Markku Kanerva je moral tokrat čestitati Matjažu Keku za zasluženo zmago. Foto: Reuters
Markku Kanerva je moral tokrat čestitati Matjažu Keku za zasluženo zmago. Foto: Reuters

Slovenski nogometaši že dolgo časa niso tako nadigrali primerljivega tekmeca v Stožicah. Finci so v prvem polčasu delovali kot razbita vojska, sprožili niso niti enega strela. V drugem delu so si priigrali dve veliki priložnosti, a niso uspeli ukaniti sijajnega Jana Oblaka.

"Zasluženo in dovolj visoko. V krasnem vzdušju smo naredili korak naprej proti zastavljenemu cilju proti tekmecu, ki nas je nadigral v Helsinkih. Veseli smo odziva občinstva in kar nekaj stvari smo na igrišču naredili dobro. Nismo razmišljali o tekmecu, osredotočili smo se na naš način igranja in to nam je veliki meri uspelo," je bil zadovoljen Kek.

Benjamin Šeško se je hitro znašel v Leipzigu, v slovenski reprezentanci pa je že pri 20 letih nepogrešljiv nosilec igre. Sven Ullreich mu je preprečil veselje na derbiju Bundeslige z Bayernom, vratar Leverkusna Lukas Hradecky pa je bil dvakrat nemočen v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško se je hitro znašel v Leipzigu, v slovenski reprezentanci pa je že pri 20 letih nepogrešljiv nosilec igre. Sven Ullreich mu je preprečil veselje na derbiju Bundeslige z Bayernom, vratar Leverkusna Lukas Hradecky pa je bil dvakrat nemočen v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Že od prve minute v drugem polčasu je bil zaskrbljen
Drugi polčas ga seveda ni pretirano navdušil. Finci so imeli štiri strele v okvir vrat in 57-odstotno posest žoge.

"Želeli smo ostati disciplinirani in v zaprti formaciji, obenem pa izkoristiti našo razigranost. Slovenija zdaj tudi daje gole in ima vratarja, ki brani, kar je potrebno. To nam daje zanesljivost. Nismo se zagnali, ampak v drugem polčasu, ko smo izgubili dve ali tri žoge v nevarnem območju, so takoj prišli do našega kazenskega prostora."

"Že od prve minute v drugem polčasu mi nekatere stvari niso bili všeč. Razmišljali smo, da se bo treba postaviti malce nižje, saj sem pričakoval, da bomo bili pri izhodu tako uspešni kot pri drugem golu. V drugem delu nismo najbolje odreagirali, saj smo čakali na to, kako dolgo bo zdržal Šeško. Nisem pristaš številnih menjav. Zdaj lahko zamenjaš pol ekipe in veliko vprašanje je, ali se bodo novi igralci dobro odzvali. Izgubili smo nekaj žog in Finci so prišli na nepostavljeno obrambo. Menjave so prinesle mirnost in zanesljivost. Kurtić je vse takoj postavil pod nadzor."

Napadalec Valerenge Daniel Hakans, ki je vstopil na začetku drugega polčasa, je imel najlepšo priložnost za Finsko, a je Jan Oblak odlično posredoval in preprečil znižanje na 2:1 četrt ure pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com
Napadalec Valerenge Daniel Hakans, ki je vstopil na začetku drugega polčasa, je imel najlepšo priložnost za Finsko, a je Jan Oblak odlično posredoval in preprečil znižanje na 2:1 četrt ure pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com

Temelji so pragmatičnost, disciplina in dvoboji
Na Brdu pri Kranju je bilo celoten teden čutiti pozitivno energijo. Vsi igralci so bili prepričani o uspehu. Marsikaj je spominjalo na zlato obdobje med letoma 1998 in 2002, ko so sta bili Ukrajina in Romunija v vlogah favoritov v dodatnih kvalifikacijah, a so Slovenci na ključnih tekmah prikazali najboljše predstave.

"Skozi ves teden smo bili zelo sproščeni. Že od nedelje zvečer do odhoda na tekmo sem imel tak občutek. Naša taktična priprava je izhajala iz razmišljanja, da ne smemo pozabiti temeljev za slovenski reprezentančni nogomet. Pragmatičnost, disciplina, dvoboji ... nato pa se pokaže kakovost, ki jo ta reprezentanca ima," je razloge za uspeh navedel slovenski selektor.

Igralci polnijo strokovni štab in obratno
Slovenija že dolgo časa ni delovala tako samozavestno. Prvič se lahko neposredno uvrsti na veliko tekmovanje. Trikrat ji je ta veliki podvig uspel v dodatnih kvalifikacijah. Res je, da je bilo na Euru 2000 v Belgiji in na Nizozemskem le 16 ekip, naslednje leto v Nemčiji pa jih bo 24, a vseeno je to posebna zgodba o uspehu.

"To ni zgodba Oblaka, Šeška, Keka. Komunikacija med igralci in strokovnjaki izza črte je čista. Ko povemo kakšno v nogometnem žargonu, jo povemo. Znamo pa tudi pohvaliti. Energijo je treba znati tudi kontrolirati. Lepo je videti, ko skačejo po klopi, a nekdo mora med tekmo tudi razmišljati. Eni polnimo druge. Dovolj dolgo smo že skupaj," je povedal 62-letni Mariborčan.

Warren Feeney je 1. aprila 2009 dosegel zadetek za zmago Severne Irske nad Slovenijo z 1:0 na Windsor Parku v Belfastu. Foto: EPA
Warren Feeney je 1. aprila 2009 dosegel zadetek za zmago Severne Irske nad Slovenijo z 1:0 na Windsor Parku v Belfastu. Foto: EPA

Pred 14 leti Feeney precej otežil pot Sloveniji na SP
Kek, ki je na začetku trenerske kariere osvojil dva naslova z Mariborom, ima slabe spomine na Windsor Park v Belfastu. Po odličnem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Južni Afriki leta 2010 je v Belfastu doživel grenek poraz z 0:1.

Za sklonjene glave slovenskih fantov je pred 14 leti in pol poskrbel Warren Feeney, ki je z glavo unovčil eno izmed redkih nevarnih akcij. Slovenci so takrat razočarali, priigrali so si le eno veliko priložnost, ko je Robert Koren zatresel okvir vrat.

Kek pričakuje naslednjo pogumno tekmo
"Pomembno je, da odločamo sami o svoji usodi. Imamo cilj in z obema nogama bomo ostali na zemlji. Lahko smo ponosni na to zmago, potem pa bomo začeli razmišljati o naslednjem koraku. Samozavest skozi ves teden ni bila puhla. Pred nami je nov velik izziv. Tokrat smo bili simpatični in tudi kakovostni, a želim, da odigramo naslednjo pogumno tekmo. V teh kvalifikacijah smo še vedno v nekem valovanju, a so amplitude vse manjše. To me veseli. Vsi fantje se zavedajo, da nas čaka Windsor Park v Belfastu. To nas zdaj mora gnati naprej," je še dodal Kek, ki se je večkrat spomnil na slabo junijsko predstavo v Helsinkih.

Kek: Imamo kakovost, da igramo za gol več
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kanerva: Zdaj bo težko priti na evropsko prvenstvo
Finska je zdaj v neugodnem položaju, saj usode nima več v svojih nogah. V torek mora nujno premagati Kazahstan na olimpijskem stadionu v Helsinkih, potem pa bo novembra gostila še Severno Irsko in za konec odšla po vnaprej vpisane tri točke v San Marino.

Selektor Markku Kanerva je bil na novinarski konferenci slabe volje: "Zelo smo razočarani, vedeli smo, da bo težko. Prvi polčas je bil slab, Slovenija pa se je izkazala za zelo močno, še posebej njeni posamezniki. Vedeli smo, da je Šeško res nevaren, kar je tudi potrdil. Nismo mogli nadzorovati žoge, zaostajali smo v igri. V drugem delu smo se pobrali, a smo zapravili dve veliki priložnosti. Slovenija v drugem delu ni imela priložnosti, razen ob koncu, ko smo dobili poceni gol. Zdaj bo težko priti na evropsko prvenstvo, a se seveda ne bomo predali. Dobiti moramo vse tri preostale tekme in čakati na kakšen spodrsljaj."

"Čaka nas temeljita analiza tekme, predvsem prvega polčasa. V napadu bomo morali biti bolj nevarni v torek. Treba si bo prevetriti glave. Zagotovo bo treba narediti določene spremembe v začetni postavi za tekmo s Kazahstanom," je še dodal Kanerva.

Severni Irci na domačem igrišču vedno nevarni
Poraz v Belfastu aprila 2009 Slovencem ni preprečil poti na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, kjer so bili celo na pragu osmine finala. V torek je priložnost za prvo zmago na neugodnem gostovanju, Severni Irci pa bodo po zmagi nad San Marinom vsekakor motivirani, čeprav nimajo več nobenih možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Šeško in Šporar poskrbela za šov proti Finski