Selektor Matjaž Kek je bil že po zmagi nad San Marinom z 2:0 konec marca zaskrbljen zaradi junijskega termina. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek je bil že po zmagi nad San Marinom z 2:0 konec marca zaskrbljen zaradi junijskega termina. Foto: www.alesfevzer.com

Nadaljujejo se kvalifikacije za Euro 2024. V petek bo Slovenija, ki je za uvod kvalifikacij premagala Kazahstan in San Marino, gostovala v Helsinkih pri Finski, tri dni pozneje pa bo v Stožicah ob 20.45 gostila Dansko. Stadion je od danes razprodan, tako da je nogometna zveza že začela prodajati vstopnice za naslednji domači obračun – dvoboj med Slovenijo in Severno Irsko, ki bo v četrtek, 7. septembra, ob 20.45 v Stožicah.

Od 26 nogometašev, ki jih je vpoklical selektor Matjaž Kek, je na treningu manjkal le Miha Zajc, ki je s Fenerbahčejem v nedeljo postal turški pokalni prvak. Tik pred treningom se je reprezentanci priključil tudi David Brekalo, ki je ob zmagi Viborga v danskem prvenstvu tudi zatresel mrežo.

Stožice bodo tako kot 24. septembra lani, ko je Slovenija v Ligi narodov z 2:1 premagala Norveško (glavni magnet je bil takrat Erling Haaland), razprodane. Foto: AP
Stožice bodo tako kot 24. septembra lani, ko je Slovenija v Ligi narodov z 2:1 premagala Norveško (glavni magnet je bil takrat Erling Haaland), razprodane. Foto: AP

Šeško že treniral v polnem ritmu
Kek ima tudi nekaj skrbi. Benjamin Šeško si je poškodoval mišico dva dni pred zadnjo tekmo Salzburga v avstrijskem prvenstvu. Obiskuje terapije, a je že treniral v polnem ritmu.

Stojanović: Junijski termin ne bo težava
"Seveda si želimo vseh šest točk. Čaka nas težko gostovanje. Če bomo v Helsinkih iztržili pozitiven rezultat, vemo, da nas doma čakajo polne Stožice. Mislim, da vsi navijači vedo, kaj bomo naredili. Od nas se pričakuje, da bomo pustili srce na igrišču in upam, da nas bo to tudi rezultatsko potem nagradilo," je povedal Petar Stojanović.

Zadnji krog Prve so odigrali 19. in 20. maja. Nekateri slovenski reprezentanti že tri tedne niso igrali tekme, tuja prvenstva in pokali so se igrali tudi še prejšnji teden.

"Ni prvič, da igramo junija reprezentančne tekme. Navajeni smo teh tekem. Po teh tekmah imamo dovolj časa za počitek in ta junijski datum ne bo težava," je dodal Stojanović.

Elšnik in Stojanović želita v Helsinkih postaviti temelje za obračun z Danci

Analize tekme Finske še niso naredili
Tudi petkova tekma s Finsko v Helsinkih bo razprodana. "Čisto iskreno, nismo še imeli analize Finske. Prvih nekaj treningov se posvečamo predvsem naši igri, v zadnjih dneh pa bo fokus na Finski, da se čim bolje pripravimo na njih. Te številke na Fifini lestvici kdaj malo zavajajo in se jih ne sme podcenjevati. So izredno kakovostna reprezentanca in imajo tudi izvrstne posameznike," je povedal Timi Max Elšnik.

Matevž Vidovšek ima za sabo odlično sezono v vratih Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Matevž Vidovšek ima za sabo odlično sezono v vratih Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

"Absolutno ne bo lahko, ampak najbolj pomembno je, da smo mi tisti pravi. Tudi v Ligi narodov smo igrali s Skandinavci in smo se jim znali upreti. Tja gremo polni samozavesti in napadamo tri točke," je dodal 25-letnik.

Reprezentanti so povezani, tudi v prostem času so neprestano skupaj
"Vzdušje v reprezentanci je zdaj že neko obdobje odlično. Fantje smo se skupaj izredno povezali, tudi v prostem času smo neprestano skupaj. Vedno je zelo lepo, ko se zberemo. Dolgo časa Stožice niso bile čisto polne. Vsi se izredno veselimo tega in moramo dati vse od sebe, da bomo navijače nagradili z dobro igro in rezultatom," je še dodal kapetan Olimpije.

Novaković: Osredotočeni smo samo na Finsko
Slovenski reprezentanti ne iščejo izgovorov v junijskem terminu

Petek, 16. junija, ob 18.00, Helsinki:
FINSKA – SLOVENIJA

Ob 20.45:
DANSKA – SEVERNA IRSKA


Ponedeljek, 19. junija, ob 20.45, Ljubljana:
SLOVENIJA – DANSKA

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – KAZAHSTAN

Lestvica:                            
SLOVENIJA          2  2 0 0  4:1  6  
DANSKA             2  1 0 1  5:4  3  
KAZAHSTAN          2  1 0 1  4:4  3  
FINSKA             2  1 0 1  2:3  3  
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1  3  
SAN MARINO         2  0 0 2  0:4  0