Slovenska obramba, katere steber je odlični osrednji branilec Jaka Bijol, na zadnjih treh tekmah ni dobila zadetka. Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska obramba, katere steber je odlični osrednji branilec Jaka Bijol, na zadnjih treh tekmah ni dobila zadetka. Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so se tradicionalno zbrali na Brdu pri Kranju in začeli priprave na zadnji kvalifikacijski tekmi za EP 2024. V petek ob 20.45 bo v Københavnu tekmec Danska, v ponedeljek pa (prav tako ob 20.45) v Stožicah sledi še dvoboj s Kazahstanom. Le zmaga v Københavnu Slovence že tekmo pred koncem pelje na EP, v nasprotnem primeru bo treba počakati do ponedeljka, ko bi bila dovolj že točka. Slovenske možnosti so precejšnje, v reprezentanci je že nekaj časa opaziti izjemno vzdušje in optimizem, a nobene posebne nervoze.

Samozavestno na Dansko

"Mislim, da je vsak malo v pričakovanju, ampak ni posebne napetosti. Mislim, da gremo lahko samozavestno v ti dve tekmi. Ampak to nas ne sme ponesti. Moramo vedeti, kaj je naša igra, kje smo pokazali največ in na kakšen način. Držati se moramo rešitev, ki so nas pripeljale do tu. Zadnji dve tekmi moramo odigrati tako kot prejšnje. Če dodamo še nekaj energije, potem bomo zagotovo dobri na teh obračunih," je povedal Jaka Bijol, branilec Udineseja.

Sorodna novica Danci proti Sloveniji brez dvojca iz Manchester Uniteda

Danska bo zaradi poškodb pogrešala člana Manchester Uniteda Christiana Eriksena in Rasmusa Højlunda. Obrambi zato ne bo kaj dosti lažje. "Danska je reprezentanca, ki ima dovolj napadalcev, da bodo manjkajoče nadomestili. Kdor koli bo igral, bo zelo kakovosten. Mislim, da nas lahko spravijo pod pritisk, ampak smo že večkrat dokazali, da lahko trpimo nekaj časa in da bo vseh enajst delalo svoje naloge, ko bodo prišle slabše minute. Prepričan pa sem, da bomo tudi mi imeli svoje dobre minute, da bomo pokazali svojo kakovost v napadu in bomo nevarni za danska vrata."

Na zboru tudi napadalec Celar

Na ponedeljkov zbor je pravočasno prišlo 23 igralcev, zaradi poznih nedeljskih tekem in slabih letalskih povezav s Slovenijo sta prvi trening izpustila kapetan Jan Oblak (Atletico Madrid) in vezist Miha Zajc (Fenerbahče). A zato je na zbor prišel tudi napadalec Žan Celar (Lugano), ki je bil z uradnega spiska vpoklicanih izpuščen zaradi manjše poškodbe, vendar je dobil zdravniško in klubsko zeleno luč, da se pridruži reprezentanci.

Reprezentante pod vodstvom selektorja Keka čakajo še trije treningi v NNC-ju Brdo ob 11.15. Po opravljenih medijskih dolžnostih bodo Slovenci v København poleteli v četrtek ob 17.00, torej dan pred tekmo, kot so storili tudi ob gostovanju v Belfastu.

Krivulja se je obrnila tudi pri Udineseju, ki je pred kratkim premagal Milan (1:0). Jaka Bijol je bil izbran za najboljšega igralca Videmčanov v mesecu oktobru.
Krivulja se je obrnila tudi pri Udineseju, ki je pred kratkim premagal Milan (1:0). Jaka Bijol je bil izbran za najboljšega igralca Videmčanov v mesecu oktobru. "Nekaj lepega, a bi raje videl, da to nagrado dobi napadalec. Če to dobi branilec, ti to nekaj pove ..." je z nasmeškom odvrnil 24-letni Korošec. Foto: EPA

Zmaga prinaša prvo mesto v skupini

Z Dansko so se Slovenci na prvi medsebojni tekmi v tokratnem ciklusu (19. junija v Stožicah) razšli z 1:1, prejšnje štiri medsebojne dvoboje pa je dobila Danska.

Potem ko je Slovenija v zgodovini igrala na enem evropskem prvenstvu (2000) in na dveh svetovnih (2002, 2010), zdajšnja generacija že dolgo čaka na uresničitev sanj in preboju na veliko tekmovanje. Sanje se torej lahko uresničijo že v petek, ko bo 24-letnica nepozabne tekme dodatnih kvalifikacij za EP 2000 v Kijevu, ko si je Slovenija na tekmi z Ukrajino v snegu (z golom Mirana Pavlina) zagotovila nastop na EP-ju.

Je torej čas za prvo zmago nad neugodnimi Danci? "Če bomo pravi, lahko tekmo na Danskem zagotovo dobimo. Normalno, da bomo šli stoodstotno v tekmo z miselnostjo zmagati že na Danskem, da vzamemo prvo mesto v skupini in pokažemo, da smo dobra reprezentanca," še dodaja Bijol.

Trdna obramba je temelj slovenskega uspeha v kvalifikacijah. Na zadnjih treh tekmah Oblak in branilski kvartet pred njim niso bili premagani. "Imeli smo kar nekaj sprememb, a je vsak dal svoj maksimum. Smo v fazi, ko zelo dobro delujemo, tudi če se kakšen člen zamenja. Navsezadnje nismo pred Janom samo štirje branilci, temveč vseh deset fantov. Vsak doda nekaj svojega, nekaj več," je poveljnik slovenske obrambe poudaril pomen celotne ekipe.

Kek na treningu opozarjal igralce naj ne norijo preveč, saj bo treba noreti v Köbenhavnu

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024

Skupina H

Petek ob 16.00:
KAZAHSTAN - SAN MARINO

Ob 18.00:
FINSKA - SEVERNA IRSKA

Ob 20.45:
DANSKA - SLOVENIJA

Ponedeljek ob 20.45:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN
SEVERNA IRSKA - DANSKA
SAN MARINO - FINSKA

Lestvica:                              
SLOVENIJA        8  6 1 1 17:6  19 točk
DANSKA           8  6 1 1 17:7  19     
----------------------------------     
KAZAHSTAN        8  5 0 3 12:9  15     
FINSKA           8  4 0 4 12:9  12     
SEVERNA IRSKA    8  2 0 6  7:9   6     
SAN MARINO       8  0 0 8  1:26  0     

Utrinki s prvega treninga reprezentance v NNC Brdo, foto alesfevzer.com