Andraž Šporar je marčevski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu zaradi poškodbe izpustil. Bo tokrat v napadu začel ob Benjaminu Šešku? Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je marčevski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu zaradi poškodbe izpustil. Bo tokrat v napadu začel ob Benjaminu Šešku? Foto: www.alesfevzer.com

Igralci in strokovni štab se zavedajo, da je danes ob 18.00 pred njimi ena izmed ključnih tekem v boju za prvenstvo v Nemčiji čez natanko eno leto.

"Gotovo brez boja in želje, kar je Slovenija vedno morala pokazati, če se je želela uvrstiti na velika tekmovanja, ne bo uspeha. Upam, da bomo visoko intenzivnost in kakovost s treningov prenesli tudi na tekmo. Zaradi prvega mesta na lestvici ne čutimo dodatnega pritiska, mislim, da je to samo prednost. Po drugi strani pa ne smemo biti preveč sproščeni, saj nismo naredili še ničesar," je v sredo poudaril branilec Jure Balkovec. Za njim je sicer precej turbulentna klubska sezona. Alanyaspor, za katerega je redno igral, je na 15. mestu kot zadnji še ujel obstanek v turški prvi ligi.

Podobno je dan prej razmišljal David Brekalo, strelec prvega zadetka za Slovenijo v teh kvalifikacijah ob marčevski zmagi z 1:2 v Kazahstanu, ki se je skupaj z Miho Zajcem zadnji pridružil reprezentanci na začetku tega tedna. "Na zadnjih tekmah smo pokazali, da znamo biti tudi mi čvrsti, trdi v dvobojih in agresivni celotno tekmo, podobno kot ekipe s severa Evrope. Mislim, da rušimo stereotipe iz preteklosti in da bo vse dobro. Finci garajo na igrišču in so videti odlično, ampak če bomo mi 100-odstotni, ne bi smelo biti nobenih težav."

Sorodna novica Rožman: Z dvema točkama Slovenije bi bil zelo zadovoljen

Kek: Privilegij je voditi reprezentanco na takšni tekmi

Finska že vse od 23. septembra lani ni igrala na domačih tleh, zato ne preseneča, da so navijači razgrabili 32 tisoč vstopnic za tekmo. Slovenci so v očeh Fincev največji konkurenti njihovih ljubljencev za drugo mesto v skupini H, ki še vodi na evropsko prvenstvo.

"Privilegij je, da znova vodim slovensko reprezentanco na takšni tekmi. Upam, da se bodo tega navzeli tudi fantje. Da bodo odigrali pravo in kakovostno tekmo. Morali bomo biti na zelo visoki ravni, višji kot na zadnjih tekmah. Finska ima svoj 'gard', imidž in karakter," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Kek.

Vipotnik: Mislim, da je forma ostala

V Astani je pred slabimi tremi meseci v drugem polčasu potegnil pravega asa iz rokava, ko je na igrišče poslal debitanta Žana Vipotnika, ta pa je ekspresno dosegel zmagoviti zadetek. "Marec je bil res super, a gledam samo naprej," se z lepimi spomini noče zadovoljiti napadalec Maribora.

To poletje je glavni prodajni adut vijoličastih, vendar poudarja, da trenutno ni časa za razmišljanje o tem. "V reprezentanci sem odklopil misli o prestopnih govoricah, s klubskimi stvarmi se ne ukvarjam. Vsi imamo samo en cilj, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. 100-odstotno sem osredinjen na reprezentanco."

Kar dolgo je sicer že, odkar je odigral zadnjo tekmo, to je bilo 20. maja proti Bravu. "Mislim, da je forma ostala. Imel sem teden počitka, nato sem začel trenirati na Brdu. Svežine je dovolj."

O pripravah pa je dodal: "Oddelali smo dobre treninge, vzdušje je odlično, zato smo na Finsko odšli s pozitivno energijo. Finska reprezentanca je kakovostna, na Fifini lestvici zaseda mesto, ki ne kaže njene prave moči (56.; Slovenija je 59., op. a.). Spoštujemo jo. Vemo pa, kaj so naše prednosti in zanima nas samo zmaga."

Konjičan je v Kazahstanu v 70. minuti zamenjal Žana Celarja. Za 24-letnim Gorenjcem je uspešna sezona pri Luganu, s 16 goli je bil tretji najboljši strelec švicarske lige, ostal pa je brez ubranitve pokalne lovorike. V izbrani vrsti še čaka na prvenec. O današnjih tekmecih pravi: "Finci so dobra ekipa, igrajo zelo kompaktno. Dobro se branijo, ko odvzamejo žogo, pa imajo dober prehod v napad, tako da bomo morali biti zelo pozorni."

Matjaž Kek na ponedeljkovem treningu v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek na ponedeljkovem treningu v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Leto dni brez poraza

5. junija je minilo eno leto, odkar so Kekovi izbranci v Beogradu doživeli zadnji poraz (4:1). "Srčno upam, da bomo še podaljšali niz brez poraza. Smo samozavestni in poskušali bomo tudi na teh dveh tekmah ostati neporaženi. Tekmecu se moramo zoperstaviti s strnjeno formacijo. Jana Oblaka resda ni, tako dober vratar ti vliva dodatno samozavest in zanesljivost, vendar 100-odstotno zaupamo vsem igralcem v ekipi, tudi trem vratarjem, ki so zdaj z nami," napoveduje Balkovec.

Belokranjec je v Astani začel tekmo na položaju levega bočnega branilca, ob polčasu pa ostal v slačilnici. Proti San Marinu (2:0) je v zadnje pol ure zamenjal Žana Karničnika, tokrat je konkurenco za ta položaj zaostril še povratnik Erik Janža.

Petar Stojanović v zadnjem času v izbrani vrsti igra v napadalnejši vlogi v vezni vrsti. S 43 odigranimi srečanji ima poleg Benjamina Verbiča (49) in Andraža Šporarja (42) v trenutnem kadru edini več kot 40 nastopov za reprezentanco. Svoja pričakovanja je strnil takole: "Junija bi si želeli šest točk, a gremo od tekme do tekme. Na Finskem nas čaka težko gostovanje. Če bomo iztržili pozitiven izid, bomo v ponedeljek v polnih Stožicah naredili vse, da presenetimo tudi Dance."

Sorodna novica Kapetanski trak Bijolu, Šeško bo šel na glavo

Kvalifikacije za EP 2024, skupina H

Danes ob 18.00 (Helsinki):
FINSKA – SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Finska: Hradecky, Jensen, Uronen, Ivanov, Alho, Antman, Schüller, Kamara, Suhonen, Pukki, Pohjanpalo.

Slovenija: Belec, Stojanović, Brekalo, Bijol, Balkovec, Zajc, Lovrić, Gnezda Čerin, Verbič, Šporar, Šeško.

Sodnik: Guillermo Cuadra Fernandez (Španija)

Ob 20.45:
DANSKA – SEVERNA IRSKA

SAN MARINO – KAZAHSTAN


Ponedeljek ob 18.00:
FINSKA – SAN MARINO

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – DANSKA

SEVERNA IRSKA – KAZAHSTAN


Lestvica:                           
SLOVENIJA          2  2 0 0  4:1  6 
DANSKA             2  1 0 1  5:4  3 
KAZAHSTAN          2  1 0 1  4:4  3 
FINSKA             2  1 0 1  2:3  3 
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1  3 
SAN MARINO         2  0 0 2  0:4  0 
Kek: Izziv je tako velik, da bo šel Šeško na glavo do konca
Bijol: Finska je odlična v hitrih prehodih