Finski novinar Jussi Vainikka pravi, da je petkova tekma v Helsinkih že nekaj časa razprodana. Na stadionu bo 32.000 gledalcev. Foto: Tomi Hänninen
Finski novinar Jussi Vainikka pravi, da je petkova tekma v Helsinkih že nekaj časa razprodana. Na stadionu bo 32.000 gledalcev. Foto: Tomi Hänninen

City stežka, a zasluženo

V Carigradu je v soboto vlogo favorita v finalu lige prvakov upravičil Manchester City in prvič v klubski zgodovini postal evropski prvak ter prišel do t. i. trojčka največjih lovorik v isti sezoni. Varovanci Pepa Guardiole so osvojili angleško prvenstvo, pokal FA in ligo prvakov ter postali drugi angleški klub, ki mu je to uspelo.

"Tekma je bila zelo predvidljiva, trenerja si nista želela, da bi tekma podivjala. Želela sta igrati s čim več nadzora, predvsem pri posesti žoge, zato se 60 minut ni dogajalo kaj veliko. Odločila je ena akcija, čeprav je imel Inter dve, tri izrazite priložnosti, kjer jim je malo zmanjkalo. Vendar je City zasluženo prvak, če tako rekoč celotno sezono ne izgubljaš, se to nekje mora poznati," se je o finalu Lige prvakov razgovoril tokratni gost oddaje Žoga je okrogla na Valu 202, trener Domžal Simon Rožman, in pokomentiral tudi nekoliko nervozno igro nogometašev Cityja, ki so v finale šli kot veliki favoriti.

"Morda je bila ta nervoza celo najbolj vidna pri vratarju Edersonu, ki je v angleškem prvenstvu v igri z nogo superioren, tokrat pa zadeva ni stekla, kot so si Angleži želeli. Gradnja akcij že od vratarja naprej ni bila takšna, kot smo od Cityja navajeni. Ampak kot rečeno, nogomet jih tokrat ni nagradil toliko zaradi te tekme kot zaradi celotne sezone. Na koncu si tam, kjer si zaslužiš biti."

V oddaji, ki jo je vodil Luka Petrič, sta s trenerjem Domžal debatirala tudi radijska reporterja Boštjan Janežič in Jože Pepevnik. Zadnji v novem trojčku največjih lovorik enega kluba opaža ozkost vrha evropskega klubskega nogometa: "Pogostost teh t. i. trojčkov v evropskem nogometu v zadnjih desetih, petnajstih letih kaže, da je kakovost najboljših igralcev pri peščici klubov. Ta "treble" se zdaj dogaja že vsako drugo, tretjo sezono ... od začetka pokala evropskih prvakov je bilo teh trojčkov v prvih 45 letih malo, le štirje, v zadnjih petnajstih letih pa se je to, da je ena ekipa osvojila tri največje lovorike, zgodilo že šestič."

Slovenija dvakrat proti severnjakom

Sredi priprav na nove izzive niso le klubi, o čemer se je na široko razgovoril Simon Rožman, temveč tudi slovenska reprezentanca, ki bo v petek in ponedeljek na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo igrala proti Finski in Danski. Tekmi proti neposrednima tekmecema za uvrstitev na Euro sta za trenutno vodilno Slovenijo izjemnega pomena. Rožman pred junijskim parom reprezentančnih tekem:

"Obisk gledalcev je vedno ogledalo reprezentanci. Ta je v zadnjem času res začela delovati kot ekipa, fantje so v preteklosti iskali nekoga, ki bo to ekipo potegnil naprej, zdaj pa so nogometaši morda dozoreli do te mere, da so spoznali, na kakšen način jim lahko uspe. Zdaj smo v vzponu, upam, da bomo v tem neprimernem terminu za kvalifikacije ti dve tekmi dobro oddelali. Če se obrnem na točkovno raven, sam bi bil tudi z dvema točkama izjemno zadovoljen, ker veliko pričakujem od jesenskega, novembrskega dela kvalifikacij. Tisti hladni čas leta nam je pisan na kožo, tako da je pomembno našo barko varni pripeljati do tja."

Slovenija bo v petek gostovala v Helsinkih, v ponedeljek pa v Ljubljani pričakale Dansko. Na obeh tekmah bo srečanji za Val 202 spremljal tudi Boštjan Janežič: "Vsaka dobljena točka je zelo pomembna, zdaj lahko Slovenija namreč tako osvoji točke, kot jih odščipne nasprotnikom. Selektor Kek ni želel odkrito govoriti o zamenjavi za kapetana Oblaka, je pa z besedami o hierarhiji dal med vrsticami vedeti, da bo v vratih Belec in s kapetanskim trakom Kurtić. Šeškova poškodba ni huda, je pa treba dobro delovati z njim in ga umiriti, da bo lahko pomagal proti severnjakom."

Finski nogomet v vzponu, optimizem narašča

O finski reprezentanci in tamkajšnjem nogometu se je Jože Pepevnik pogovarjal s športnim novinarjem finske nacionalne radiotelevizije YLE, Jussijem Vainikko, ki podrobno spremlja finski nogomet in je zadnjih nekaj mesecev študijsko preživel v Ljubljani. Celoten pogovor lahko slišite v najnovejši epizodi podkasta Žoga je okrogla, spodaj prilagamo izsek pogovora.

Simon Rožman: Z dvema točkama Slovenije bi bil zelo zadovoljen

DEL INTERVJUJA S FINSKIM NOVINARJEM

Kakšna so pričakovanja finske javnosti pred naslednjima tekmama?
Tekma proti Sloveniji bo ena največjih, najpomembnejših v zadnjem obdobju. Zadnjih nekaj let je bilo za finski nogomet izjemnih. Prvič smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, zdaj pa vemo, da je Slovenija verjetno naš glavni konkurent v tej skupini. V žrebu smo imeli nekaj sreče, kot ekipa iz drugega bobna smo med favoriti za uvrstitev na Euro. Tekma proti Sloveniji je požela veliko zanimanja, že nekaj časa je razprodana, na stadionu bo 32.000 gledalcev. To bo pomembna tekma za obe reprezentanci.

Kaj bi izpostavili kot glavne razloge za dvig reprezentance? Je to dolgoletni selektor Markku Kanerva ali gre za neki naraven razvoj finskega nogometa?
Rekel bi, da gre za mešanico obojega. Na Finskem rečemo, da imamo radi šport, a še raje zmagujemo. Zdaj, ko imamo dobro reprezentanco, ki je tudi uspešna, so pričakovanja vedno večja. Čakali smo tako rekoč sto let, da se uvrstimo na veliko tekmovanje. Zdaj pa pričakujemo še več. Želimo se znova in znova uvrščati na takšna tekmovanja. Kanerva je vrnil upanje v finski nogomet in zdaj živimo v časih, ko lahko upravičeno verjamemo v svojo reprezentanco. Tako ni bilo vedno.

Vem, da ste v zadnjih mesecih, ko ste živeli v Sloveniji, obiskali tudi precej nogometnih tekem. Ne le pri nas, ne le tekem slovenske lige, obeh derbijev v Mariboru in Ljubljani, temveč tudi tekem na tujem, v soseščini. Kateri nogometni spomin bo najdlje ostal z vami?
Videl sem veliko dobrih tekem, izjemnih vzdušij. Izstopa pa Napolijev prvi scudetto po več kot tridesetih letih. Na srečo je bila odločilna tekma v bližnjem Vidmu in bil sem tam. Zavedal sem se, da sem priča nogometni zgodovini, to so posebni spomini. Moram pa reči, da sem užival tudi v slovenskem nogometu. Še posebej zadnji derbi, ko je Olimpija proti Mariboru potrdila naslov, mi bo ostal v spominu. Takrat se mi je na tekmi ob obisku v Sloveniji pridružil tudi oče in bila sva navdušena nad vzdušjem v Stožicah. To sta torej dve tekmi, ki se ju bom najbolj spominjal.