Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com

V petek ob 18.00 bo Slovenija odigrala tretje srečanje v kvalifikacijah za Euro 2024 v Helsinkih. Po marčevskih zmagah v Kazahstanu in doma proti San Marinu si v slovenskem taboru želijo nov pozitiven izid.

"V naši skupini se je že marca pokazalo, da bo boj izenačen. Naše želje smo povedali takoj po žrebu, podobne pa imajo verjetno tudi domači. Pričakujemo dobro in kakovostno tekmo v super vzdušju pred polnimi tribunami," je na novinarski konferenci v finski prestolnici povedal selektor Matjaž Kek. Olimpijski stadion, ki sprejme nekaj več kot 30.000 gledalcev, je razprodan.

Šeško je imel v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbo, zato je po prihodu na Brdo pri Kranju najprej treniral po prilagojenem programu, od ponedeljka dalje pa z ekipo. "Zadnja dva treninga je oddelal povsem normalno. Malo se vidi, da nekaj časa ni bil v ritmu, ampak je izziv takšen, da bo šel na glavo do konca, dokler bo šlo," je dejal Kek.

Dotaknil se je tudi Finske. "Njena moč je v kolektivu in v posameznikih, ki znajo kakovost podrediti ekipi. To so pokazali na zadnjih tekmah. Izpostaviti kogar koli pa bi bilo podcenjevanje nekoga drugega. Pripravljamo se na Finsko kot na ekipo," je dodal.

"Modro bo treba porazdeliti minute"

Bijol, ki bo kapetanski trak nosil zaradi odsotnosti Jana Oblaka, je tekmeca opisal takole: "So organizirana ekipa, ki se zna postaviti na igrišču. Dobri so predvsem v prehodih, toda pozoren bo treba biti na vse. Nikoli ne veš, od kod preti nevarnost. Treba bo biti osredinjen vseh 90 minut." Poudaril je, da morajo še nadgraditi igro s prejšnjih tekem.

Z njim se je strinjal tudi selektor, ki pravi, da bodo morali biti odločnejši in v igri kakovostnejši kot na prejšnjih obračunih: "Kar nekaj je igralcev, ki bodo težko zdržali visok ritem, kakršnega pričakujem na tekmi s Finsko, kaj šele z Dansko. Modro bo treba porazdeliti minute, bo pa treba igrati v visokem ritmu in agresivno."

Je pa zadovoljen s tem, kar so fantje pokazali na treningih: "Pozitivno so me presenetili tudi s tem, kako so sprejeli odsotnost Jana. Zavedajo se pomembnosti tega, toda vsaka tekma je nov izziv in motiv. Predvsem mladi igralci, ki dozorevajo in ki gredo proti 40. nastopu za reprezentanco, so pokazali primerno zrelost, motiv in skupno energijo. Tudi zunaj igrišča."

O enajsterici za tekmo kot običajno ni želel govoriti, tako tudi ni povedal, kdo bo zamenjal Oblaka v vratih: "Vemo, kdo bo vratar, bom pa ostal pri navadi, da o imenih ne bom govoril."

Kek: Izziv je tako velik, da bo šel Šeško na glavo do konca

Pohjanpalo drugi najboljši strelec Serie B

Finska je igrala na zadnjem evropskem prvenstvu pred dvema letoma, kvalifikacije za EP v Nemčiji pa je začela s porazom na Danskem s 3:1, potem ko je do 82. minute držala izid 1:1. Tri dni pozneje je z 0:1 zmagala na Severnem Irskem.

V ekipi selektorja Markkuja Kanerve (na stolčku je že od leta 2016), ki bo pogrešal napadalca Marcusa Forssa (Middlesbrough) in vezista Fredrika Jensena (Augsburg), je prvo ime golgeter Norwicha Teemu Pukki. S 37 zadetki je najboljši strelec Finske v zgodovini.

Za vrata Slovenije bo nevaren tudi Joel Pohjanpalo. Vrsto let je igral v Nemčiji, v pretekli sezoni pa je bil član Venezie. Na 37 tekmah je zbral 19 zadetkov in sedem podaj ter bil drugi najboljši strelec italijanske druge lige. Aprila in maja mu je pripadel tudi naziv najboljšega igralca meseca v Serie B. Kapetan reprezentance je vratar Bayerja iz Leverkusna Lukaš Hradecky.

V ponedeljek ob 20.45 bo v Stožicah gostovala še Danska.


Na Finskem je te dni za te kraje nadpovprečno toplo. Fotografija je nastala ob jezeru Kuusijarvi blizu Helsinkov v četrtek popoldne, ko se je temperatura povzpela vse do 28 stopinj Celzija. Za petek je napovedana le kakšna stopinja manj. Foto: Reuters
Na Finskem je te dni za te kraje nadpovprečno toplo. Fotografija je nastala ob jezeru Kuusijarvi blizu Helsinkov v četrtek popoldne, ko se je temperatura povzpela vse do 28 stopinj Celzija. Za petek je napovedana le kakšna stopinja manj. Foto: Reuters

Postava Finske

Vratarji: Lukaš Hradecky (Bayer Leverkusen), Jesse Joronen (Venezia), Viljami Sinisalo (Aston Villa);

Branilci: Richard Jensen (Gornik Zabrze), Robert Ivanov (Warta Poznanj), Arttu Hoskonen (Cracovia), Pyry Soiri (HJK Helsinki), Nikolai Alho (Volos), Tuomas Ollila (HJK), Noah Pallas (Oulu), Jere Uronen (Schalke), Diogo Tomas (Odd), Miro Tenho (HJK);

Vezisti: Glen Kamara (Rangers), Robert Taylor (Inter Miami), Rasmus Schüller (Djurgarden), Kaan Kairinen (Sparta Praga), Anssi Suhonen (Hamburger SV), Matti Peltola (HJK), Oliver Antman (Groningen), Ilmari Niskanen (Dundee United), Niilo Mäenpää (Warta Poznanj), Daniel Hakans (Valerenga);

Napadalci: Teemu Pukki (Norwich), Joel Pohjanpalo (Venezia), Benjamin Källman (Cracovia).

Bijol: Finska je odlična v hitrih prehodih

Kvalifikacije za EP 2024, skupina H

Petek ob 18.00 (Helsinki):
FINSKA – SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Finska: Hradecky, Jensen, Uronen, Ivanov, Alho, Antman, Schüller, Kamara, Suhonen, Pukki, Pohjanpalo.

Slovenija: Belec, Stojanović, Brekalo, Bijol, Balkovec, Zajc, Lovrić, Gnezda Čerin, Verbič, Šporar, Šeško.

Sodnik: Guillermo Cuadra Fernandez (Španija)

Ob 20.45:
DANSKA – SEVERNA IRSKA

SAN MARINO - KAZAHSTAN


Ponedeljek ob 18.00:
FINSKA - SAN MARINO

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA - DANSKA

SEVERNA IRSKA - KAZAHSTAN


Lestvica:                           
SLOVENIJA          2  2 0 0  4:1  6 
DANSKA             2  1 0 1  5:4  3 
KAZAHSTAN          2  1 0 1  4:4  3 
FINSKA             2  1 0 1  2:3  3 
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1  3 
SAN MARINO         2  0 0 2  0:4  0 

Posnetek celotne novinarske konference z Matjažem Kekom in Jako Bijolom