Gazprom Arena sprejme 68.000 gledalcev. Foto: EPA
Gazprom Arena sprejme 68.000 gledalcev. Foto: EPA

Vse od zaostritve razmer med Rusijo in Ukrajino se vrstijo pozivi, naj Uefa prestavi finale najmočnejšega klubskega tekmovanja iz Sank Peterburga. Po ruskem napadu na Ukrajino se, kot poroča angleška agencija PA, krovna organizacija pripravlja na takšno potezo.

Prestižno finalno tekmo bi morala gostiti Gazprom Arena 28. maja. Ruski energetski velikan Gazprom je sicer eden glavnih pokroviteljev Lige prvakov, Uefa pa je bila že pozvana, naj prekine sodelovanje z njim.

Uefa je izrazila zaskrbljenost in "močno obsoja vojaški napad Rusije na Ukrajino". "Uefa si neutrudno prizadeva za razvoj in promocijo nogometa v skladu z evropskimi vrednotami, kot sta mir in spoštovanje človekovih pravic. Pripravljeni smo ponuditi roko ljudem v Ukrajini. Vse skupaj jemljemo zelo resno," so med drugim zapisali pri Uefi.

Predsednik Aleksander Čeferin je za petek ob 10. uri po srednjeevropskem času sklical izredno sejo izvršnega odbora, "na kateri bodo preučili razmere in sprejeli vse potrebne odločitve," je Uefa objavila na Twitterju.

Prestavljeno nadaljevanje ukrajinske lige

Ukrajinska zveza je medtem sporočila, da se zaradi ruskega napada prekinja nogometno prvenstvo vsaj za mesec dni. Po zimskem premoru je bilo načrtovano, da naj bi se ponovno začelo igrati v petek. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v državi zaradi invazije že razglasil vojne razmere.

V ukrajinski ligi sicer igrajo štirje Slovenci. Vezist Lovro Grajfoner, nekdaj član Maribora in Aluminija, je od sredine februarja pri prvoligašu Minaju, Rudi Požeg Vancaš se je prejšnji mesec pridružil Černomorcu, Benjamin Verbič igra pri kijevskem Dinamu, Matija Rom pa pri Kolosu Kovalivki.