Victor Osimhen se je odlično znašel v 75. minuti in poskrbel za dobro popotnico pred povratno tekmo na stadionu Lluisa Companysa. Foto: Reuters
Victor Osimhen se je odlično znašel v 75. minuti in poskrbel za dobro popotnico pred povratno tekmo na stadionu Lluisa Companysa. Foto: Reuters

Barca se je po dveh neuspešnih evropskih sezonah vrnila v izločilne boje najmočnejšega klubskega tekmovanja. Na stadionu Diega Armanda Maradone sta se pomerila kluba, za katera je igral argentinski virtuoz. Italijanski prvaki so igrali prvič pod taktirko Francesca Calzone, ki je tik pred tekmo na klopi nasledil Watlerja Mazzarrija. Španski prvaki so imeli večino časa pobudo in tekmo pod nadzorom, toda tako kot že nekajkrat v tej sezoni jih je zmago stala napaka v obrambi. Napoli je v okvir tekmečevih vrat sprožil le en strel, ki je bil dovolj za remi.

Gostje so pritisnili že v uvodnih minutah. Četrta je tekla, ko se je v ugodnem položaju znašel Lamine Yamal, toda najmlajši nogometaš, ki je zaigral v izločilnih bojih Lige prvakov, ni bil natančen. Štiri minute zatem je 16-letni velik up Kataloncev nevarno sprožil z razdalje, a je bil Alex Meret na mestu. Zelo vroče je bilo v domačem kazenskem prostoru v 22. minuti, ko je po prodoru Joaa Cancela po levi strani Robert Lewandowski streljal z zunanjim delom nogometnega čevlja, Meret je odbil, izkazal pa se je tudi v nadaljevanju akcije, ko je z velike razdalje silovito poskusil Ilkay Gündogan.

Takole je natančno meril Robert Lewandowski, ki je v zadnjem obdobju ujel dobro strelsko formo. Foto: Reuters
Takole je natančno meril Robert Lewandowski, ki je v zadnjem obdobju ujel dobro strelsko formo. Foto: Reuters

Napoli, ki je v nadaljevanju vzpostavil ravnotežje, v prvem delu ni resneje ogrozil katalonskih vrat, tudi uvodne minute drugega polčasa so pripadle vrsti Xavija. V tretji minuti nadaljevanja je Yamal v protinapadu pripravil strel Gündoganu, vendar je bil njegov udarec preslaboten in posledično lahek plen Mereta. V 60. minuti so napadi gostov le obrodili sadove. Inigo Martinez je poslal žogo Pedriju, ki je z lepo podajo med nogama Amirja Rahmanija na robu kazenskega prostora našel Lewandowskega. Poljski napadalec se je odlično znašel in z natančnim strelom med Giovannijem Di Lorenzem in Juanom Jesusom matiral Mereta.

Pet minut pozneje je po dolgem napadu Barce Pedri z levico sprožil z 20 metrov, žoga je šla po sredini, a je imel domači vrata precej dela. Na drugi strani ga Marc-Andre ter Stegen celo tekmo ni imel veliko, je pa moral v 75. minuti pobrati žogo iz svoje mreže. Frank Anguissa je v kazenskem prostoru našel Victorja Osimhena, ob katerem je nerodno padel Martinez, Nigerijec se je obrnil in premagal nemočnega ter Stegna. Gostitelji so do konca še dvakrat nevarno zapretili. Po treh zaporednih kotih je z glavo mimo vrat meril Anguissa, Giovanni Simeone, ki je takoj po golu zamenjal Osimhena, pa je streljal prek vrat. Tik pred koncem srečanja, ob izteku 94. minute, je do strela z roba kazenskega prostora prišel Gündogan, a je za las zgrešil cilj.

Galeno mojstrsko zadel za zmago Porta

Medtem ko se Arsenal bori za angleški naslov, pa Porto v domačem prvenstvu zaseda tretje mesto in kar precej zaostaja za obema lizbonskima velikanoma, toda pred povratno tekmo si je priigral prednost. Topničarji, ki naskakujejo prvi četrtfinale Lige prvakov po letu 2010, tudi v četrtem poskusu zmajev niso ugnali v gosteh, jim pa upanje vliva vseeno izkupiček medsebojnih obračunov v Londonu, saj so proti Portu dobili vse tri.

Galeson je zadel petič v tej sezoni Lige prvakov. Foto: Reuters
Galeson je zadel petič v tej sezoni Lige prvakov. Foto: Reuters

Čeprav so imeli gostje precej več časa žogo v posesti, v prvem polčasu 69 odstotkov igralnega časa, skupaj pa 62, pa sploh niso streljali v okvir domačih vrat. Gostitelji so bili nevarnejši, v 22. minuti pa na Dragau domači navijači kar niso mogli verjeti, da je ostalo pri 0:0. Francisco Conceicao je prodrl po desni strani v kazenski prostor. V sredini je iz neposredne bližine Galeno sprožil z voleja, a zadel vratnico. Žoga se je odbila nazaj do Brazilca, ki pa je v drugo meril mimo vrat. Na drugi strani je bilo še najnevarneje, ko sta po kotih, ki jih je izvedel Bukayo Saka, s štirimi podajami skupaj z Galenom najboljši podajalec Lige prvakov, poskusila William Saliba in Kai Havertz, toda merila mimo vrat.

V 56. minuti se je po kotu ponudila priložnost Leandru Trossardu, ki pa je z volejem slabo zadel žogo in bil daleč od uspeha. V 67. minuti, ko je prodrl Pepe, je do nevarnega strela prišel Evanilson, toda Declan Rice je bil pravočasen v bloku. Evanilson je zrelo priložnost zapravil že v prvem delu, ko je njegov diagonalni poskus zaustavil David Raya. Ko se je že zdelo, da bosta mreži obmirovali, pa je Galeno poskrbel za evforijo na tribunah stadiona v Portu. Otavio je v 94. minuti prestregel žogo, podal Galenu, ki so mu gostitelji pustili veliko prostora. Razigrani Brazilec si je pripravil strel in žogo mojstrsko z velike razdalje zavrtinčil za hrbet Raye.


Osmina finala, sredini tekmi:
NAPOLI – BARCELONA 1:1 (0:0)
Osimhen 75.; Lewandowski 60.


PORTO – ARSENAL 1:0 (0:0)
Galeno 94.

Povratni tekmi bosta 12. marca.