Na Danskem Slovence pričakalo zimsko vreme

Če se bo popoldansko srečanje v Astani končalo s pričakovano zmago Kazahstana nad San Marinom, bo Slovenija na stadionu Parken za predčasno potrditev udeležbe na Euru 2024 potrebovala zmago.

Če bo remizirala ali izgubila, pa bo imela drugo zaključno žogico v ponedeljek v Stožicah proti Kazahstanu, ko bo za "veseli november" (Kekova skovanka po zmagi prejšnji mesec na Severnem Irskem) dovolj že osvojitev ene točke.

"Moramo končati zgodbo, čakata nas še dva koraka. Črta, s katero bomo ocenjevali, kaj je bilo dobro in kaj slabo, se bo potegnila po koncu kvalifikacij. Prepričan pa sem, da bodo uspešne za Slovenijo," je včeraj na Brdu pri Kranju pred zadnjim treningom in poletom v dansko prestolnico zatrdil slovenski selektor.

Andraž Šporar je bil v napovedih odločen kljub dejstvu, da Slovenci v gosteh še nikoli niso premagali Danske, Švedske, Norveške ali Finske: "Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da osvojimo tri točke, kar bi že pomenilo uvrstitev na evropsko prvenstvo."

Danci, polfinalisti Eura 2020 pred dobrima dvema letoma, so doma nazadnje izgubili junija lani v Ligi narodov proti Hrvaški (0:1), v kvalifikacijah pa so po vrsti premagali Fince (3:1), Severne Irce (1:0), nogometaše San Marina (4:0) in Kazahstance (3:1).

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Vrnitev nogometa na slovenski športni zemljevid

Kek ni zamudil priložnosti, da je še enkrat pohvalil svoje fante, s katerimi je v zadnjih mesecih prebudil zanimanje javnosti za reprezentančni nogomet.

"Ta generacija je unikatna, posebna, svoja. Zahtevam organizacijo, red in disciplino, fantje pa to upoštevajo. Vesel sem, ko poslušam njihove izjave. So samozavestne, a izražajo tudi pravo mero spoštljivosti. Ni neke bahavosti. Čeprav imamo 19 točk, nismo naredili tako rekoč še nič."

Hkrati ga veseli ravno odziv gledalcev, ki so v veliko podporo izbrani vrsti, 600 se jih je odpravilo tudi na Dansko. "Eno izmed mojih večjih zadovoljstev je, da se je nogomet vrnil na slovenski športni zemljevid. Uspelo nam je vrniti tudi razmišljanje o nogometu v slovenski šport. Mislim, da povsem zasluženo. Hvala vsem, ki so se odpravili v København in tistim, ki so navijali že na prejšnjih tekmah in so v Stožicah ustvarili pravo trdnjavo."

Andraž Šporar na tekmi Slovenija – Danska 19. junija v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar na tekmi Slovenija – Danska 19. junija v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

"Zmagati na Parknu bi bilo nekaj posebnega"

Še pred letom in pol je bilo precej drugače, po porazu v Srbiji s 4:1 v Ligi narodov pa se je začel vzpon slovenske reprezentance, ki še vedno traja.

"Več stvari nas je pripeljalo na pravo pot. Nekateri iščejo temelj v Beogradu, ko smo po porazu znali vsi skupaj potegniti dobre poteze, drugi v spremembi sistema in igralcev. Na zadnjih štirih tekmah smo zmagali, naredili bomo vse, da bi se ta niz nadaljeval tudi v Københavnu. Danska je brez dvoma najkakovostnejši tekmec v naši skupini, zato bi bilo zmagati na Parknu nekaj posebnega. Pustimo poškodbe Eriksena, Højlunda in Kjära ter še nekaterih drugih. Danci imajo širok nabor zelo kakovostnih igralcev. Tudi oni imajo svoje načrte in se zavedajo, kaj jim tekma prinaša."

Slovenci se s tekmeci med pripravami niso veliko ukvarjali: "Fokus je bil na naših igralcih, kako jih pripraviti tako psihično kot fizično na to, kar nas čaka. Nekateri, ki so v obdobju rehabilitacije, so imeli določene težave, predvsem v ritmu treninga. Poskušali smo najti pravo kombinacijo obremenitve za vsakega posameznika. Mi smo njihov servis, da jim pomagamo, jih usmerjamo in damo prepotrebno energijo, ki je vedno dobrodošla."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Elšnik: Morata te nositi adrenalin in želja, tudi če si utrujen

V zadnjem mesecu so bili načeti kar trije člani udarne postave – Timi Max Elšnik, Erik Janža in Petar Stojanović. Zadnji od gostovanja v Belfastu zaradi poškodbe pri Sampdorii ni odigral niti minute, prva dva sta bila lahko vseeno nekoliko boljše volje.

"Zadnjih nekaj dni se počutim vedno bolje in v Københavnu ne pričakujem nobenih težav. Na takšnih tekmah pozabiš na to. Morata te nositi adrenalin in želja, tudi če si utrujen," je dejal Elšnik, ki je pred petimi meseci prav proti Danski prvič zaigral v začetni enajsterici.

"Tedaj je bila zame to velika čast in privilegij. Izjemen občutek. Z bojevitostjo in dobrimi igrami sem se, hvala Bogu, obdržal v prvi postavi. Tudi rezultati so šli navzgor od takrat. Z Adamom Gnezdo Čerinom se izjemno dobro počutim na igrišču, če bi lahko izbiral, bi z njim z veseljem igral še vrsto let v paru in gradil na tem. Če me bo trener tudi tokrat poslal ne zelenico, bo veljalo tako kot do zdaj: na glavo, če je treba, za državo, za grb!"

Slišalo se bo tudi 600 slovenskih navijačev

Tudi Šporar, strelec gola za vodstvo z 1:0 na prvem soočenju z Danci v teh kvalifikacijah (končalo se je z 1:1), se veseli dvoboja pred polnimi tribunami, na katerih bo nekaj manj kot 40.000 gledalcev.

"Meni osebno – in verjamem, da tudi drugim soigralcem – je veliko lažje igrati takšne tekme. Poln stadion te vedno motivira. Tudi če navijajo za tekmeca. Tega na zelenici niti ne čutiš. Pomembno je, da se jih sliši in da poka. Prepričan sem, da se bo slišalo tudi naših 600 navijačev. Imeli bomo izjemno podporo, kar bo še dodatna motivacija, da razveselimo njih, pa tudi vse, ki bodo spremljali tekmo doma."

Bo Slovenija v noči na soboto lahko spala?

Slovenci zelenice stadiona Parken niso preizkusili, ampak so tudi zadnji trening v četrtek opravili na Brdu. "Igrišče bo, kakršno bo. Slabše kot v Stožicah ne more biti. Navajeni smo vsega hudega. Meni bolj ustreza, da se je treniralo doma in po popoldanskem počitku v miru odletelo na Dansko," je izjavil napadalec Panathinaikosa.

In kako je s spanjem pred tako pomembnimi dvoboji? "Pred takšno tekmo res ni preprosto zaspati, mogoče zaspimo tudi s pomočjo kakšne tablete."

Slovenija ne bi imela nič proti, če v noči na soboto ne bi mogla spati zaradi prve uvrstitve nogometne reprezentance na veliko tekmovanje po 14 letih in prve na evropsko prvenstvo po natanko 24 letih ...

Če nekdo razmišlja, da je Slovenija samo Šeško in Oblak, se krepko moti. To velja tudi nasprotno in tudi Danske ne predstavljata zgolj Højlund in Eriksen. Zelo zgovorno je to, da lahko danski selektor namesto njiju vpokliče igralca iz Napolija in Trabzonsporja ter na ta način da priložnost igralcem, ki se prebijajo iz eminentnih evropskih klubov. Energija stadiona Parken bo pravi izpit za nas. Vložek je zelo velik, predvsem bo treba uživati in sprovocirati sebe, da bomo dali vse, česar smo sposobni. Ali pa še malo več. V takšnem primeru je lahko Slovenija nevarna tudi v Köbenhavnu.

Matjaž Kek
Kek se je v pripravi držal načrta, ki je že deloval
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024

SKUPINA H

Danes ob 16.00:
KAZAHSTAN – SAN MARINO

Ob 18.00:
FINSKA – SEVERNA IRSKA

Ob 20.45:
DANSKA – SLOVENIJA

Verjetni postavi

Danska: Schmeichel, Kristensen, Andersen, Christensen, Mæhle, Højbjerg, Jensen, Nørgaard, Lindström, Daramy, Poulsen.

Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža, Gnezda Čerin, Elšnik, Lovrić, Mlakar, Šporar, Šeško.

Sodnik: Jose Maria Sanchez (Španija)


Ponedeljek ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN
Vse vstopnice za tekmo so že pošle.

SEVERNA IRSKA – DANSKA

SAN MARINO – FINSKA


Lestvica:                              
SLOVENIJA        8  6 1 1 17:6  19 točk
DANSKA           8  6 1 1 17:7  19     
----------------------------------     
KAZAHSTAN        8  5 0 3 12:9  15     
FINSKA           8  4 0 4 12:9  12     
SEVERNA IRSKA    8  2 0 6  7:9   6     
SAN MARINO       8  0 0 8  1:26  0