Prosti tek, nihče nezadovoljen

Celje in Maribor ter Mura in Olimpija so v zadnjem krogu domače lige osvojili vsak po točko, z njo pa so bili na koncu najbolj nezadovoljni v ljubljanskem taboru. Olimpija je proti Muri imela povečini jalovo premoč, po izenačenju v začetku drugega polčasa pa ji ni uspelo streti domačega obrambnega odpora. V najnovejši epizodi radijskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla boste slišali tudi odziv Olimpijinega trenerja Zorana Zeljkovića, ki se je po tekmi na Fazaneriji pritoževal nad golom, ki ga je v 2. minuti za vodstvo domačih po prekršku v napadu dosegel Robert Čakš.

Olimpija najmanj zadovoljna s točko

Sorodna novica Velika točka za Muro, mala za Olimpijo

"Razumem Zeljkovića, ker je prekršek bil, seveda je to vplivalo na gol Mure, saj se je vse zgodilo nekaj sekund prej," je razmišljal voditelj podkasta Luka Petrič. "Bila je napaka sodnika, ampak pri VAR-u je treba nekje postaviti mejo. Tokrat se je po prekršku spremenila posest žoge, zato se predhodni dogodki v narekovajih izničijo. VAR potem ne more več vplivati na to, kar se je zgodilo prej. Olimpija je takoj po prekršku zadržala posest, nato pa jo izgubila, vendar je VAR ugotovil, da zadetka ne more razveljaviti. Sicer bi lahko pri marsikaterem golu rekli, da je neka situacija izpred minute, dveh ali petih vplivala na končni razplet akcije."

O odločitvi, ki so jo v Murski Soboti sprejeli sodniki z Matejem Jugom na čelu, je nogometni reporter Jože Pepevnik povedal: "Včasih ob kakšni sporni situaciji Zveza nogometnih sodnikov na spletu objavi video – oni pravijo, da v izobraževalne namene –, kjer razložijo, zakaj je bila nekaj situacija tako dosojena. V takih primerih si želim, da bi se to zgodilo. Vsak zadetek sicer preveri VAR, in tudi tukaj je Matej Jug čakal, kaj mu bosta dejala pomočnika v VAR-sobi. Bilo bi v redu, da se obrazloži, zakaj se je sprejela odločitev, kot se je sprejela."

Olimpija je z nedeljsko točko zapravila priložnost, da bi se Celju približala na pet točk zaostanka, točka pa je bila zato večja in pomembnejša za Muro, ki si po prihodu Tončija Žlogarja na mesto glavnega trenerja želi predvsem postaviti temelje za prihodnje obdobje. "Malo se že vidi učinek Žlogarja, Mura je nekoliko bolj organizirana in borbena. Na koncu tekme, ki bi sicer lahko šla tudi v drugo smer, je domača ekipa dobila res gromek aplavz Fazanerije, Žlogar pa je potrdil, da moštvo potrebuje svežo samozavest," je o stanju duha v črno-belem taboru dodal Pepevnik.

Rozman dobil vratarski dvoboj štajerskega derbija

Sorodna novica Šoštarič Karič v 84. minuti poskrbel za delitev točk na štajerskem derbiju

V sobotnem štajerskem derbiju je povedlo Celje, izenačil pa Maribor, tekma pa je bila predvsem v prvem polčasu, ki sicer ni prinesel golov, celo bolj dinamična kot v drugem.

"Za dobro tekmo sta sicer potrebna dva tekmeca. Maribor je videti precej bolje kot jeseni, prijemi Šimundže padajo na plodna tla. Celje pa ni več tako kolektivno dobro, kot še pred časom, a ima seveda kakovost. Celje je preživelo peklenski ritem tekem, ni izgubilo ne proti Olimpiji ne proti Mariboru in glede na igro v zadnjih tednih je pogled na lestvico še vedno lep za Celje," je o štajerskem derbiju začel radijski reporter Marko Cirman in nadaljeval z opažanjem trenda v igri vodilne ekipe lige: "Celje poceni dosega in prejema zadetke. Na tretji zaporedni tekmi je prejelo gol iz prekinitve. Domžale, Olimpija in Maribor so dali gol iz prekinitve in po navadi za te situacije rečemo, da se tu kaže želja oz. vnema nogometašev. V tem pogledu je Celje malce padlo in veliko dela bo potrebno, da bodo v Kopru igrali drugače kot na zadnjih tekmah. Celje je prvič v sezoni povezalo tri tekme brez zmage, a znaka za alarm ni, Krznar ima še vedno sedem točk prednosti."

V deževnem Celju sta v soboto izstopala vratarja. Matjaž Rozman je odlično posredoval v ključnih situacijah, Menno Bergsen na drugi strani ni preprečil gola, ki bi ga po mnenju mnogih moral. O vijoličastem vratarskem izzivu pravi Jože Pepevnik: "Mariborska težava je bila odsotnost Ažbeta Juga. Bergsen se kot rezervni vratar vsaj v tej sezoni ni izkazal, že v Kopru je prejel tri gole, v Celju pa prejel zadetek v svoj bližnji kot, čez ramo. Kar koli si kdor koli misli o vratarski kakovosti ali karierni krivulji Ažbeta Juga, se je on v zadnjih letih postavil kot nesporna številka 1. Najbolje komunicira in sodeluje z branilci, ne glede na to, kdo igra pred njim v mariborski obrambi. Matjaž Rozman pa je bil sploh pri strelih Soudanija najzaslužnejši, da Maribor ni prej dosegel gola."

Inter proti jubilejnemu dvajsetemu naslovu

Sorodna novica Udinese do velikih treh točk v Rimu ob vrnitvi Bijola

Tokratna epizoda je v večini posvečena italijanskemu klubskemu nogometu.
V italijanski ligi je daleč spredaj Inter, ki koraka proti naslovu državnega prvaka. O letošnji sezoni Serie A sta z Luko Petričem govorila radijska novinarja Marko Polak in Klemen Verlič. Verlič je poudaril pametno poslovanje vodilnega kluba italijanskega prvenstva: "Inter je bil poleti res pameten s svojimi nakupi. Kar počnejo v prestopnih rokih, se odraža na igrišču. Thuram in Calhanoglu sta prišla zastonj, pripeljali so Frattesija, ki se je odlično znašel, v obrambo je prišel Pavard, pa tudi Carlos Augusto, vse to so dobri igralci, ki res spadajo v to ekipo. Naredili so veliko premišljenih potez. Inzaghi zna dobro izkoristiti svoje nogometaše, to se kaže na primeru Calhanogluja, ki igra bolje kot pri Milanu."

Inter ima na vrhu kar 16 točk prednosti pred Milanom in še več pred drugimi zasledovalci, za uvrstitev v ligo prvakov pa se bori tudi Roma, ki je pred skoraj dvema mesecema odslovila Joseja Mourinha. O Romi pred Mourinhom in po njem Marko Polak razmišlja: "S prihodom v Rim je Mourinho prepoznal ne le južnjaški temperament, ampak tudi vso agonijo in željo Rimljanov po prepoznavnosti oz. uspešnosti v primerjavi s klubi s severa. Mourinho je igral na to karto, zbiral je rdeče kartone, skrbel za lasten šov, tudi proti koncu njegovega obdobja. De Rossi je igralcem povrnil samozavest, Mourinhu pa so navijači Rome nekoliko zamerili tudi zadeve po odhodu. Jokanje po medijih, kritiziranje igralcev, ti pa so bili absolutno za menjavo trenerja. Bo pa zapisan v zgodovino Rome, prinesel je eno evropsko lovoriko in vrnil gledalce, Olimpico je že tri leta razprodan ne glede na nasprotnika."

Omizje je govorilo tudi o rdečem kartonu Uroša Koruna na tekmi Rogaška – Radomlje, ključu za vzpon Bologne, ki se bojuje za ligo prvakov, tudi tokrat pa ni manjkal kviz ob koncu epizode. Vabljeni k poslušanju!