Maribor se je pred zimskim premorom
Maribor se je pred zimskim premorom "prerinil" pred Koper. Foto: www.alesfevzer.com

15. avgusta so bili vijoličasti z odigrano tekmo več dve točki pred kanarčki, a so v naslednjem krogu doživeli poraz na Bonifiki z 2:0 in prepustili vodstvo na lestvici. Po izgubljeni domači tekmi proti Muri 19. septembra (1:2) so bili že šest točk za Koprom. Oditi je moral Simon Rožman, trenerske vajeti pa je prevzel Radovan Karanović. Od tedaj je Maribor izgubil samo v Murski Soboti. 1. novembra je z zmago na medsebojni tekmi v Ljudskem vrtu z 2:0 točkovno ujel Koper, zdaj ga je prvič prehitel.

Štajerci so imeli tako v nedeljo zvečer po remiju na derbiju 20. kroga med Koprom in Muro (2:2) dober razlog za še večje zadovoljstvo ob proslavljanju 61. rojstnega dne kluba.

"Revanša" za pokalni poraz

"Negativno energijo, ki je v vmesnem obdobju nastala okoli kluba, smo obrnili v pozitivno. Zdaj smo prišli na položaj, na katerem želimo biti in tukaj želimo tudi ostati. Ekipa pa še ima možnosti za napredek, za aktiviranje notranjih rezerv. Vrnili se bodo tudi poškodovani igralci, tako da verjamem, da bo ekipa v nadaljevanju sezone le še boljša. Vsekakor pa se ne bomo zadovoljili z doseženim, saj smo komaj na polovici poti," je po sobotni zmagi nad Domžalami z 1:0 (edini strelec je bil v 91. minuti nekdanji član rumene družine Jan Repas) povedal Karanović.

"Tekma je bila trda, Domžale so se predstavile v zelo dobri luči. Videli smo taktično tekmo, v kateri pa smo tisto, kar smo si želeli, tudi dobili. Fantje so si s svojim odnosom zmago zaslužili. Bili smo dovolj potrpežljivi in uresničili cilj. Narekovali smo ritem igre, ustvarili smo si več priložnosti in si zaslužili takšen razplet. Z vztrajnostjo in odločnostjo smo čakali na takšen trenutek. Jan je na zadnjih tekmah nedvomno igral dobro in si je zaslužil ta zadetek," je po "revanši" Domžalam za pokalni poraz konec oktobra (1:2) še dejal mariborski trener. Svoje fante bo na pripravah znova zbral 4. januarja.

Karanović na klopi Maribora tudi spomladi

Radovan Karanović bo vodil Maribor še najmanj do konca letošnje sezone, je za Radio City potrdil športni direktor Marko Šuler, poroča regionalni portal maribor24.si.

Maribor z golom Repasa na vrh lestvice
Zadetki s tekme Koper – Mura

Zeljković: Imeli smo več od igre in več priložnosti

Koprčani so se sinoči do točke proti murašem dokopali v 95. minuti in se v zadnjem hipu izognili četrtemu domačemu porazu (premagali so jih Bravo, Aluminij in Olimpija). Kazalo je, da bodo tako kot lanskega 12. decembra proti Mariboru, ko so začeli izgubljati stik z najboljšimi, ostali brez točk, toda že po izteku sodnikovega dodatka so le osrečili svoje navijače.

"Ko si v zaostanku in na koncu izenačiš, moraš biti zadovoljen, čeprav mislim, da smo imeli, v celoti gledano, več od igre in več priložnosti. To me veseli in tu vidim dobro izhodišče za naprej. Fante vedno spodbujam k temu, da tudi na vsakem treningu garajo od začetka do konca. Dobro smo igrali, a nato naredili nekaj individualnih napak, kar je izkušena ekipa, kot je Mura, znala kaznovati," je dvoboj v lepem vzdušju na Bonifiki, kjer se je zbralo 1500 gledalcev, komentiral trener Kopra Zoran Zeljković.

Ljubljančan na klopi Primorcev je optimističen tudi za spomladanski del prvenstva. "Koper bo še boljši!" je zatrdil in ni preveč objokoval tega, da bi z morebitno zmago njegovo moštvo (resda s tekmo več) lahko Muri pobegnilo že na 12 točk prednosti. "Tudi če bi zmagali, nam to ne bi zagotavljalo prav ničesar. Veliko ekip je pri vrhu in ni favorita. Liga je izenačena, veliko bo še spodrsljajev."

Bo Mura spomladi ujela vodilna Maribor in Koper? Čaka jo tudi še preložena tekma proti Olimpiji v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Bo Mura spomladi ujela vodilna Maribor in Koper? Čaka jo tudi še preložena tekma proti Olimpiji v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Barišić: Verjamem, da se bomo vrnili še močnejši

Podobno je razmišljal z 11 zadetki najboljši strelec lige Maks Barišić: "Ena točka razlike ne pomeni nič, pot je še dolga. Zavedamo se svoje kakovosti in optimistično zremo proti pomladi. Upajmo, da se bomo vrnili še močnejši, jaz verjamem v to. Nadaljevati bomo morali v tem ritmu. Poskušali si bomo zagotoviti najmanj Evropo, mogoče pa še kaj več. Premor bo prišel prav, da bomo še bolj motivirani vstopili v drugi del prvenstva."

Tudi on je bil zadovoljen s predstavo proti Muri: "Garali smo in odigrali dobro tekmo. V zadnjih 10 minutah smo imeli krajši mrk, ko smo malo padli, Mura pa je to izkoristila. Škoda za to, a lahko smo zadovoljni tudi s točko."

Statistika tekme Koper - Mura (vir: Sportklub)

Streli: 12:15

V okvir vrat: 5:8

Koti:
10:2

Posest žoge: 52:48 odstotkov

Šimundža: Ni nobenega razloga, da bi imeli povešene glave

Gostujočega trenerja Anteja Šimundžo izid seveda ni navdušil (Mura je na devetih gostujočih tekmah v tej sezoni zmagala samo v Mariboru!), je pa našel precej pohvalnih besed za igro svojih varovancev: "Kljub grenkemu priokusu, da nismo osvojili vseh treh točk, sem danes s podobo na igrišču zelo zadovoljen. Zmago smo imeli že v žepu, Koper je tudi z nekaj sreče zadel v zadnji minuti, a to ne zmanjšuje našega dobrega vtisa. Koper se je na koncu veselil, kot da bi zmagal. Igral je 22. tekmo, mi pa 34., toda Koprčani so se prijemali zaradi krčev, ne mi. To kaže, na kako visoki ravni smo. Ko bo manjše število tekem, verjamem, da bomo še boljši. V slačilnici je bila žalost, a sem fantom povedal, da ni nobenega razloga, da bi imeli povešene glave. Moramo biti ponosni na svoje delo in na celotno leto, ki je bilo izjemno. Postavljali smo mejnike, to nam mora vliti energijo za naprej."

Bobičanec: Razlike niso prevelike, tekem je še ogromno

Osrednje ime v moštvu Sobočanov je bil povratnik po poškodbi Luka Bobičanec, ki je v prvenstvu igral prvič po 8. avgustu. Na zelenico je vstopil v 60. minuti takoj po vodilnem golu Kopra. Pri izenačujočem zadetku v 81. minuti je močno streljal od daleč in zadel vratnico, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Nardin Mulahusejnović. Tri minute pozneje se je z desne strani še sam vpisal med strelce za vodstvo Mure z 2:1.

"Pomagal sem ekipi, rezervisti smo dvignili raven igre, žal pa nam ni uspelo zadržati prednosti. Gotovo smo razočarani, da smo prejeli takšen zadetek v zadnji minuti, vendar moramo ostati pozitivni. Če potegnemo črto pod vse nastope, tudi tiste v Evropi, je za nami odlična polsezona. Prednost drugih ekip pred nami v ligi ne pomeni nič, razlike niso prevelike, tekem pa je še ogromno," je povedal najpriljubljenejši Hrvat v Murski Soboti.

Spomnimo: v pretekli sezoni je Mura še sedem krogov pred koncem prvenstva za tedaj vodilno Olimpijo zaostajala 11 točk, nato pa osvojila naslov prvaka.

Sorodna novica Slavje Brava v meglenih Stožicah; Koper iztržil remi proti prvakom

Težave dokončno za njim

Bobičanca veseli, da je mučna poškodba adduktorja zdaj res preteklost. "Zadovoljen sem, ker sem izpolnil cilj, da se vrnem še pred koncem jesenskega dela prvenstva, da vidim, v kakšen stanju sem. Pokazalo se je, da je poškodba, ki je bila dokaj specifična, dokončno za mano. Današnji zadetek gotovo veliko pomeni za mojo samozavest, da vem, da sem še na tej ravni, na kateri sem bil. Zdaj se moram dobro spočiti in pripraviti na pomlad, da se vrnem še boljši. Trdo bo treba delati na treningih, najbolj pa bom napredoval s čim več odigranimi tekmami," je pojasnil 28-letnik iz Čakovca, za katerega je bilo med okrevanjem najtežje spremljati evropske tekme s tribune. V Arnhemu je v četrtek končno odigral vsaj 20 minut.

"Vrnitev Bobičanca je zelo pomembna za nas, tako proti Vitesseju kot danes je pokazal, kako nam je manjkal. S svojo kakovostjo tudi druge igralce dela boljše," je poudaril Šimundža.

Mura bo prezimila na petem mestu 10 točk za vodilnim Mariborom, jo pa enaka razlika loči tudi od zadnjih treh ekip na lestvici – Tabora, Aluminija in Radomelj. V lanski sezoni je imel Maribor po 20 krogih prav tako 39 točk, Mura pa je na uvodnih 19 tekmah zbrala štiri točke več kot v letošnji sezoni, torej 33.

Zadetek Nukića z 11-metrovke za zmago Olimpije
Zadetki s tekme Tabor Sežana – Celje
Zadetki s tekme Bravo – Aluminij

Lestvica

Lestvica:                             
MARIBOR           20  12 3  5 30:21 39
KOPER             20  11 5  4 35:24 38
OLIMPIJA          18   9 4  5 22:17 31
BRAVO             20   8 6  6 18:16 30
MURA              19   7 8  4 26:25 29
DOMŽALE           19   6 5  8 24:27 23
CELJE             20   6 4 10 21:25 22
CB24 TABOR SEŽANA 20   5 4 11 19:21 19
ALUMINIJ          20   4 7  9 19:28 19
KALCER RADOMLJE   20   5 4 11 23:33 19