Navijači Borussie so prepričali Marca Reusa, da pride pred
Navijači Borussie so prepričali Marca Reusa, da pride pred "rumeno steno". 25.000 navijačev mu je na južni tribuni stadiona Westfalen pripravilo velik aplavz. V 12 letih mu manjka velika lovorika in najlepša priložnost bo seveda 1. junija na Wembelyju. Foto: EPA

Parižani, ki imajo še vedno priložnost za trojno krono v letošnji sezoni, so na prvi tekmi v Dortmundu zapravili številne priložnosti v drugem polčasu. Kylian Mbappe in Achraf Hakimi sta zadela okvir vrat. Borussia je bila z golom Niclasa Füllrruga boljša z 1:0 in obeta se napeta povratna tekma.

V uvodnem krogu skupinskega dela je PSG na Parku princev ugnal Borussio z 2:0 in tak scenarij bi francoskim prvakom ustrezal tudi tokrat. V finale so se Parižani uvrstili le avgusta 2020 v Lizboni, a so izgubili proti Bayernu z 0:1.

Luis Enrique je prepričan, da lahko njegovi varovanci nadomestijo minimalen zaostanek s prve tekme. Foto: EPA
Luis Enrique je prepričan, da lahko njegovi varovanci nadomestijo minimalen zaostanek s prve tekme. Foto: EPA

Luis Enrique računa na imenitno vzdušje
"V Dortmundu je bilo neverjetno vzdušje in vsi upamo, da bo v torek podobno. Dva gola lahko dosežemo v nekaj sekundah, a lahko ju tudi prejmemo tako hitro. Vsekakor sem zelo samozavesten, to bom skušal prenesti tudi na moje varovance," je povedal trener Luis Enrique, ki je pred devetimi leti že osvojil naslov evropskega prvaka, ko je sedel na klopi Barcelone.

"Imamo izkušeno ekipo, ki je vajena igrati tako pomembne tekme. Tudi trener je že vodil ekipo v finalu Lige prvakov. Moramo jim vsiliti naš slog igre. Ponoviti bo treba drugi polčas s prve polfinalne tekme v Dortmundu. Popraviti moramo določene malenkosti. Vsi pričakujemo veliko podporo s tribun," je na novinarski konferenci razmišljal branilec Marquinhos.

Reus se želi posloviti z zmago v Ligi prvakov
Na stadionu Westfalen so imeli v soboto čustveno slovo. Marco Reus bo po koncu sezone zapustil Dortmund. Čeprav igranja nogometa še ne misli opustiti, mu klub na obojestransko strinjanje po 12 letih ne bo podaljšal pogodbe. Proti Augsburgu je bil Reus neustavljiv, z golom in dvema podajama je zrežiral zmago nad Augsburgom s 5:1.

Reus je osvojil le dva nemška pokala, naslov nemškega prvaka se mu je izmaknil v zadnjem krogu lanske sezone proti Mainzu (2:2).

Edin Terzić na zadnjem treningu Borussie na Parku princev. Foto: EPA
Edin Terzić na zadnjem treningu Borussie na Parku princev. Foto: EPA

25. maja 2013 je Reus odigral vseh 90 minut na finalni tekmi Lige prvakov na Wembleyju, ki jo je odločil Arjen Robben minuto pred koncem, Bayern je bil boljši z 2:1. Za Borussio je finale pred enajstimi leti igral tudi Mats Hummels, ki prav tako razmišlja o odhodu iz Dortmunda po koncu te sezone.

Izkušeni branilec se zaveda, da Mbappeja ne bo lahko zaustaviti. "Mbappe je izjemno hiter igralec, zato ga je nemogoče zaustaviti ena na ena. Celotna obramba mora stopiti skupaj. Seveda v napadu PSG-ja ne igra le Mbappe."

Terzić: Septembra smo se v Parizu še lovili
"Na povratni tekmi moramo igrati še bolje kot prejšnji teden, saj bo PSG na domači zelenici precej nevarnejši. Na prvi medsebojni tekmi v Parizu septembra smo se še lovili. Naredili smo preveč napak. Obe tekmi v Dortmundu smo nato odigrali precej bolje," je dodal trener Edin Terzić.

Luis Enrique: Zagotovo bomo zmagali

V Madridu zaradi tekme proti Bayernu preložili slavje z navijači
V soboto je madridski Real potrdil naslov španskega prvaka. Vse misli so usmerjene k povratni tekmi polfinala proti Bayernu. Madridčani so na Allianz Areni izvlekli zelo ugoden izid (2:2), potem ko so v drugem polčasu zaostajali, Bayern pa je imel še nekaj priložnosti za 3:1. Vinicius Junior se je izkazal z dvema zadetkoma, Min-Jae Kim ga nikakor ni uspel zaustaviti.

"Zelo smo srečni. Zaslužili smo si zmago v La ligi. Zelo radi bi proslavili ta uspeh z navijači, a vsi se zavedajo, da nas v sredo čaka velik izziv. Moramo se prebiti v finale, državni naslov pa lahko proslavimo skupaj na naslednji tekmi v soboto," je poudaril trener Carlo Ancelotti.

Thomas Tuchel bo le še tri ali štiri tekme sedel na klopi Bayerna. Foto: EPA
Thomas Tuchel bo le še tri ali štiri tekme sedel na klopi Bayerna. Foto: EPA

Tuchel ostal še brez Guerreira, vrnil se bo de Ligt
Trener Bayerna Thomas Tuchel je precej premešal postavo v Stuttgartu, kjer je Bayern popustil v zadnjih minutah in izgubil z 1:3. Gleženj si je poškodoval Raphael Guerreiro, ki v tej sezoni ne bo več igral. Eric Dier je dobil močan udarec v glavo, dvakrat je krvavel in ob odmoru je ostal v garderobi. Vseeno bo Anglež stisnil zobe, v obrambo pa se vrača Matthijs de Ligt, ki je zelo manjkal na prvi tekmi v Münchnu. Kim in Dayot Upamecano lahko igrata v Bundesligi, zelo težko pa igrata v obrambi v polfinalu Lige prvakov proti odličnim napadalcem Reala.

Direktor Max Eberl želi po koncu polfinala vse moči usmeriti v iskanje trenerja za naslednjo sezono. Vsi glavni kandidati niso pristali na sodelovanje, zdaj je čas za rezervno rešitev. Xabi Alonso (Bayer Leverkusen), Sebastian Hoeness (Stuttgart), Julian Nagelsmann (nemška reprezentanca) in Ralf Rangnick (avstrijska reprezentanca) so podaljšali pogodbe.


Polfinale, povratni tekmi, torek ob 21.00:
PARIS SG – BORUSSIA (D) 0:1

Verjetni postavi:

Paris SG: Donnarumma, Hakimi, Marquinhos, Beraldo, Mendes, Zaïre-Emery, Vitinha, Fabian Ruiz; Dembele, Mbappe, Barcola.

Borussia (D): Kobel, Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen, Can, Sabitzer, Adeyemi, Brandt, Sancho, Füllkrug.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


Sreda ob 21.00:
REAL MADRID – BAYERN 2:2

Verjetni postavi:

Real Madrid: Lunin, Carvajal, Rüdiger, Tchouaméni, Mendy; Valverde, Kroos, Camavinga, Bellingham, Vinícius Junior, Rodrygo.

Bayern: Neuer, Kimmich, de Ligt, Dier, Mazraoui, Goretzka, Laimer, Sane, Müller, Musiala, Kane.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v soboto, 1. junija, v Londonu. Stadion Wembley bo gostil že osmi finale za evropskega prvaka.