Sadio Mane je postavil končni izid na razprodanem Anfieldu. Foto: Reuters
Sadio Mane je postavil končni izid na razprodanem Anfieldu. Foto: Reuters

Izbranci Jürgena Kloppa, ki so še vedno v igri za vse štiri lovorike v letošnji sezoni, so imeli veliko premoč. Vsi statistični podatki so močno na strani redsov (streli 20:1, v okvir 6:0, koti 10:2, posest žoge 68:32 %). Villarreal je z obrambno taktiko zdržal do odmora, potem pa hitro prejel dva zadetka in ima zelo majhne možnosti za preboj v finale Lige prvakov, ki 28. maja na Stade de Francu v St. Denisu.

Rumena podmornica je s prebojem med štiri najboljše pripravila veliko presenečenje. Aktualni prvaki Evropske lige so na poti v polfinale izločili dva evropska velikana, najprej Juventus, v četrtfinalu pa še Bayern. S tem so izenačili najboljši dosežek v zgodovini kluba, saj so v polfinalu Lige prvakov zaigrali že pred 16 leti. Tudi tedaj so se pomerili z angleškim klubom, uspešnejši je bil Arsenal.

Pred šestimi leti sta moštvi že igrali evropski polfinale. Tedaj sicer v drugem najmočnejšem tekmovanju stare celine. Liverpool je bil boljši s skupnim izidom 3:1, na Anfieldu pa se je dvoboj končal s 3:0. Klopp je že sedel na vročem stolčku, v finalu pa je nato klonil pred Sevillo, ki jo je tedaj vodil Unai Emery, zdajšnji trener Villarreala.

Nesrečni branilec Pervis Estupinan je preusmeril žogo v lastno mrežo. Foto: EPA
Nesrečni branilec Pervis Estupinan je preusmeril žogo v lastno mrežo. Foto: EPA

Pritisk Liverpoola ni obrodil sadov v prvem polčasu
Prvo nevarnejšo akcijo je 53.000 gledalcev videlo v 12. minuti, ko je Sadio Mane pred vrati slabo streljal z glavo po podaji Mohameda Salaha, malce zatem je neuspešno poskusil še Luis Diaz. V 22. minuti je z desne strani poskusil Jordan Henderson, toda gostujoči vratar Geronimo Rulli je imel vse pod nadzorom ter je pustil žogi, da je zadela zunanji del vratnice.

V 27. minuti je Salah žogo poslal prek vrat, tako kot tudi slabih deset minut pozneje. Mane je znova poskusil v 33. minuti, a takrat se je žoga od Raula Albiola odbila mimo vrat.

Thiago stresel vratnico
Največjo priložnost v prvem polčasu je imel Thiago Alcantara v 42. minuti, ko je s strelom s 25 metrov stresel vratnico tik pod stičiščem s prečko.

Estupinan preusmeril žogo v lastno mrežo
V 50. minuti so sodniki, vlogo četrtega je opravljal Slavko Vinčić, razveljavili zadetek Fabinha. Podajalec Virgil van Dijk je bil v prepovedanem položaju. Tri minute zatem so rdeči le povedli. Jordan Henderson je poslal predložek z desne strani pred vrata, kolumbijski branilec Pervis Estupinan pa je žogi rahlo spremenil smer. V loku je preletela vratarja Rullija in končala v mali mrežici.

Četrti sodnik Slavko Vinčić ni imel veliko dela. Oba trenerja sta zelo zagreto spremljala srečanje, a nista bila preveč nervozna. Foto: EPA
Četrti sodnik Slavko Vinčić ni imel veliko dela. Oba trenerja sta zelo zagreto spremljala srečanje, a nista bila preveč nervozna. Foto: EPA

Mane zadel po podaji Salaha
Veliko navdušenje na tribunah se še ni poleglo, ko je iz bližine na 2:0 povišal Mane po odlični podaji Salaha.

Villarreal brez strela v okvir vrat
Liverpool je še nadaljeval z napadi, gostje pa so bili nemočni. Andrew Robertson je v 64. minuti z volejem zatresel mrežo, vendar j bil v prepovedanem položaju, štiri minute zatem pa je Luis Diaz zapravil še eno priložnost za gostitelje.

Trener gostov Emery je skušal poživiti igro s številnimi menjavami, a tudi Alfonso Pedraza, Serge Aurier, Manu Trigueros in Paco Alcacer niso bili nevarni.

V zadnje četrt ure je Liverpool precej znižal ritem, Villarreal pa v 92. minutah ni niti enkrat sprožil v okvir vrat.

Navijači Villarreala so glasno navijali na Anfiledu, čeprav njihovi ljubljenci niso niti enkrat sprožili v okvir vrat. Foto: EPA
Navijači Villarreala so glasno navijali na Anfiledu, čeprav njihovi ljubljenci niso niti enkrat sprožili v okvir vrat. Foto: EPA

"Kloppo" užival tudi v prvem polčasu
"To je bila imenitna tekma. Užival sem že v prvem polčasu, čeprav nismo zadeli. V drugem delu smo zelo dobro zaključili akciji. Želeli smo zadeti še tretjič, a sem se odločil, da raje nadzorujemo potek srečanja in se zadovoljimo z dvema goloma prednosti. Od prve do zadnje minute smo bili zelo zavzeti, pokali smo od energije," je bil navdušen trener Liverpoola Klopp.

Emery prepričan, da bo Liverpool naslednji teden trpel
"Liverpool si je zaslužil zmago. Zadovoljen sem bil z igro v prvem polčasu, čeprav nismo bili nevarni v napadu. Liverpool je bil v prvem delu dvakrat ali trikrat nevaren, v nadaljevanju pa je povedel. Na povratni tekmi bomo igrali popolnoma drugače, mi nismo zadovoljni, Liverpool pa je lahko zadovoljen z izidom. Prepričan sem, da bo Liverpool trpel naslednji teden na naši zelenici," je povedal Emery.


Polfinale, prvi tekmi:
LIVERPOOL – VILLARREAL 2:0 (0:0)
Estupinan 53./ag, Mane 55.

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold (81./Gomez), van Dijk, Konate, Robertson, Fabinho, Thiago, Henderson (72./Keita), Salah, Mane (72./Jota), Luis Diaz (81./Origi).

Villarreal: Rulli, Foyth, Raul Albiol, Pau, Estupinan (72./Manu Trigueros), Capoue, Parejo (72./Aurier), Coquelin (57./Pedraza), Chukwueze (72./Dia), Lo Celso, Danjuma (86./Paco Alcacer).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Povratna tekma bo 3. maja.


Odigrano v torek:
MANCHESTER CITY – REAL MADRID 4:3 (2:1)
De Bruyne 2., Gabriel Jesus 11., Foden 53., Bernardo Silva 74.; Benzema 33., 82./11-m, Vinicius Junior 55.

Povratna tekma bo 4. maja.

Finale bo 28. maja v St. Denisu v Parizu.