Karim Benzema, ki letos igra v imenitni formi, je Real Madrid v polfinale popeljal s svojim 12. zadetkom v Ligi prvakov to sezono. Foto: Reuters
Karim Benzema, ki letos igra v imenitni formi, je Real Madrid v polfinale popeljal s svojim 12. zadetkom v Ligi prvakov to sezono. Foto: Reuters

Trener Chelseaja Thomas Tuchel je po porazu na prvi tekmi na Stamford Bridgeu (1:3) že sprijaznil s porazom, ko je dejal, da nimajo več možnosti za polfinale, toda njegovi varovanci so v Madridu v pravi evropski poslastici povedli že s 3:0, vmes zadeli še enkrat, a je bil gol zaradi roke razveljavljen, nato pa je Real v 80. minuti dosegel zadetek za podaljšek, v šesti minuti dodatka pa je odločil letos izvrstni Benzema.

Real Madrid je sicer takoj prevzel pobudo, a po četrt ure je sledila hladna prha za domače navijače. Prvič na tekmi je Chelsea dlje časa kombiniral in takoj prišel do prepotrebnega gola. Ruben Loftus-Cheek je preusmeril žogo v konico, kjer se je tudi srečno odbila od Tima Wernerja naravnost na nogo Masona Mounta, ki je prodrl v osrčje kazenskega prostora in matiral Thibauta Courtoisa.

Mason Mount je dosegel svoj tretji gol v izločilnih bojih Lige prvakov, drugega v četrtfinalu in drugega proti Realu Madridu. Mrežo Madridčanov je namreč zatresel tudi v lanskem medsebojnem polfinalu. Foto: Reuters
Mason Mount je dosegel svoj tretji gol v izločilnih bojih Lige prvakov, drugega v četrtfinalu in drugega proti Realu Madridu. Mrežo Madridčanov je namreč zatresel tudi v lanskem medsebojnem polfinalu. Foto: Reuters

Odločno so gostje krenili v drugi polčas. Pritisnili so na madridska vrata, kar se jim je obrestovalo v šesti minuti nadaljevanja. Iz kota je podal Mount, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Antonio Rüdiger, ki je prvič v evropskih tekmovanjih zatresel mrežo. Po dveh nevarnih madridskih poskusih z razdalje je v 62. minuti Chelsea izpeljal hitro akcijo, po kateri je Marcos Alonso poslal žogo pod prečko, toda po posredovanju VAR-a je bil zadetek razveljavljen, saj je španskega nogometaša, sicer otroka Reala, žoga pred strelom zadela v roko.

V naslednji domači akciji je po predložku Ferlanda Mendyja Benzema z glavo stresel prečko. 75. minuti je tekla, ko so gostje vendarle tretjič matirali špansko obrambo. Mateo Kovačić je spravil žogo do Wernerja, ki je najprej na tla spravil Casemira, preigral še Davida Alabo, nato pa streljal. Žoga je sicer zadela Courtoisa, toda vseeno končala v mreži.

Pet minut pozneje se je Real vrnil v igro. Alaba je na levi strani prestregel poskus podaje N'Gola Kanteja, zatem pa je Luka Modrić mojstrsko z zunanjim delom nogometnega čevlja poslal predložek v kazenski prostor, kjer je vtekal Rodrygo, ki je s prve žogo spravil za hrbet Edouarda Mendyja. Brazilec je le dve minuti predtem vstopil v igro. V sodnikovem dodatku rednega dela je do dveh strelov po podajah z glavo Rüdigerja in Kaia Havertza prišel rezervist Christian Pulisic, a obakrat meril prek vrat.

96. minuta je v delirij spravila Santiago Bernabeu. Po nesporazumu Loftusa-Cheeka in Kanteja je Eduardo Camavinga prišel do žoge, podal na desno Viniciusu Juniorju, ki je poslal predložek Benzemaju, sijajni Francoz pa je z glavo dosegel gol za polfinale. V drugem delu podaljška je imel Chelsea še nekaj priložnosti, toda Courtois se je izkazal po poskusu Hakima Ziyecha, Havertz z glavo in Jorginho iz zelo lepega položaja pa sta merila mimo vrat.

Senzacija rumene podmornice na Bavarskem

Kdo bi si pred sezono mislil, da bo Villarreal, sicer aktualni zmagovalec Evropske lige, ki trenutno v La ligi zaseda sedmo mesto, prišel med najboljše štiri. Toda rumena podmornica je v osmini finala najprej izločila Juventus, v četrtfinalu pa po domači zmagi (0:1) in remiju v Münchnu (1:1) z izjemno obrambno predstavo končala pot še enega evropskega najmočnejšega evropskega tekmovanja. Dvoboj na Bavarskem je sodil Slavko Vinčić.

Rajanje nogometašev Villarreala, ki so pripravili največje presenečenje v tej sezoni najprestižnejšega evropskega tekmovanja. Foto: Reuters
Rajanje nogometašev Villarreala, ki so pripravili največje presenečenje v tej sezoni najprestižnejšega evropskega tekmovanja. Foto: Reuters

V Münchnu v prvem polčasu ni bilo golov, četudi so Bavarci imeli pobudo (poskusi strelov 9:2). Obramba Villarreala je v prvem delu opravila izjemen posel, tudi v nadaljevanju pa je bila ves čas na veliki preizkušnji. Po prodoru Leroya Saneja se je priložnost v peti minuti drugega polčasa ponudila Dayotu Upamecanu, ki je streljal z desetih metrov, toda žoga je zletela prek vrat.

52. minuta je tekla, ko se je Dani Parejo poigraval pred svojim kazenskim prostorom. Njegovo podajo proti sredini je prestregel Kingsley Coman, nato pa jo je Leon Goretzka spravil do Thomasa Müllerja, ki jo je podaljšal proti Robertu Lewandowskemu. Poljski napadalec se je odlično znašel na robu kazenskega prostora, prišel med Raulom Albiolom ter Pauom Torresom do strela, meril natančno in žoga je s pomočjo vratnice končala za hrbtom Geronima Rullija. Lewandowski je mrežo zatresel 13. v tej sezoni Lige prvakov.

Bavarci so rumeno podmornico stisnili povsem pred kazenski prostor. V 88. minuti pa so gostje izpeljali odločilno akcijo. Pervis Estupinan je prestregel žogo, ki jo je nato zadržal Parejo in začel protinapad. Giovani Lo Celso je v nadaljevanju akcije na levi strani zaposlil Gerarda Morena, španski reprezentant pa je poslal žogo na drugo stran, kjer je pritekel rezervist Samuel Chukwueze – v igro je vstopil širi minute predtem – in zadel, s čimer je utišal Allianz Areno, ki ima sicer večjo kapaciteto, kot ima mesto Villarreal prebivalcev (dobrih 50.000). To je bil tudi edini strel v okvir Bayernovih vrat. Razmerje v strelih je bilo na koncu kar 24:4.


NOGOMET – LIGA PRVAKOV

ČETRTFINALE, POVRATNE TEKME


REAL MADRID – Chelsea 2:3 (2:3, 1:3, 0:1) 3:1 - po podaljšku
Rodrygo 80., Benzema 96.; Mount 15., Rüdiger 51., Werner 75.

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Nacho (88./Vazquez), Alaba, Mendy (78./Marcelo), Modrić, Casemiro (78./Rodrygo), Kroos (73./Camavinga), Vinícius Júnior (115./Ceballos), Valverde, Benzema.

Chelsea: Mendy; James, Thiago Silva, Rüdiger, Alonso, Kanté (99./Ziyech), Loftus-Creek (106./Niguez), Kovačić (106./Jorginho), Mount, Werner (83./Pulisic), Havertz.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Bayern – VILLARREAL 1:1 (0:0) 0:1
Lewandowski 52.; Chukwueze 88.

Bayern: Neuer; Pavard, Upamecano, L. Hernandez (87./Davies), Kimmich, Goretzka, Coman, Sané, Müller (90./Choupo-Moting), Musiala (82./Gnabry), Lewandowski.

Villarreal: Rulli; Foyth, Albiol, Pau Torres, Estupinan, Parejo (93./Aurier), Capoue, Coquelin (84./Pedraza), Gerard Moreno, Lo Celso, Danjuma (84./Chukwueze).

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)


Sreda ob 21.00:
ATLETICO MADRID – MANCHESTER CITY 0:1

LIVERPOOL – BENFICA 3:1

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale:
MANCHESTER CITY/ATLETICO – REAL MADRID
BENFICA/LIVERPOOL – VILLARREAL

Prvi tekmi bosta 26. in 27. aprila, povratni pa 3. in 4. maja.