Slovenci so tudi zadnji trening pred tekmo na Severnem Irskem v ponedeljek opravili na Brdu pri Kranju, saj so na sever Evrope odpotovali šele popoldne. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so tudi zadnji trening pred tekmo na Severnem Irskem v ponedeljek opravili na Brdu pri Kranju, saj so na sever Evrope odpotovali šele popoldne. Foto: www.alesfevzer.com

Če bi izbrancem Matjaža Keka sploh prvič uspelo zmagati na Severnem Irskem, bi to pomenilo, da bi imeli v skupini H 19 točk in da bi jih od nastopa v Nemčiji ločili še dve točki, ki bi ju morali osvojiti v gosteh pri Danski in v Stožicah proti Kazahstanu.

Dvakratni strelec proti Finski Benjamin Šeško bo kljub udarcu v glavo pripravljen za boj v Belfastu. Pri gostiteljih ne bo kaznovanega Paddyja McNaira, prav tako so gostitelji že nekaj časa brez možnosti za preboj na evropsko prvenstvo, a to dejstvo Mariborčan zelo nerad sliši.

"To je britanski način razmišljanja, značaja, tudi če nimajo več možnosti. Bilo bi neumno, da bi mi leteli na zmagi nad Finsko ter razmišljali o njih, češ da nimajo več možnosti. Če hočeš priti na veliko tekmovanje, moraš zbirati točke v kontinuiteti, in to nam relativno dobro uspeva. Moramo razmišljati o svoji kakovosti, o izkušnji, ki jo imamo izpred meseca dni s tekme proti istemu tekmecu, ki niti slučajno ni bila lahka," je poudaril Kek.

Razmere za trening na Brdu pri Kranju so boljše od tistih v Belfastu, zato se je odločil, da bo izpustil zadnji trening na zelenici v Belfastu.

Slovenci odločeni, da prvič odnesejo tri točke iz Belfasta
Sorodna novica Video: Windsor Park že trikrat začaran za slovenske napadalce

Le en poraz na zadnjih 13 tekmah

"Zavedamo se, da prihajajo odločilne tekme. Utrip je na takih tekmah višji. Ne more ti biti vseeno. S tem tudi raste koncentracija, ki jo še kako potrebujemo na Windsor Parku. Mi imamo svoj značaj, vidi se rokopis," je povedal slovenski selektor, ki je z reprezentanco na zadnjih 13 tekmah doživel le en poraz (junija na Finskem). Po porazu v Ligi narodov junija lani v Beogradu z 1:4 se je krivulja obrnila močno navzgor.

"Vidite, kaj se dogaja z reprezentanco. Ko nam ni šlo, ni bilo tragedije, zato zdaj še ni čas za evforijo. Vemo, kdo je odgovoren. Rad imam hierarhijo, na igrišču in tudi zunaj njega. Ne vem, zakaj bi bila evforija, še trije koraki so pred nami. Jasno je, da smo z zmago nad Finsko naredili, kar smo želeli vsi. Izziv, ki nas čaka v torek, pa je, upam, dovolj velik in z motivacijo, ker Slovenija še ni prišla do točk v Belfastu," je še dodal Kek.

Bijol prepričan, da so pripravljeni na velik boj na Windsor Parku

Elšnik: Večji kot je pritisk, boljši smo

Timi Max Elšnik je od tekme proti Danski pred štirimi meseci standardni član začetne enajsterice: "Večji kot je pritisk, boljši smo. Bolje se pripravimo in gremo v tekmo z več energije. To je prava miselnost, ki se je vzpostavila v zadnjem letu, letu in pol, od dobrih iger v Ligi narodov dalje. Rezultati so nas dvignili, verjamemo vase in drug v drugega. Imamo vrhunske igralce, okostje je precej mlado, na tem moramo graditi. Na takšnih tekmah, kot je bila v soboto proti Finski, odločajo energija, voljni element, agresija. V tem segmentu nas na zadnjih srečanjih ni nihče prehitel, z vsemi smo bili enakovredni, če ne boljši. To je recept za uspeh Slovenije. Moramo stati trdno na tleh in narediti še nekaj korakov. Smo pa na dobri poti proti Nemčiji. Naš moto je postal: "Meja je samo nebo." Če bomo 100-odstotni, dvomim, da bomo izpustili iz rok to, kar smo si prigarali."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tudi v Belfastu bosta velika aduta Slovenije Benjamin Šeško in Andraž Šporar. "Sta v fenomenalni formi, dobro sta uigrana. Z njima smo našli tudi postavitev, ki nam zelo ustreza. Tekmecem je težko. Ko nas želijo stisniti višje, lahko izkoristimo njuno hitrost in jima podajamo žoge v prostor. Za vsako žogo gresta do konca. Tudi Dancem, ki imajo odlične štoperje, sta povzročala ogromno težav. Šeško je diamant, ki bo samo še rastel. Moramo izkoristiti takšnega napadalca, ki se redko pojavi," je dejal Elšnik.

Mlakar: Moramo ostati skromni in potrpežljivi

In kako razmišlja Jan Mlakar, še en nogometaš, ki se je v zadnjem času utrdil v prvi postavi? "V soboto smo pokazali, da smo imeli v Helsinkih samo slab dan. Kažemo dobre predstave, smo v pozitivnem ritmu, konstantni, kompaktni in stabilni, tudi s pritiskom se dobro kosamo. Zdrava sredina, to se vidi in čuti. Ne sme pa nas ponesti, da smo naredili že vse, kar je treba narediti. Moramo ostati skromni in nadaljevati tako, kot to počnemo v zadnjem času. Mislim, da bo tekma nekoliko drugačna kot septembra v Ljubljani in se bodo Severni Irci bolj zaprli. Morali bomo biti potrpežljivi. Verjeti moramo v svojo kakovost in odigrati pametno. Ne smemo iti na glavo."

V teh kvalifikacijah je Slovenija 7. septembra v Stožicah odpravila Severno Irsko s 4:2, sicer pa je z njo odigrala še pet tekem, na teh ima še eno zmago, en neodločen izid in tri poraze.

Kek zadnji trening opravil kar doma in skušal umiriti evforijo

Kvalifikacije za Euro 2024

Skupina H, torek ob 18.00:
FINSKA - KAZAHSTAN

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Severna Irska: Peacock Farrell, Hume, Ballard, Evans, Lewis, Saville, S. Charles, Thompson, Smyth, Magennis, Taylor.

Slovenija: Oblak, Karničnik, Bijol, Blažič, Janža, Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar, Šeško, Šporar.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)

SAN MARINO - DANSKA


Lestvica:                              
SLOVENIJA        7  5 1 1 16:6  16 točk
DANSKA           7  5 1 1 15:6  16     
----------------------------------     
FINSKA           7  4 0 3 11:7  12     
KAZAHSTAN        7  4 0 3 10:8  12     
SEVERNA IRSKA    7  2 0 5  7:8   6     
SAN MARINO       7  0 0 7  0:24  0