Timi Max Elšnik in Jan Mlakar na domači tekmi s Severno Irsko. Vse od junijskega soočenja z Danci v Ljubljani si je dvojec izboril mesto v začetni postavi Slovenije v teh kvalifikacijah. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik in Jan Mlakar na domači tekmi s Severno Irsko. Vse od junijskega soočenja z Danci v Ljubljani si je dvojec izboril mesto v začetni postavi Slovenije v teh kvalifikacijah. Foto: www.alesfevzer.com

V tokratni epizodi nogometnega podkasta Vala 202 Žoga je okrogla je voditelj Aljaž Golčer z radijskimi nogometnimi reporterji Boštjanom Janežičem, Markom Cirmanom in Jožetom Pepevnikom govoril predvsem o reprezentančnem nogometu, več o slovenski in danski izbrani vrsti pa sta dodala še slovenski reprezentant in danski novinar.

Verjetno so Danci po zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju vedeli, da njihova forma ni primerljiva s prejšnjim Eurom. Mene so razočarali, od njih sem pričakoval več, čeprav ima Danska še vedno vse v svojih rokah.

Boštjan Janežič

Dinamika je prava, tudi igra je dobra
Slovenska reprezentanca se te dni na Brdu pri Kranju pripravlja na zadnji tekmi kvalifikacij za Euro 2024 proti Danski in Kazahstanu. Marko Cirman se je o želji zaigrati na prvenstvu stare celine pogovarjal z reprezentantom Janom Mlakarjem, ki verjame v uspeh slovenske izbrane vrste. "Čutiti je, da je pred nami zadnji korak. Zavedamo se, da moramo biti sproščeni in pripravljeni na tekmi, ki odločata o velikih stvareh." Mlakar je zadovoljen tudi z igro reprezentance. "Imamo samozavest. Verjamemo v svoje kvalitete, na vseh položajih smo zelo močni, tudi dinamika je prava, hitrejši smo, tudi igra je dobra." Mlakar pravi, da so nogometaši vedno imeli željo zaigrati na evropskem prvenstvu. "Vedno smo v to verjeli, da smo res blizu, pa smo začutili na zadnjem reprezentančnem zboru. Blizu smo, toda če ne narediš zadnjega koraka, nisi naredil nič."

Na Danskem nezadovoljstvo
Danska, ki je na prejšnjem evropskem prvenstvu prišla do polfinala, v zadnjem času ne navdušuje. Boštjan Janežič je dejal, da se trenutna danska izbrana vrsta ne more primerjati s tisto izpred nekaj let. "Verjetno so Danci po zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju vedeli, da njihova forma ni primerljiva s prejšnjim evropskim prvenstvom. Mene so razočarali, od njih sem pričakoval več, čeprav ima Danska še vedno vse v svojih rokah." V novi epizodi podkasta lahko slišite tudi, kako situacijo dojemajo na Danskem. Novinar Jonatan Wibe pravi, da je vzdušje okoli reprezentance kar nekoliko nenavadno, sploh za tiste, ki vse skupaj spremljajo iz tujine: "Danska je na dobri poti, da se uvrsti na Euro, kar kaže tudi pogled na lestvico, toda ekipa ne igra odličnega nogometa. Javnost je precej nezadovoljna. Poraz v Kazahstanu in minimalna zmaga proti San Marinu sta bila sprejeta kot skoraj sramotna." Wibe je poudaril tudi, da na Danskem že ugibajo o usodi selektorja Kasperja Hjulmanda, čeprav se bo, kot kaže, uvrstil na še eno veliko tekmovanje. Stadion Parken v Københavnu je sicer kljub temu še vedno poln.

Sorodna novica Nova navijaška evforija? Čarterski polet na Dansko razprodan v manj kot enem dnevu.

Slovenijo čaka težka tekma na Danskem
"Težko bo na Danskem. Tam je vsakomur težko gostovati. Danski nogomet premore veliko talenta. Upajmo, da ob poškodbah Christiana Eriksena in Rasmusa Højlunda ne zablesti kdo drug, ki je bil doslej bolj na stranskem tiru," pravi Marko Cirman. Janežič je dodal, da Slovenija Danske še ni premagala, ter dodal, da je Slovenija reprezentanca v vzponu. Jože Pepevnik prav tako pričakuje zahtevno tekmo, predvsem zaradi velikega števila kakovostnih nogometašev danske izbrane vrste. "Ob poškodovanih v reprezentanci manjkajo tudi številni drugi zvezdniki, ki jih selektor Hjulmand preprosto ni vpoklical. Med njimi so vidni nogometaši v angleški premier ligi, denimo Mathias Jørgensen Zanka, Philip Billing, Mikkel Damsgaard in Jacob Bruun Larsen."

Domače prvenstvo še ni odločeno
Prvi del nove epizode podkasta Žoga je okrogla je bil namenjen klubskemu nogometu. Kljub zmagi Celja v Ljudskem vrtu omizje Maribora še ni odpisalo v boju za naslov prvaka. Med tematikami je bila seveda tudi prva zmaga Olimpije v Konferenčni ligi. Vabljeni k poslušanju.

Jan Mlakar: Če ne narediš zadnjega koraka, nisi naredil nič