Mustafa Nukić je dosegel osmi prvenstveni gol v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Mustafa Nukić je dosegel osmi prvenstveni gol v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija, ki je neporažena na obračunih z Mariborom devet tekem zapored oziroma od septembra 2019, se je vijoličastim približala le na dve točki zaostanka. Prehiti jih lahko že v četrtek, ko bo odigrala zaostalo tekmo proti Domžalam.

Mustafa Nukić je uspešno izvedel 11-metrovko. Foto: www.alesfevzer.com
Mustafa Nukić je uspešno izvedel 11-metrovko. Foto: www.alesfevzer.com

V ne preveč kakovostnem dvoboju so na zelenici prepričljivejše delovali Mariborčani, ki so si tudi priigrali lepše priložnosti. V prvem delu so oplazili vratnico, v drugem delu pa je žoga končala v ljubljanski mreži, a je bil zadetek v 65. minuti zaradi minimalnega prepovedanega položaja – potrjenega z VAR-om – podajalca Gregorja Sikoška razveljavljen.

Odločitev je padla nekaj minut pozneje, ko je po strelu Ivana Prtajina žoga zadela v roko švedskega branilca Watsona. Sodnik Matej Jug je po ogledu VAR-a pokazal na belo točko. Po strelu Nukića je bil vratar Ažbe Jug na žogi, a je ta končala v mreži. To je druga zmaga Olimpije nad Mariborom v tej sezoni. Ena tekma se je končala z remijem.

Milec v 22. minuti zadel vratnico
Trener Olimpije Dino Skender se je odločil za enako začetno postavo kot v sredo na tekmi z Muro. Edina sprememba je bil Marcel Ratnik namesto poškodovanega Gorana Milovića. V začetni enajsterici Maribora sta bila tudi novinca Watson in Đorđe Ivanović, nekdanji igralec Olimpije.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Pred 750 gledalci v Stožicah (toliko jih dovoljujejo protikoronska pravila) so bili v prvem polčasu boljši Mariborčani. Prvo priložnost so si priigrali v 12. minuti. Po levi strani je silovito prodrl Nino Žugelj in poslal oster predložek v kazenski prostor. Žoga je na sedmih metrih prišla do Ognjena Mudrinskega, ki pa jo je iz zelo ugodnega položaja zgrešil.

V 22. minuti je prosti strel z desne strani izvajal Martin Milec. Ko so vsi pomislili na podajo, je mariborski bočni branilec sprožil neposredno proti vratom in zadel zunanji del vratnice. Že dve minuti pozneje je z roba kazenskega prostora sprožil Jan Repas, vendar je bil vratar Olimpije Ivan Banić na mestu.

Končni pozdrav zmagovalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Končni pozdrav zmagovalcev. Foto: www.alesfevzer.com

V 38. minuti je ljubljanskega vratarja k novi obrambi prisilil še Ivanović. Večina igre v prvem polčasu je potekala na polovici Olimpije, ki se je večinoma organizirano branila in poskušala iz protinapadov. Večje priložnosti si v 45 minutah ni priigrala.

Mudrinski zatresel mrežo, a je bil podajalec v prepovedanem položaju
Tudi prvo priložnost v drugem delu so si priigrali vijoličasti. V glavni vlogi je bil Ivanović, ki je po samostojnem prodoru sprožil s špico nogometnega čevlja, vendar je žoga za nekaj centimetrov zletela mimo desne vratnice. Ljubljanska mreža se je zatresla v 65. minuti. Zadel je Mudrinski, toda izkazalo se je, da je bil podajalec Gregor Sikošek za las v prepovedanem položaju. Potrdil ga je tudi VAR.

Olimpija je povedla v 72. minuti. Po mlačnem poskusu Prtajina je v kazenskem prostoru z roko nespretno igral Watson. Sodnik si je ogledal videoposnetek in pokazal na najstrožjo kazen. Uspešen izvajalec je bil Mustafa Nukić. Vratar Ažbe Jug se je žoge dotaknil, vendar ji ni mogel preprečiti poti v mrežo.

Zadetek je šokiral Mariborčane, ki v nadaljevanju kljub številnim poskusom niso nevarneje ogrozili odličnega ljubljanskega vratarja Ivana Banića.

Karanović: Jezen sem, nismo si zaslužili poraza
"Vedeli smo, da bo tekma težka. Vidi se, da je obračun z Muro pustil nekaj posledic. Dogovarjali smo se, da moramo biti potrpežljivi, da bomo prišli do priložnosti, kar se je tudi zgodilo. Na trenutke smo se mučili proti obrambi Maribora, ki je kakovosten in svež, toda fantje so s karakterjem izvlekli zmago. Zdaj smo v tem delu osvojili šest točk, kar je pomembno za nadaljevanje," je za Šport TV povedal strateg Olimpije Dino Skender.

"Mislim, da je odločitev glede enajstmetrovke tekmo obrnila v korist Olimpije. Pred tem pa so nam razveljavili zadetek ... Sem zelo jezen, nismo si zaslužili poraza, tudi fantje so užaljeni in jezni, lahko pa rečem, da v napadu nismo odigrali tako, kot bi morali. Veliko smo pred spomladanskim delom delali na napadu, mogoče je tudi Ivanović prepozno prišel. Smo pa nadzorovali tekmo do zadetka," je povedal trener Maribora Radovan Karanović.

Bravo bi lahko v sodnikovem podaljšku odnesel celo vse tri točke
V Murski Soboti je Bravo v zadnjih desetih minutah nadoknadil dva gola zaostanka in v sodnikovem podaljšku iztržil remi (2:2). Junak je bil rezervist Gal Kurež, ki je na 2:2 izenačil v 92. minuti. Po kotu Almina Kurtovića je Žan Trontelj z glavo podaljšal žogo v sredino, tam pa jo je iz prve v mrežo poslal Gal Kurež. Kaj lahko bi že v naslednjem napadu Luka Kerin poskrbel za popoln prebrat, a je zadel prečko.

Sobočani so prvič resneje zagrozili v osmi minuti, ko je Žiga Kous iz bližine žogo poslal čez gol, medtem ko so Ljubljančani prvič poskusili v 20. minuti, a je bil Leon Sever precej nenatančen. Branilci naslova so povedli po pol ure igre. Novi napadalec črno-belih Mirlind Daku je stekel proti kazenskemu prostoru, nato pa ob kritju dveh ljubljanskih nogometašev žogo oddal do spremljajočega Kousa, ki je ostal povsem sam v osrčju kazenskega prostora in zanesljivo premagal Renata Josipovića.

Kous po ogledu videoposnetka prejel rdeči karton
V 64. minuti pa je Mura ostala brez kapetana in strelca Kousa, ki je po pregledu z VAR-om dobil rdeči karton zaradi nevarne igre, ko je s podplatom s hrbta zadel tekmeca v gleženj. Ljubljančani kljub številčni prednosti nikakor niso našli pravega načina za povzročanje težav Murini obrambi. Še več, v 79. minuti je Mura podvojila prednost, ko je z desne strani v kazenski prostor stekel Daku in lepo podal pred vrata, kjer je Klemen Šturm spremljal akcijo in žogo iz bližine poslal v mrežo.

Nekaj trenutkov pozneje je Bravu uspelo zmanjšati zaostanek, Mitja Križan je podal z desne strani, Kerin pa je z glavo matiral Marina Ljubića. Daku je imel v 88. minuti priložnost za Muro, a je Josipović dobro reagiral.

Žiga Kous je dosegel svoj drugi prvenstveni gol v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Kous je dosegel svoj drugi prvenstveni gol v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

21. KROG

OLIMPIJA – MARIBOR 1:0 (0:0)
750; Nukić 72./11-m

Olimpija: Banić, Boakye, Ratnik, Crnomarković, Pavlović, Sešlar (46./Kapun), Pilj, Kvesić (68./Matko), Ziljkić (68./Mudražija), Nukić, Prtajin (88./Delamea Mlinar).

Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek, Makoumbou, Repas, Alvir (80./Šturm), Žugelj (80./Sirk), Ivanović (80./Sellouki), Mudrinski.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Olimpija dobila derbi s pomočjo 11-m

MURA – BRAVO 2:2 (1:0)
750; Kous 31., Šturm 79.; Kerin 81., Kurež 92.
Rdeči karton: Kous 63.

Mura: Ljubić, Gorenc, Maruško, Pucko, Horvat, Lorbek (66./Cipot), Kous, Šturm, Bobičanec (86/Kozar), Daku, Mulahusejnović (46./Ouro).

Bravo: Orbanić, Španring, Jakšić, Križan, Memić, Kurtović, Nsana, Trontelj, Kramarič (90./Puconja), Sever (46./Kerin), Bajde (76./Kurež).

Sodnik: Aleksandar Matković (Ravne na Koroškem)

Zadetki s tekme Mura - Bravo

Ponedeljek ob 17.30:
ALUMINIJ – KALCER RADOMLJE


Odigrano v soboto:
DOMŽALE – CB24 TABOR SEŽANA 1:1 (0:1)
150; Grobry 79./ag; Koderman 36.
RK: Mavretič 67./CB24 Tabor Sežana


CELJE – KOPER 1:2 (1:1)
450; Sokler 20.; Parris 27., 85.

Zadetki s tekme Celje - Koper

PRELOŽENA TEKMA 19. KROGA

Četrtek ob 16.00:
DOMŽALE – OLIMPIJA

Lestvica:                             
KOPER             21  12 5  4 37:25 41
MARIBOR           21  12 3  6 30:22 39
OLIMPIJA          20  11 4  5 24:17 37
BRAVO             21   8 7  6 20:18 31
MURA              21   7 9  5 28:28 30
DOMŽALE           20   6 6  8 25:28 24
CELJE             21   6 4 11 22:27 22
CB24 TABOR SEŽANA 21   5 5 11 20:22 20
ALUMINIJ          20   4 7  9 19:28 19
KALCER RADOMLJE   20   5 4 11 23:33 19