Slovitega pokala za evropskega klubskega prvaka ne bodo podelili v Sankt Peterburgu. Foto: EPA
Slovitega pokala za evropskega klubskega prvaka ne bodo podelili v Sankt Peterburgu. Foto: EPA

Odločitev je bila sprejeta na petkovi izredni seji upravnega organa evropske krovne nogometne zveze. Finale bosta najboljši letošnji evropski ekipi odigrali v Parizu.

Uefa je obenem v sporočilu za javnost izrazila hvaležnost francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu za "osebno podporo in zavezanost, da se najprestižnejša tekma evropskega klubskega nogometa v času krize brez primere preseli v Francijo."

"Uefa bo skupaj s francosko vlado v celoti podprla prizadevanje več zainteresiranih strani, da bi zagotovila reševanje nogometašev in njihovih družin v Ukrajini, ki se soočajo s hudim človeškim trpljenjem, uničenjem in razseljevanjem," so še zapisali pri Uefi.

Finale Lige prvakov naj bi se odigral 28. maja. Zveza 55 evropskih nogometnih nacij je še sporočila, da bo spremljala dogajanje in po potrebi sprejela dodatne ukrepe.

Na potezi je zdaj Fifa
Ni pa še jasno, ali se bo svetovna nogometna zveza (Fifa) odločila za prestavitev kvalifikacijskih tekem za SP v Rusiji. V četrtek so nogometne zveze Češke, Poljske in Švedske napovedale, da zaradi ruskega vojaškega napada na Ukrajino ne bodo igrale dodatnih kvalifikacij v Rusiji. Moskva bi konec marca po predvidenem sporedu dodatnih kvalifikacij v polfinalu gostila tekmo Rusije in Poljske, v primeru ruske zmage pa bi nato gostila še finale, v katerem bi igrala proti zmagovalcu obračuna Švedska - Češka.

Bo Uefa še naprej sodelovala z ruskim plinskim gigantom Gazpromom? Foto: EPA
Bo Uefa še naprej sodelovala z ruskim plinskim gigantom Gazpromom? Foto: EPA

Kako bo z Gazpromom?
Prav tako ni jasno, ali bo Uefa še naprej sodelovala z ruskim plinskim gigantom Gazpromom. Na današnji seji namreč ni bilo govora o prihodnji vlogi enega vodilnih pokroviteljev lige prvakov in tudi evropskega prvenstva leta 2024, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal vodja nemške nogometne zveze Rainer Koch. V ospredju izredne seje so bila "najbolj pereča" vprašanja - lokacija finala Lige prvakov in odločitev o igranju mednarodnih tekem v Ukrajini in Rusiji, je za dpa pojasnil Koch, ki je član izvršnega odbora. Vršilec dolžnosti predsednika nemške zveze je dodal, da je vprašanje o bodočem sodelovanju z Gazpromom "vprašanje, ki nas zanima". Sodelovanje z Gazpromom je že včeraj prekinil nemški klub Schalke, ki po napadu Rusije nad Ukrajino ne bo več nosil imena ruskega podjetja na svojih dresih.

Rusijo obsojajo tudi mednarodne športne organizacije