Ažbe Jug je bil glavni junak tretje zmage Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Ažbe Jug je bil glavni junak tretje zmage Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti so med tednom gostovali v Carigradu pri Fenerbahčeju, ki je v kvalifikacijah za Konferenčno ligo slavil s 3:1. Pred povratnim obračunom v Ljudskem vrtu, ki bo v četrtek, so gostili Bravo in ostajajo v domačem prvenstvo pri popolnem izkupičku.

Jug junak zmage Maribora nad Bravom

Božić in Iličić strelca v prvem polčasu

Že v drugi minuti je bilo sicer vroče v domačem kazenskem prostoru, ko je po levi strani prodrl Matija Kavčič. Ažbe Jug je odbil žogo,Luka Štor pa ob tem ni najbolje odreagiral, tako da ni prišel do zaključnega strela. V deseti minuti si je prvi priložnost priigral Maribor. Josip Iličić je z lepo podajo zaposlil Xhuliana Skuko, ki je poskusil z diagonalnim strelom, toda Matija Orbanić je bil na mestu. Poigravanje gostujoče obrambe v 15. minuti ni bilo kaznovano, potem ko je Skuka prestregel žogo, vendar je še pravočasno razčistil Jakov Gurlica.

V 19. minuti so vijoličasti povedli. Gurlica je odbil z glavo, toda le do Iličića, ki je poslal žogo na drugo stran do Marka Božića. Ta jo je lepo z roba kazenskega prostora zavrtinčil v mrežo nemočnega Orbanića. Le tri minute kasneje je bil ob preigravanju v kazenskem prostoru nepravilno zaustavljen Skuka. Prekršek je napravil Beno Selan, žogo pa je na belo točko postavil Iličić in rutinirano zadel. 38. minuta je tekla, ko se je največja priložnost v prve, delu ponudila Bravu. Nikola Janjić in Štor sta sama stekla proti Jugu, toda črnogorski nogometaš je sam zaključil, z obrambo pa se je izkazal Jug. V 45. minuti je z razdalje sprožil Arnel Jakupović, žoga pa je zletela mimo vratnice.

Poplatnik znižal, Jug pa z obrambo zagotovil tri točke

Ljubljančani so bili aktivnejši v uvodnih minutah drugega dela. Po nekaj obetavnih napadih je Janjić z razdalje preizkusil Juga, ki je bil na mestu, nemočen pa je bil v 57. minuti, ko ga je premagal Matej Poplatnik. Kavčič je poslal predložek z leve strani. Domača obramba je pustila preveč prostora Poplatniku, ki je prišel med Svena Šoštariča Kariča in Božića ter z glavo znižal na 2:1, kar je prvi prejeti zadetek vijoličastih v tej sezoni Prve lige.

V 69. minuti sta lepo kombinirala Božić in Jan Repas, ki je ob prihodu v kazenski prostor nase povlekel dva gostujoča branilca, tako da je v sredini sam ostal Skuka. Toda albanski napadalec je iz neposredne bližine slabo streljal in žoga je zletela mimo cilja. Neizkoriščena velika priložnost ni ostala kaznovana, čeprav je imel Bravo na voljo enajstmetrovko. Po posredovanju VAR-a je Denis Halilović drugič na tekmi pokazal na belo točko, potem ko je v kazenskem prostoru Jakoslava Stankovića nepravilno oviral Mark Strajnar. Štor je v 86. minuti slabo streljal, odlično pa je posredoval Jug, ki je nato dobro reagiral tudi po odbiti žogi.

Aljoša Matko je bil vpleten pri obeh zadetkih Celja. Foto: EPA
Aljoša Matko je bil vpleten pri obeh zadetkih Celja. Foto: EPA

Do treh točk tudi Celje, Rogaška ostaja pri ničli

Tudi Celjani so dobro opravili nalogo med tekmama 3. kroga Konferenčne lige, Rogaška, novinec v prvoligaški druščini pa ostaja še brez točk in tudi doseženega gola. Gostje so se sicer dolgo časa dobro upirali, v drugem polčasu pa je vrsti Alberta Riere le uspelo dvakrat matirati obrambo Slatničanov.

Gostitelji so imeli terensko premoč, si priigrali tudi precej priložnosti, vendar je Vice Baždarić s soigralci uspel zaustavljati napade. Julien Lamy je bil nevaren v 11. in 15. minuti, v 18. pa še Charles Ikwuemesi. V isti akciji, tekla je 35. minuta, sta zapretila Lucas Mačak in Edmilson. Mreža gostov se je sicer zatresla minuto zatem, vendar je bil zadetek Tamarja Svetlina zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

V drugem delu je svoje priložnosti dočakala tudi Rogaška, v 59. minuti pa je Celje je povedlo. Akcijo je na desni strani začel Aljoša Matko, Edmilson je podaljšal do Ikwuemesija, ta pa je spretno iz bližine s peto premagal Baždarića. Po vodstvu so Celjani nekoliko spustili ritem in pravih priložnosti ni bilo več veliko. A v 85. minuti so domači nogometaši še drugič našli pot v mrežo. Matko je s približno 14 metrov z desne strani neubranljivo streljal pod prečko vrat nemočnega Baždarića ter dokončno določil dvoboj.


Prva liga, 4. krog:

MARIBOR − BRAVO 2:1 (2:0)
2500; Božić 19., Iličić 23./11-m; Poplatnik 57.
Jug (Maribor) je v 86. minuti ubranil 11-m Štoru.

Maribor: Jug, Žinič, Mitrović (58./Pihler), Šoštarič Karič, Antolin, Jakupović, Vrhovec (71./Watson), Strajnar, Iličić (58./Repas), Božić (71./Kolar), Skuka (90./Guerrico).

Bravo: Orbanić, Gurlica, Španring, Katinić, Kavčič, Janjić, Trdin, Stanković, Selan (74./Maher), Štor (90./Puconja), Poplatnik (74./Hribar).

Sodnik: Denis Halilović (Celje)


CELJE − ROGAŠKA 2:0 (0:0)
1340; Ikwuemesi 59., Matko 85.

Celje: Rozman, Nemanić, Vuklišević, Zec (77./Milič), Karničnik, Mačak (64./Popović), Zabukovnik, Svetlin, Edmilson (77./Špeljak), Ikwuemesi, Lamy (57./Matko).

Rogaška: Baždarić, Majcenić, Kurtović, Rantuša Lampreht, Braut, Pirtovšek (85./Kantužer), Thalisson (85./Majcen), Korošec (46./Miljanić), Benedičič (75./Vinogradac), Pavlović, Marcius (85./Satchwell).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Ponedeljek ob 20.15:
KOPER − MURA

Odigrano v soboto:
OLIMPIJA − DOMŽALE 2:1 (1:0)
1312; Rui Pedro 41./11-m, Ratnik 59.; Topalović 53.

KALCER RADOMLJE − ALUMINIJ 0:2 (0:2)
250; Brest 37., Martić 41.

Lestvica:                             
MARIBOR               3  3 0 0  7:1  9
CELJE                 3  2 1 0  9:2  7
OLIMPIJA              3  2 0 1  8:3  6
KOPER                 2  2 0 0  3:1  6
BRAVO                 3  1 1 1  4:3  4
ALUMINIJ              3  1 1 1  4:3  4
DOMŽALE               3  1 1 1  5:5  4
MURA                  2  0 0 2  2:8  0
KALCER RADOMLJE       3  0 0 3  0:7  0
ROGAŠKA               3  0 0 3  0:9  0