Veselje Driesa Mertensa, igralske legende Napolija, ki od lani igra za Galatasaray in je pri 36 letih poskrbel za napredovanje prek trdoživega Žalgirisa. Foto: EPA
Veselje Driesa Mertensa, igralske legende Napolija, ki od lani igra za Galatasaray in je pri 36 letih poskrbel za napredovanje prek trdoživega Žalgirisa. Foto: EPA

Carigrajski velikan je bil veliki favorit dvoboja med prvakom Turčije in Litve, a se je v Vilni že opekel. Še v 74. minuti je Žalgiris vodil z 1:0, sledil je hiter preobrat, a na koncu je sodnikov dodatek prinesel 11-m za izenačenje na 2:2.

Mertens pometel pajčevino

Na povratni tekmi se je dolgo igralo zgolj na en gol – gostujoči. Kopica poskusov (20) in strelov (4), a obrambni zid Litovcev je edini po pol ure premagal le Dries Mertens. Potrebna je bila mojstrovina in "bomba" z razdalje Belgijca, ki je pometel pajčevino iz vrat kapetana Žalgirisa Edvinasa Gertmonasa.

Slovencem poznani Nigerijec bo sanjal o Urugvajcu

A tudi zeleni gozd ni bil brez priložnosti, obe najlepši sta se ponudili Mathiasu Oyewusiju. Prvič je nigerijskemu napadalcu spodrsnilo ob udarcu, v končnici tekme pa mu je pot do gola z obrambo in v zadnjem trenutku izenačenje preprečil urugvajski vratar Fernando Muslera, kapetan oranžno-rdečih. Oyewusi je med letoma 2018 in 2021 igral za Ankaran, Bilje in Gorico.

Kljub vodstvu Galatasaray v drugem delu ni blestel, zmogel je zgolj en strel v okvir gostujočih vrat. Veliko o naravi živčne tekme pove dejstvo, da je bil po algoritmih Sofascora najboljši igralec tekme domači osrednji branilec Abdülkerim Bardakçı (8,1).

Carigrajčani so izločili en zeleno-beli klub, zdaj pa jih čaka še en enako obarvani nasprotnik. Bodo prvaki Slovenije uspešnejši od prvakov Litve? Foto: EPA
Carigrajčani so izločili en zeleno-beli klub, zdaj pa jih čaka še en enako obarvani nasprotnik. Bodo prvaki Slovenije uspešnejši od prvakov Litve? Foto: EPA

Prva tekma v Stožicah, povratna na Ali Sami Yenu

Galatasaray se bo kot zmagovalec dvoboja z Žalgirisom v tretjem predkrogu Lige prvakov pomeril z Olimpijo, ki je v torek dramatično izločila Ludogorec. Prva tekma bo v Ljubljani na stadionu Stožice prihodnji torek.

Zmagovalca para Galatasaray – Olimpija čaka nato še zadnja kvalifikacijska stopnja: playoff za vstop v skupinski del Lige prvakov. Poraženec se medtem preseli v playoff Evropske lige, v najslabšem primeru pa imajo tako Turki kot Slovenci zagotovljeno igranje evropske jeseni v Konferenčni ligi.


LIGA PRVAKOV
2. PREDKROG, povratne tekme

Odigrano v torek:

OLIMPIJA – Ludogorec 2:1 (1:1) 1:1
9265; Elšnik 18., 92.; Despodov 15.
RK: Son 82./Ludogorec
Vidovšek je v 102. minuti ubranil 11-m Despodovu.

PANATHINAIKOS – DNIPRO-1 2:2 (1:1) 3:1)
Šporar 15., 70.

Bate Borisov – ARIS 3:5 (1:3) 2:6

SLOVAN BRATISLAVA – Zrinjski (BiH) 2:2 (1:0) 1:0

Odigrano v sredo:

GALATASARAY – ŽALGIRIS 1:0 (1:0) 2:2
Mertens 31.

Astana – DINAMO ZAGREB 0:2 (0:1) 0:4
Maročkin 24./ag, Marin 89.

Qarabag (AZR) – RAKOW (POL) 1:1 (0:0) 2:3

MOLDE – HJK Helsinki 2:0 (0:0) 0:1

Häcken (ŠVE) – KLAKSVIK (FRO) 3:3* (1:1) 0:0 - po enajstmetrovkah

MACCABI HAIFA – Šerif Tiraspol 4:1 (1:1) 0:1

SERVETTE – Genk *2:2 (1:1) 1:1 - po enajstmetrovkah

KÖBENHAVN – Breidablik (ISL) 6:3 (4:1) 2:0

Izidi prvih tekem.


3. PREDKROG, prva tekma, 8. avgusta:
OLIMPIJA – GALATASARAY
Povratna tekma bo 15. avgusta.