Celje je doživelo šele drugi poraz v tej sezoni, drugega doma. Aluminij ga je konec septembra premagal z 1:3. Nato je nanizalo štiri zaporedne zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Celje je doživelo šele drugi poraz v tej sezoni, drugega doma. Aluminij ga je konec septembra premagal z 1:3. Nato je nanizalo štiri zaporedne zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Celjski nogometaši so bili zelo nezadovoljni s sojenjem Davida Šmajca, kapetan Denis Popović in Žan Karničnik se nista zadrževala pred mikrofonom v neposrednem prenosu med polčasoma in takoj po koncu srečanja.

Ne samo po mnenju Celjanov prestrogo dosojena 11-metrovka po protinapadu, iz katere je Rui Pedro v 36. minuti dosegel edini zadetek (0:1), zmotil jih je sodniški kriterij skozi vso tekmo, ki je bil po besedah Karničnika "katastrofalen oziroma enostranski". Že prejšnji teden so bili številni nezadovoljni zaradi sojenja na dvoboju Olimpija – Aluminij (0:0).

Trener Damir Krznar se je ocen o delu sodnikov vzdržal in tudi nekoliko okrcal svoje varovance: "Zdi se mi, da so fantje izgubili osredotočenost. Z roba igrišča sem poskušal vplivati nanje, da bi se osredotočali le nase in našo izvedbo. Stvari, ki so se dogajale okoli nas, nas ne bi smele zmotiti. Razumem odziv ekipe, a naj nam bo to šola za vnaprej, da se več ukvarjamo s sabo, saj samo to prinaša rezultat."

Damir Krznar o porazu, ki boli

Krznar: V prvem polčasu smo prehitro izgubljali žoge

Neučinkoviti Celjani sploh prvič v sezoni niso dosegli zadetka, vključno s šestimi tekmami v kvalifikacijah za Konferenčno ligo. V drugem polčasu so imeli pred dobrimi 3000 gledalci najlepše priložnosti Damjan Vuklišević, Luka Bobičanec in Lovro Bizjak, a se Denis Pintol, ki je v vratih Olimpije pokazal zelo zanesljivo predstavo, ni pustil premagati. V ligi na štirih tekmah še ni prejel gola.

"V prvem polčasu smo bili preveč nervozni, ne brez želje, ampak prav nasprotno – s pretirano željo. Hiteli smo v napadu, zato smo tudi prehitro izgubljali žoge in ustvarjali prazen prostor za nami. V drugem polčasu smo povsem prevladovali in poskušali narediti vse, da bi zadeli. Kar sem od fantov želel, sem v drugem polčasu dobil: veliko priložnosti, želje in ideje. Žoga žal ni želela v gol," je dejal Krznar.

"Poraz boli, saj nismo osvojili treh točk in dovolili neposrednemu tekmecu, da se nam je približal," je dodal o tem, da je Olimpija zmanjšala zaostanek le na pet točk.

Popović je kljub porazu poskušal najti tudi pozitivne nauke: "Veseli me, da so bili fantje po tekmi razočarani zaradi izida, ne pa zaradi pristopa. V nogometu ne zmaga vedno boljši. Še vedno mislim, da smo boljši kot Olimpija, in to bomo na naslednjih tekmah tudi dokazali."

Zeljković: Prepričan sem, da bomo prišli do točke, da bodo zadovoljni tudi gledalci

Zeljković: Poslušam, da nismo v formi, pa smo vseeno zmagali

Obrambno požrtvovalna in dobro organizirana Olimpija, ki jo jo med tednom na treningu obiskala navijaška skupina Green Dragons, je po Rogaški in Domžalah (obakrat 0:2) tretjič zapored v gosteh zmagala brez prejetega zadetka.

Ljubljančani so 27. avgusta v Stožicah proti Celjanom klonili z 2:4, štiri zadetke pa so prejeli tudi proti Aluminiju in Bravu. V zadnjih tednih je obramba trdnejša.

Kapetan Timi Max Elšnik je bil po poškodbi zadnje stegenske mišice na igrišču zadnjih 20 minut, medtem ko je Agustin Doffo manjkal zaradi kartonov, zato je novo priložnost dobil 20-letni Nigerijec Peter Agba.

"Zelo pomembne tri točke. Dobro smo se zavedali, kam prihajamo. Od fantov sem pričakoval malo več energije in to smo tudi dobili. Zavedamo pa se, na kakšen način smo zmagali. Vemo, da lahko in moramo bolje. Toda veseli me, da poslušam, da nismo v formi, pa smo vseeno zmagali. Ne želim si igrati takšnega nogometa, kot smo ga danes, a to je proces in verjamem, da bomo prišli do točke, da bodo zadovoljni tudi gledalci. Da bomo igrali napadalneje in tudi na takšen način zmagovali," je povedal trener Zoran Zeljković, ki ga ta teden čakata domača izziva proti Klaksviku (četrtek) in Muri (nedelja).

Ljubljanski strokovnjak se je veselil druge zmage v tej sezoni nad Krznarjem, potem ko je s Koprom konec septembra prav tako z 0:1 slavil v Mariboru.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Dva strela in dva gola za zmago Maribora

Soudani: Borimo se kot bratje

Krznar bo prihodnjo nedeljo s Celjem gostoval pri svojem nekdanjem klubu v Ljudskem vrtu. Maribor je v soboto prvič po 4. krogu (prvenstvo je začel s tremi zmagami) povezal dve zaporedni ligaški zmagi. Za slavje v Domžalah z 1:2 sta zadela 19-letni Marcel Lorber (s pravim evrogolom) in 35-letni Hilal Soudani.

"Borimo se kot bratje, vse dajemo od sebe, tako tudi sam. Predvsem z izkušnjami, ki jih imam. Vesel sem zadetka, ta zmaga je zelo pomembna. Pokazali smo karakter in naše odlike. Zaslužili smo si tri točke," je po preobratu razplet komentiral alžirski veteran, ki je po lepi podaji Marka Božića mrežo zatresel po dobrih 70 sekundah nadaljevanja.

Po uvodnem krogu 23. julija, ko so vijoličasti na isti zelenici kar z 0:4 premagali Kalcer Radomlje, je bila to šele njihova druga gostujoča zmaga v tej sezoni. Velika napaka Svena Šoštariča Kariča pri vodilnem golu Domžal ni bila usodna.

Šimundža: Domžalam smo otežili veliko stvari

"Zelo sem zadovoljen s položaji, v katere smo prihajali. Ogromno je bilo teka, ogromno dinamike, ogromno napadanja globine. Domžalam smo otežili veliko stvari. Ne bi bilo pošteno, če bi po prvem polčasu zaostajali. Tudi na koncu bi bilo glede na prikazano nepošteno, če ne bi osvojili vseh treh točk," je dejal trener Ante Šimundža.

Dušan Kosić je z Domžalami doživel peti poraz na zadnjih šestih tekmah, tretjega zapored: "Najbolj me moti prejeti zadetek takoj na začetku drugega polčasa. Maribor je odigral lepo akcijo, mi pa smo zamudili. Dva strela na vrata, dva gola – to je malo frustrirajoče. Tudi če pogledamo vse tekme za nazaj, dobivamo neke evrogole. Morali jih bomo začeti dosegati."

Jošt Pišek ga je dopolnil: "Mislim, da si danes nismo zaslužili poraza. Odigrali smo zelo dobro tekmo. Pri zadetkih smo žal zamudili in bili kaznovani. Razočarani smo. Še naprej bomo trdo delali in garali, slej ko prej bodo prišli dobri rezultati."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Zadetek s tekme Rogaška – Koper

Rogaška na petih tekmah zadela samo enkrat

Koper ostaja poleg Olimpije najboljša ekipa v gosteh, oba sta "na tujem" osvojila po 15 točk. V soboto so kanarčki, ki ne poznajo poraza že 11 tekem in so le tri točke za Celjani, z 0:1 strli odpor zadnjeuvrščene Rogaške. Na zadnjih petih tekmah, ko so doživeli pet porazov, so Slatinčani dosegli samo en gol.

Povratnik na Bonifiki Enej Jelenič je zadel drugič letos: "Pripravili smo se na trdo tekmo, na kateri bo treba veliko teči in dobivati t. i. druge žoge. Pohvaliti moram celotno ekipo, ker smo res oddelali tako, kot smo se dogovorili. Vsakdo je garal za drugega."

Hadžić o menjavi po 45 sekundah: Ne vidim ničesar spornega, držimo se pravil

Potem ko je konec avgusta veliko prahu dvignila neodigrana tekma med obema ekipama, ki je bila registrirana s 3:0 za Primorce, bo tudi dogajanje v Rogaški Slatini ostalo v spominu zaradi podobnih razlogov.

Koper je namreč 17-letnega nogometaša Luko Žavbija, ki je tekmo začel izključno zaradi zahtevane kvote mladih igralcev, zamenjal že po 45 sekundah igre.

Trener Safet Hadžić, ki je prvič zmagal na klopi Koprčanov, je pojasnil: "To je bila moja ideja. Če smo zmagali, sem se pravilno odločil. Bomo videli, kaj bo na naslednjih tekmah. Ne vidim ničesar spornega, držimo se pravil."

Trener Rogaške Oskar Drobne, ki je med letoma 2005 in 2007 tresel mreže za Koper, je v izjavi za Sportklub komentiral: "Gre za ekstra smešno pravilo, ki so ga sprejeli mimo vseh trenerjev. Nihče nikogar ni nič vprašal, to omenjamo že dolgo. Zelo vesel sem, da je Koper Nogometni zvezi Slovenije pokazal, kakšno je to pravilo. Kapo dol Kopru za to potezo."

Zadetek s tekme Mura – Aluminij
Zadetka s tekme Bravo – Kalcer Radomlje


16. krog

Petek ob 17.30:
ALUMINIJ – BRAVO

Sobota ob 15.00:
KALCER RADOMLJE – ROGAŠKA

Ob 17.30:
KOPER – DOMŽALE

Nedelja ob 15.00:
MARIBOR – CELJE

Ob 17.30:
OLIMPIJA – MURA


Lestvica

CELJE             14 10 2  2  31:12 32
KOPER             14  8 5  1  24:12 29
OLIMPIJA          14  8 3  3  29:19 27
MARIBOR           14  7 2  5  22:16 23
BRAVO             14  6 3  5  20:20 21
MURA              14  5 3  6  17:23 18
KALCER RADOMLJE   14  4 4  6  15:18 16
DOMŽALE           14  3 2  9  18:26 11
ALUMINIJ          14  3 2  9  15:23 11
ROGAŠKA           14  2 2 10   8:30  8