. Pametno smo zdržali, odbijali njihove napade in dočakali svojo priložnost. V polju smo proti Muri delovali veliko bolje, smo pa bili danes bolje organizirani in disciplinirani. Že pred tekmo smo vedeli, da bo tisti, ki bo imel več discipline, zmagal. Na takšnih tekmah je treba poskušati imeti v vsakem trenutku nadzor in ne izgubiti glave niti v enem trenutku. To je bilo danes dovolj za zmago."

Zelo vesel in ponosen sem bil, ko mi je trener namenil kapetanski trak. Gre pa gotovo za odgovornost na igrišču, prepričan sem, da moram zaradi tega traku ekipi dati še več in se še bolj žrtvovati. Res sem neizmerno ponosen.

Mustafa Nukić o vlogi kapetana, ki jo opravlja v odsotnosti poškodovanega Timija Maxa Elšnika

V četrtek v Domžale, v nedeljo v Sežano

Nukić kljub dvema pomembnima zmagama umirja žogico in noče razmišljati, da dober začetek drugega dela sezone pomeni, da bo Olimpija na koncu osvojila naslov prvaka: "Do konca je še 16 krogov, ne prehitevajmo po teh dveh zmagah. Treba je iti tekmo za tekmo, maja pa se bo videlo, kje smo. Takrat bomo seštevali točke. Upam na najboljše."

Opozarja že na četrtek in gostovanje v Domžalah: "Po dveh pomembnih zmagah bo to za nas velik izziv, da ne spustimo ritma in gremo še močneje v to tekmo. Upam, da bomo dovolj zreli, da bomo na tem dvoboju maksimalno pripravljeni."

Tudi Skender svari: "Četrtek, potem spet v nedeljo pot v Sežano. Nikakršne evforije ni, tudi slavja ne bo veliko. Vedeli smo, kaj še potrebujemo oziroma kaj moramo v zimskem premoru dodati, da bi bili še boljši. Zdaj imamo širši kader, kakovost se je dvignila, je pa veliko novih igralcev prišlo v kratkem času. Iz tekme v tekmo bomo morali rasti, dati čim več od sebe in držati korak z vrhom. Z dvema zmagama smo nakazali, da bomo nevarni."

V naslednjih dveh dneh naj bi bilo jasno, ali bo v nadaljevanju prvenstva še računal na Tomislava Tomića, ki je imel na začetku priprav težave s poškodbo. Proti Muri in Mariboru ga ni bilo v ekipi, mogoč je tudi njegov odhod.