Nogometaši Brava so uprizorili izjemno predstavo na derbiju z Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Brava so uprizorili izjemno predstavo na derbiju z Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

V uvodnih minutah derbija v Spodnji Šiški so bili gledalci priča živahni igri na obeh straneh, nato pa so gostje v 17. minuti na nedovoljen način zaustavili napad Mateja Poplatnika. Nekaj trenutkov zatem je prosti strel vrhunsko izvedel Martin Pečar in se razveselil prvega zadetka, odkar je iz vrst dunajske Austrie okrepil vrste Brava.

Martin Pečar, junak tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Martin Pečar, junak tekme. Foto: www.alesfevzer.com

21-letnik je žogo z desnico lepo zavrtinčil v levi zgornji kot. Kaj kmalu bi se lahko zgodilo, pa bi gostitelji povedli že z 2:0. V zmedi, ki je v enem izmed naslednjih napadov nastala v kazenskem prostoru, je Beno Selan nevarno sprožil in nastreljal Matevža Vidovška.

V 26. minuti je sledila nova priložnost Šiškarjev, Pečar je lepo poslal predložek z desne strani pred vrata, kjer je Poplatnik nevarno zapretil z glavo. Vidovšek je žogo odbil v kot. Kdor ne da, dobi, in po dobre pol ure igre je bil rezultat izenačen: po predložku iz kota z desne strani je iz neposredne bližine z glavo zadel Mustafa Nukić.

Kot bi mignil, so nogometaši Olimpije na ŽAK-u uprizorili preobrat. V hitrem napadu je z diagonalnim strelom z razdalje Matijo Orbanića premagal Nemanja Motika. 1:2. Gostje so že nekaj trenutkov pozneje zahtevali 11-metrovko, potem ko je Orbanić v kazenskem prostoru podrl Ivana Posavca, a glavni sodnik Martin Matoša ni pokazal na belo točko.

Šiškarji niso potrebovali dolgo za izenačenje v drugem polčasu. Po preveč ležerni igri in napaki Olimpije je po hitrem protinapadu Pečar s približno 20 metrov silovito sprožil in Vidovška premagal s strelom v zgornji levi kot.

Nemanja Motika je v 35. minuti poskrbel za prvi preobrat na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Nemanja Motika je v 35. minuti poskrbel za prvi preobrat na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko je Olimpijin rezervist Pedro Lucas z glavo žogo poslal v prečko, je v 65. minuti sledil nov preobrat na ŽAK-u: po Pečarjevem predložku z leve strani je Vidovšek naredil veliko napako, žogo je odbil na golovi črti naravnost pred Poplatnika, ki je iz neposredne bližine z glavo zadel za 3:2. To je bil njegov osmi zadetek v letošnji sezoni.

Olimpija je do konca tekme lovila izenačenje, a zaman. V 72. minuti je Agustin Doffo po lepi podaji Ruija Pedra ogrel Orbanićeve dlani, zadnjo pravo priložnost so zmaji zapravili v 85. minuti, ko je prazna vrata zgrešil Marko Brest.

Bravo je nato zadnji žebelj v Olimpijino krsto zabil v uvodni minuti sodnikovega dodatka, ko se je rezervist Rok Maher, ki je v 70. minuti zamenjal Pečarja, imenitno otresel branilca, nato pa z natančnim strelom ob vratnici ugnal Vidovška za končnih 4:2.

Olimpija spet prejela štiri gole

Mura slavila v Rogaški Slatini

Rogaška je prvič v Prvi ligi zaigrala na svojem stadionu. Čeprav so si igralci Oskarja Drobneta na težkem igrišču priigrali nekaj priložnosti, nekaj pa so jim jih z napakami ponudili kar Sobočani, pa so se gostje veselili polnega izkupička. Mura je po zmagi z 2:0 zdaj pri desetih točkah, Rogaška, ki je prekinila niz treh tekem brez poraza, pa ostaja pri petih na predzadnjem mestu.

Amadej Maroša je načel mrežo Rogaške. Foto: www.alesfevzer.com
Amadej Maroša je načel mrežo Rogaške. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko je Mura, ki je tokrat igrala brez kaznovanega Learda Sadriuja, živahno začela tekmo, pa so prvi resneje zagrozili Slatinčani, a v sedmi minuti zadeli le zunanji del mreže. Po tem so bili prav gostitelji tisti, ki so imeli pobudo in več konkretnosti v igri, vendar so Prekmurci povedli v 19. minuti.

Takrat je Žan Trontelj podal z desne strani, v kazenskem prostoru pa se je dobro znašel Amadej Maroša ter Prekmurcem zagotovil prednost. Nadaljevanje je bilo relativno mirno, čeprav so si v 28. minuti gostje v obrambi privoščili napako, a je Nejcu Gradišarju ni uspelo kaznovati, tako kot ne Dardanu Shabanhaxaju na drugi strani v 42. minuti.

V drugem polčasu je v 49. minuti prvi nevarno zagrozil Žan Benedičič, čigar strel z roba kazenskega prostora je obranil Klemen Mihelak. Ta se je izkazal tudi v 52. minuti po dvoboju ena na ena z Gradišarjem. Sledilo je še nekaj ne posebej nevarnih poskusov na obeh straneh, tudi razmočeno igrišče je postajalo vse slabše.

Mura je tudi v drugem delu naredila kar nekaj napak v obrambi, a domačim napadalcem jih nikakor ni uspelo kaznovati. Tudi ne Andreju Pavloviću, ki je v 83. minuti streljal z več kot 20 metrov, na mestu pa je bil Mihelak. So pa bili uspešnejši Sobočani v 89. minuti, ko je Matic Maruško zadel z dobrih desetih metrov in odločil tekmo.

Za Muro zadela Maroša in Maruško

Nova zmaga Celja

Celjani ostajajo nepremagani. Dobili so še četrto tekmo na svoji zelenici in se utrdili na vrhu lestvice. Z 1:0 so ugnali Kalcer, ki v Celju še ni zmagal. V deveti minuti so najprej zapretili gostje, lepo priložnost pa je zapravil Dejan Vokić, v 13. minuti pa je iz bližine za malo na drugi strani zgrešil Aljoša Matko.

Varovanci Alberta Riere so v nadaljevanju počasi prevzemali pobudo, v 32. minuti pa tudi povedli. Po kotu z leve strani je z glavo zadel nekdanji igralec Radomelj Mark Zabukovnik. Madžid Šošić je nato v 36. minuti poskusil od daleč presenetiti Matjaža Rozmana, a celjski vratar ni imel veliko težav.

Rozman je moral posredovati tudi v 49. minuti, ko je poskusil Vokić, v 56. minuti pa je ujel žogo, potem ko je imel Šošić povsem odprt strel z glavo iz bližine. V 56. minuti so Celjani znova zadeli, Luka Baš je po strelu Nina Milića žogo odbil, ta pa je končala v nogah Edmilsona, ki jo je iz bližine pospravil v mrežo. Toda Brazilec je bil v prepovedanem položaju, tako da je po posredovanju VAR-a ostalo pri 1:0.

Pri Radomljanih, ki so tako kot Celjani streljali več kot desetkrat, je še dvakrat poskusil Šošić, vendar je bil znova neuspešen. Gostje so v zaključku srečanja iskali pot do izenačenja, toda Celjani so zanesljivo ohranili prednost. V 89. minuti je Vokić nevarno poskusil še s prostega strela s slabih 20 metrov, Rozman pa se je izkazal s parado.

Nov uspeh Celjanov

9. krog:

BRAVO − OLIMPIJA 4:2 (1:2)
1400; Pečar 18., 48.. Poplatnik 65., Maher 91.; Nukić 32., Motika 35.

Bravo: Obranić, Španring, Gurlica, Štravs, Kavčič, Ivanšek (70./Janjić), Selan, Trdin, Stanković, Pečar (80./Maher), Poplatnik (77./Štor).

Olimpija Ljubljana: Vidovšek, Agba (59./Brest), Doffo, Karamatic, Krefl (75./Elšnik), Motika (59./Fadida), Nukić, Posavec (46./Lucas), Ratnik, Rui Pedro (75./Sualehe), Silva.

Sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)


ROGAŠKA − MURA 0:2 (0:1)
700; Maroša 19., Maruško 89.

Rogaška: Vodišek, Flis, Mihalić, Lampreht, Majcenić (78./Majcen), Thalisson, Benedičič (78./Pavlović), Korošec (78./Satchwell), Pirtovšek (91./Andrejašič), Miljanić (67./Kregar), Gradišar.

Mura: Mihelak, Proleta, Dobrovoljc, Jurišić, Kous, Maruško, Kurtović, Trontelj, Kasalo (63./Tripi), Shabanhaxhaj, Maroša (86./Petković).

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


CELJE − KALCER RADOMLJE 1:0 (1:0)
780; Zabukovnik 32.

Celje: Rozman, Milić (80./Ajhmajer), Nemanič, Zec, Karničnik, Zabukovnik (90./Dulca), Bobičanec (58./Bizjak), Kouter (58./Vrbanec), Prucev (58./Edmilson), Kvesić, Matko.

Radomlje: Baš, Ševelj, Korun, Krolo, Hrvoj, Marković (68./Merdović), Nuhanović, Šošić (85./Posavac), Kukovec (46./Gnjatić), Cruz (85./Bilić), Vokić.

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)


Nedelja ob 20.15:
MARIBOR − KOPER

Petkova tekma:
DOMŽALE
− ALUMINIJ 2:1 (0:1)
320, Šturm 79., Krstovski 84.; Susso 29.

Lestvica:                             
CELJE                8  6 2 0 19:6  20
KOPER                7  5 1 1 13:6  16
OLIMPIJA             8  5 0 3 22:17 15
BRAVO                8  4 2 2 13:10 14
MARIBOR              7  3 2 2 11:8  11
MURA                 8  3 1 4 10:15 10
DOMŽALE              8  2 2 4 11:14  8
KALCER RADOMLJE      8  2 1 5  7:12  7
ROGAŠKA              8  1 2 5  5:18  5
ALUMINIJ             8  1 1 6 10:15  4