Karim Benzema je na vrhu lestvice strelcev letošnje sezone Lige prvakov prehitel Roberta Lewandowskega. Foto: EPA
Karim Benzema je na vrhu lestvice strelcev letošnje sezone Lige prvakov prehitel Roberta Lewandowskega. Foto: EPA

Francoski napadalec je prikazal novo izvrstno predstavo v tej sezoni. 34-letnik iz Lyona blesti tako v španskem prvenstvu, v katerem bo kraljevi klub 35. postal prvak, kot v najprestižnejšem tekmovanju stare celine, kjer naskakuje že 14. naslov. Benzema je v tej sezoni dosegel 41 golov, 14 od teh v Ligi prvakov, s čimer je najboljši strelec. Na Etihadu je ohranjal goste v igri, ko je znižal na 2:1, da zaostanek pred povratno tekmo v španski prestolnici ni prevelik (4:3), pa je poskrbel z enajstmetrovko v 82. minuti.

Sorodna novica Po poslastici v Manchestru v boju za finale še vse odprto

Prejšnji teden, ko je Real Madrid premagal v La ligi Osasuno, je zapravil dva strela z bele točke, na največjem nogometnem odru pa se je izkazal s t. i. panenko. "Vedno imam v mislih, da, če ne izvedeš enajstmetrovke, je ne boš nikoli zgrešil. To je mentalna samozavest. Sem zelo samozavesten, zato prevzamem odgovornost in tokrat se je dobro izšlo," je dejal Benzema, ki je na zadnjih štirih tekmah Lige prvakov dosegel kar devet zadetkov.

"Mislim, da se je odločil za spremembo strela, ker zadnji dve enajstmetrovki nista bili dobri. Preizkušal je na treningu, a nisem vedel, da bo tako streljal. Odločil se je za panenko in jo izvedel odlično. Je dokaz samozavesti in odločnega značaja. V polfinalu Lige prvakov ni lahko izvesti take enajstmetrovke," je dodal trener Reala Carlo Ancelotti.

Benzema je bil že junak madridskega napredovanja v četrtfinalu, ko so izločili aktualnega evropskega prvaka Chelsea. Zdaj se torej kraljevi klub meri še z angleškimi prvaki, ki so silovito začeli srečanje. Kevin De Bruyne je mrežo zatresel že po 94 sekundah, kar je najhitrejši zadetek v polfinalih Lige prvakov in sploh najhitrejši Manchester Cityja v prestižnem tekmovanju. Belgijski vezist, ki je v Ligi prvakov do zdaj zadel 12-krat, devetkrat od tega v izločilnih bojih, je v 11. minuti vpisal še podajo ob golu Gabriela Jesusa. Najhitreje do zdaj se je Real tako v Ligi prvakov znašel v zaostanku dveh golov.

Zadnjih sedem svojih golov v Ligi prvakov je Kevin De Bruyne dosegel v izločilnih bojih. Foto: EPA
Zadnjih sedem svojih golov v Ligi prvakov je Kevin De Bruyne dosegel v izločilnih bojih. Foto: EPA

"Prvih 20 minut smo igrali odlično. Dobro smo pritiskali na tekmeca in nadzorovali tekmo. Žal nismo unovčili prednosti dveh zadetkov, a vseeno smo dobili tekmo. Lahko bi izvlekli več iz svojih priložnosti, toda za nami je res dobra tekma," je povedal Bernardo Silva, ki je v 74. minuti silovito mojstrsko žogo z diagonalnim strelom z leve strani poslal pod prečko. Gostitelji so dobro odprli tudi drugi polčas, a v protinapadu je Riyad Mahrez zatresel vratnico, odbito žogo pa je Phil Foden poslal le v Danija Carvajala. Mladi angleški zvezdnik je v 53. minuti nato le zatresel mrežo.

"Obe moštvi sta odigrali izjemno tekmo. Naredili smo številne dobre stvari, a smo žal prejemali zadetke, ni nam pa uspelo doseči še kakšnega. Proti tako močnemu tekmecu smo igrali zares dobro. V prvem polčasu smo bili nekoliko nervozni pri gradnji napada, tako smo tudi dopustili Realu, da se je vrnil. Res je, da so oni zelo močni in čvrsto pritiskajo. Lahko smo ponosni na svojo predstavo. Igra se za finale in v Madrid gremo po zmago," je dejal domači trener Pep Guardiola, ki je napovedal, da bo njegova zasedba kljub prednosti tudi na povratnem dvoboju napadala.

"Stvari, kot je bila roka Laporta, se zgodijo. Vse, kar lahko naredimo, je, da igramo dobro. Real ima kakovost, da kaznuje napake. Dobri smo bili z žogo in tudi brez nje, si priigrali kar nekaj priložnosti, več bi si že težko želel. Zdaj se moramo odpočiti. Naslednja pomembna naloga je dvoboj z Leedsom, potem pa gremo v Madrid. Obe ekipi želita napadati in imata kakovost za napredovanje. Obeta se velik spektakel. Čestitke Carlu in njegovi ekipi, ker so tako dobri. Hkrati smo videli, da smo tudi mi na tej ravni," je dodal Katalonec, ki se s sinjemodrimi bori tudi za angleško krono.

"Kot nogometni navdušenec lahko rečem, da je bila tekma fantastična. Če gledam z vidika trenerja, moramo biti zadovoljni s tremi doseženimi goli, toda branili se nismo dobro. Prvih 20 minut je bilo za nas res težkih, potem pa smo se počasi začenjali vračati v igro in ohranili svoje možnosti. Hitro smo prejeli dva gola, a smo se tudi hitro odzvali," je dodal italijanski strokovnjak na španski klopi.