Radomlje so s točko proti drugemu Kopru prepustile zadnje mesto Aluminiju, ki je na zadnji tekmi 11. kroga gostil Maribor, a kot v prejšnjem krogu v Celju so šumarji poskrbeli za podvig.

Maribor je zdaj že na štirih zaporednih gostovanjih v Kidričevem ostal brez zmage: dvakrat je remiziral in zdaj tudi dvakrat izgubil. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je zdaj že na štirih zaporednih gostovanjih v Kidričevem ostal brez zmage: dvakrat je remiziral in zdaj tudi dvakrat izgubil. Foto: www.alesfevzer.com

Že v prvi minuti je imel po darilu Juga izjemno priložnost za gostitelje Baskera, hitro je sledil tudi odgovor vijoličastih. Sredi polčasa se je igra umirila, pobudo so prevzeli gostje, ki pa so v 34. minuti doživeli hladno prho.

Jovanović junak nedeljskega večera

Tomislav Jagić je na sredini prestregel žogo in poslal visoko podajo v prostor, krilni napadalec Sandro Jovanović jo je sprejel s prsmi in nato iz prve udaril ter premagal nezanesljivega Ažbeta Juga, ki mu je žogal spolzela pod roko ob nogah. 21-letni Velenjčan je letos podelil že pet podaj, zdaj pa je dosegel tretji gol sezone, med tednom je bil tudi natančni izvajalec 11-m proti vodilnemu Celju, ko je ekipa Roberta Pevnika presenetila grofe s 3:1.

Aluminij je dobil dva zaporedna štajerska derbija in je prehitel tri klube ter jim v boju za obstanek pobegnil za dve točki. Foto: www.alesfevzer.com
Aluminij je dobil dva zaporedna štajerska derbija in je prehitel tri klube ter jim v boju za obstanek pobegnil za dve točki. Foto: www.alesfevzer.com

Izključitev presekala ofenzivo Maribora

Po odmoru so Mariborčani začeli odločno, oblegali so domača vrata, a že v 51. minuti je bilo ofenzive konec. Po nepotrebnem je vezist Marko Božić na sredini igrišča ostro startal na nasprotnika in prejel drugi rumeni karton.

Z igralcem manj so bili poskusi varovancev Damirja Krznarja jalovi, Aluminij pa se je pod taktirko Roberta Pevnika posvetil zbrani obrambi, ki je odlično preprečevala resne strele na vrata komajda 17-letnega Jana Petka, ki je debitiral v Prvi ligi. Na koncu je Maribor sicer sprožil 13 poskusov strelov, a zgolj trije – in še to nenevarni – so šli v okvir vrat.

Aluminij se je z drugo zaporedno zmago povzpel z dna na 7. mesto, medtem ko je Maribor obtičal na petem mestu, kjer je bližje boju za obstanek (+6 točk) kot vrhu (-9 točk za Celjem).

Jovanović še poglobil krizo Maribora

Po dolgčasu v nadaljevanju iskrice

Po dolgočasnem prvem polčasu se je v nadaljevanju na tekmi med Rogaško in Olimpijo zaiskrilo, pravo vrelišče pa je tekma dosegla s sporno enajstmetrovko v sodnikovem dodatku. Na koncu so zmaji zmagali z 2:0, medtem ko so na VIP-tribuni pele pesti.

V prvem polčasu med Rogaško in Olimpijo ni bilo veliko priložnosti, ob jalovi pobudi zeleno-belih pa so gostitelji prežali na protinapade. Drugi polčas je bil boljši z nevarnimi akcijami, ob tem se je na igrišču začelo še iskriti med vse ostrejšimi nasprotniki. V 55. minuti se je prvič zaiskrilo, ko je po prekršku Jana Majcna prišlo do prerivanja številnih nogometašev, kar je prineslo tri rumene kartone na obeh straneh.

Ljubljančani so zapravljali neizdelane strele, Slatinčani pa obetajoče protinapade. V 89. minuti so imeli Slatinčani največjo priložnost za zmago. Matevž Vidovšek je strel Žana Benedičiča, ki bi zgrešil cilj, nerazumljivo skušal ukrotiti, a je žogo le pripravil za strel Roka Pirtovška. Branilci Olimpije so žogo na poti do gola blokirali.

Rogaška je bila v drugem polčasu nevarnejša, a na koncu je Olimpija z dvema goloma v sodnikovem dodatku dosegla šesto zmago sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Rogaška je bila v drugem polčasu nevarnejša, a na koncu je Olimpija z dvema goloma v sodnikovem dodatku dosegla šesto zmago sezone. Foto: www.alesfevzer.com

11-m, o kateri se bo še govorilo

Dokončno se je tekma spremenila v incidentno ob izteku rednega dela, ko je sodnik Alen Bubek ob prekinitvi hitro dosodil najstrožjo kazen v korist gostov, četudi vidnega prekrška ni bilo zaznati. Prekršek za 11-m je nad Markom Mijailovićem po sodnikovem mnenju storil Andrej Pavlović.

K izvedbi najstrožje kazni je pristopi Rui Pedro, ki je mirno in rutinirano zadel levi kot, medtem ko se je Rok Vodišek vrgel v desno. Nekdanji vratar zmajev je še naprej protestiral in na koncu je prejel rdeči karton.

Sočasno je sporna enajstmetrovka dodobra razburkala strasti na tribunah, kjer so se stepli prav na VIP-tribuni vpričo novinarjev. Posredovali so varnostnik in policija. Vsekakor bo tekma v Rogaški Slatini dobila še zanimivo nadaljevanje v obravnavni disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije, s katerim imajo črno-beli letos že silno slabe izkušnje.

Vrnitev Florucza z golom

Igralca več so Ljubljančani izkoristili v 99. minuti, ko je Raul Florucz mojstrsko z zavitim strelom zadel oddaljenejšo malo mrežico. Ob julijski zmagi Olimpije nad Rogaško s kar 5:0 se je Florucz huje poškodoval, zdaj pa se je vrnil na zelenico s prvim golom v Sloveniji.

Razmerje strelov: poskusi 10:9 in streli v okvir 7:6. Oboje za Rogaško, ki zlepa ne bo "požrla" dosojene usodne enajstmetrovke.

V Rogaški Slatini vroče na zelenici, na častni tribuni pa je zavrelo

Jelenič s škarjicami preprečil poraz Kopra

Na tekmi Radomlje – Koper so gostitelji začeli spodbudno, v 17. minuti je nevarno z glavo udaril Tin Hrvoj, s parado se je izkazal vratar Jan Koprivec, ki je nato ubranil še drugi strel Caia Cruza iz bližine. Na drugi strani je v 20. minuti neuspešno s škarjicami poskušal Nardin Mulahusejnović.

Koprivec je pred odmorom v lastnem 16-m prostoru odrival Cruza in z žogo zaigral zunaj, a ni bil kaznovan, takoj zatem je Maks Barišič na drugi strani z dobrih 20 metrov stresel levo vratnico Radomelj.

30-letni Enej Jelenič je na spektakularen način dosegel prvi gol po vrnitvi v matični klub, za katerega je še kot mladoletnik zabil dva gola jeseni leta 2010. Foto: www.alesfevzer.com
30-letni Enej Jelenič je na spektakularen način dosegel prvi gol po vrnitvi v matični klub, za katerega je še kot mladoletnik zabil dva gola jeseni leta 2010. Foto: www.alesfevzer.com

V drugem delu je Koper v 55. minuti imel izredno priložnost, a so se Ankraz, Orazov in Barišić preveč zapletli in niso niti sprožili strela. V naslednjem napadu je Nik Omladič zadel, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja izničen.

Koprčani so oblegali domača vrata, a v 87. minuti je sledil hiter protinapad mlinarjev, rezervist Ivan Krolo se je odločil za strel z velike razdalje, žoga je oplazila Mateja Palčiča in v visokem loku preletela koprskega vratarja ter pristala v mreži. Vendar šokantni zaostanek ni zmedel Kopra, ki je izenačil v prvem naslednjem napadu. Po ostrem predložku je vratar Luka Baš slabo posredoval, žogo pa je velemojstrsko s škarjicami v mrežo Radomelj poslal Enej Jelenič.


Koper je izgubil neposredni stik z vodilnim Celjem, ki ima zdaj pred Istrani dve točki zaloge. Seveda, če kanarčkom prištejemo tri točke za odpovedano tekmo z Rogaško. Foto: www.alesfevzer.com
Koper je izgubil neposredni stik z vodilnim Celjem, ki ima zdaj pred Istrani dve točki zaloge. Seveda, če kanarčkom prištejemo tri točke za odpovedano tekmo z Rogaško. Foto: www.alesfevzer.com

PRVA LIGA TELEMACH – 11. krog

ROGAŠKA – OLIMPIJA 0:2 (0:0)
1000; Pedro 92./11-m, Florucz 99.
RK: Vodišek 94./Rogaška

Rogaška: Vodišek: Pirtovšek, Mihalić, Rantuša-Lampreht, Thalisson (23./Majcen/67./Mitrevski)), Gradišar (78./Braut), Benedičič, Majcenić, Flis, Korošec (78./Pavlović), Miljanić (46./Vinogradac).

Olimpija: Vidovšek; Lasickas, Muhamedbegović, Mijailović, Sualehe, Diogo Pinto (78./Bristrić), Doffo, Posavec (46./Fadida), Boultam (63./Pedro), Brest (63./Florucz), Nukić (63./Lucas).

Sodnik: Alen Bubek (Nova Gorica)


KALCER RADOMLJE – KOPER 1:1 (0:0)
Krolo 87.; Jelenič 89.

Radomlje: Baš; Cruz (81./Kukovec), Gnjatić, Hrvoj, Korun, Marković (64./Posavac), Nuhanović, Prpić, Ševelj, Vokić (64./Krolo), Šošić (81./Cerar).

Koper: Koprivec; Ankrah, Barišić (68./Jelenič), Mittendorfer, Mulahusejnović, Omladič (68./Nkada), Orazov, Pabai, Palčič, Pavlović (78./Diaby), Ruedl (22./Vešner Tičić).

Sodnik: Denis Šabanagić (Ljubljana)

Zadetka s tekme Kalcer Radomlje – Koper

ALUMINIJ – MARIBOR 1:0 (1:0)
1200; Jovanović 34.
RK: Božić 51./Maribor

Aluminij: Petek: Pečnik (41./Schaubach), Zeljković, Koblar, Martić, Gorenak, Jagić, Jovanović (86./Katuša), Baskera (67./Šubarić), Jovan (86./Matić), Maružin (67./Kosi).

Maribor: Jug; Pihler (46./Uskoković), Watson (57./Urata), Šoštarič Karič, Laušić (46./Soudani), Repas, Lorber (77./Skuka), Božić (do 51.), Guerrico, Castro, Kolar (69./Feta).

Sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)


Odigrano v soboto:

Celjani v drugem polčasu odnesli tri točke iz Fazanerije

BRAVO – DOMŽALE 3:2 (2:2)
450; Stanković 36., Pečar 38., Štravs 50.; Markuš 1., Pišek 43.

MURA – CELJE 0:2 (0:0)
2350; Zabukovnik 54., Prucev 67.


LESTVICA

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
35 24 6 5 74:33 78
2.
Maribor
35 19 9 7 66:34 66
3.
Olimpija Ljubljana
35 18 10 7 69:43 64
4.
Koper
35 12 11 12 50:48 47
5.
Bravo Kostel
35 11 14 10 41:42 47
6.
Mura
35 11 10 14 41:53 43
7.
Domžale
35 12 4 19 49:59 40
8.
Rogaška
35 9 6 20 35:63 33
9.
Kalcer Radomlje
35 7 11 17 32:50 32
10.
Aluminij
35 8 7 20 36:68 31