Admir Bristrić je bil nesrečnik v prvem polčasu, ki mu švedski sodnik ni priznal zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Admir Bristrić je bil nesrečnik v prvem polčasu, ki mu švedski sodnik ni priznal zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljana je bila priča večeru in spektaklu, v katerem je v Stožicah vsaj za deset minut resnično zadišalo po Ligi prvakov. Kulisa s 13.712 gledalci na tribunah je bila izjemna, tekmec na drugi strani pa prekaljeni udeleženec skupinskega dela najprestižnejšega tekmovanja v Evropi.

Upanje, da bi bilo že to jesen v Ljubljani mogoče slišati himno Lige prvakov namesto "Male terase" tik pred uvodnim sodnikovim žvižgom, je sicer doživelo krepak udarec že kmalu zatem ob zgodnjem vodstvu Galatasaraya po izgubljeni žogi Davida Sualeheja, a vendarle so imeli v nadaljevanju domači nogometaši dovolj od igre, da bi lahko pošteno otežili delo 23-kratnemu turškemu prvaku. Po 90 minutah pa se je ta veselil zmage z 0:3.

Sorodna novica Galatasaray že v Ljubljani upravičil status favorita

"Malce slabše smo začeli prvi polčas in prejeli zadetek, a mislim, da smo se dobro dvignili in tudi zatresli mrežo, vendar je bil gol žal razveljavljen. Bila je mejna odločitev sodnika, lahko bi ga priznal ali pa ne. Malce nas je 'zabilo', saj smo imeli v tistem trenutku pobudo na igrišču. Če bi zadetek obveljal, bi lahko iztržili še kaj, saj so bili oni tedaj v krču," je sporni trenutek po nesojenem golu Admirja Bristrića oziroma intervenciji švedskega sodnika Andreasa Ekberga opisal branilec Marcel Ratnik.

19-letni Prekmurec je bil nato v osrednji vlogi v 48. minuti, ko je napačno podal, po protinapadu pa je Dries Mertens povišal na 0:2. V zadnje četrt ure je spoznal tudi drugega zvezdnika Maura Icardija, ki je odigral prve minute v tej sezoni.

"Žal sem naredil napako, v Evropi se vsaka takšna napaka, ko gre žoga v sredino, hitro lahko maščuje. Na koncu smo dobili še en gol po kotu. Vseeno moramo z dvignjenimi glavami naprej, veliko smo že dosegli in bomo igrali v skupinskem delu. V Carigrad bomo odšli motivirani in poskušali izvleči čim boljši izid. Smo dokaj mlada ekipa in vsaka takšna tekma je zelo dobra izkušnja za nas. Iz tega se lahko veliko naučimo. Hvala navijačem za podporo."

Henriques: Galatasaray po naših napakah zadeval, mi po njihovih nismo

Igrali smo proti dobri ekipi, v določenih delih tekme so se oni pokazali, v določenih pa mi. Smo pa predvsem v drugem polčasu imeli nadzor nad tekmo, imeli smo lepše priložnosti in dosegli tri zadetke. To je pomembna zmaga za nas, ni pa še konec. Hvala igralcem za to predstavo. Posebej v vezni vrsti in na krilih smo bili dobri.

Trener Galatasaraya Okan Buruk

"Kar so igralci naredili v prvem polčasu, ni lahko"

Trener Henriques je prav tako poskušal ohraniti pozitivno naravnanost: "Kljub porazu, ki je previsok, so nam navijači na koncu pokazali, da so z nami in da jim je všeč, kar so videli. Ponosen sem na ekipo. Kar so igralci naredili v prvem polčasu, ni lahko. Igrali smo zelo dobro, na koncu ni bilo pravično, da smo zaostajali, saj smo po mojem mnenju dosegli čisti zadetek, to je normalna situacija v nogometu. Če bi izenačili, bi se ekipa gotovo dvignila in dobila ekstra motivacijo. Bilo bi zelo drugače. Imeli smo tudi še nekaj priložnosti in bi si zaslužili boljši izid. Nekajkrat smo lepo našli prostor, dobro odigrali, obrnili smer in jim povzročili tudi težave. Muslera je moral dvakrat, trikrat posredovati, da je preprečil gol. Ob polčasu smo se pogovarjali, da moramo izkoristiti prostor, ki nam ga puščajo, a smo žal hitro prejeli drugi zadetek, kar je bilo za ekipo zelo težko. Motivirani smo začeli drugi polčas, da bi izenačili, nato pa smo bili v zaostanku z 0:2 in izgubili ravnotežje. Galatasarayu smo začeli dopuščati več priložnosti. V drugem polčasu so bili boljši, kar pa za prvega ni veljalo."

Ključno razliko med obema moštvoma je izluščil v tem, da je Galatasaray izkoristil svoje priložnosti, Olimpija ne. "So zelo izkušena ekipa, ki v vsakem trenutku ve, kaj hoče. Navajena je na takšne tekme v takšnem vzdušju. Čakali so na naše napake in po njih zadevali, mi pa njihovih napak nismo znali kaznovati. Pohvalil bi vzdušje in vse navijače, ki so prišli na tekmo in verjeli v nas, čeprav nam je nasproti stal močan tekmec. Seveda smo si želeli, da bi jim poklonili drugačen izid."

Za napake plačali visoko ceno

Odsotnost kaznovanega Agustina Doffa in načeti Mustafa Nukić sta Portugalca na klopi zeleno-belih prisilila v nekaj sprememb v začetni postavi. Odločil se je za Bristrića v napadu in Saarja Fadido v vezni vrsti.

"Na začetku tekme smo poskušali narekovati ritem, tudi oni so pritiskali na nas, a se nam je večinoma uspelo rešiti pritiska. Ker je Doffo manjkal, smo morali Elšnika uporabiti nekoliko nižje, zato smo ga pogrešali bolj naprej. Sešlar je iskal prostor med linijami, na drugem krilu pa smo igrali bolj v globino. Bristrić in Fadida sta Galatasarayu povzročala nekaj težav. Nato so se malo prilagodili in smo iskali prostor v medprostorih. Včasih nam je uspevalo, drugič ne. To želimo v prihodnje vsekakor izboljšati. Imeli smo načrt, ki smo ga delno izpolnili. V drugem polčasu smo poskušali tudi sami nekaj spremeniti, zato sem Fadido zamenjal z Motiko, kar je bila izključno taktična odločitev. Ob odmoru so bili nogometaši kljub zaostanku samozavestni, a se nam je žal primeril drugi gol. Za napake smo plačali zelo visoko ceno. Izgubili smo tudi več dvobojev, kot jih po navadi izgubimo. Prihodnji teden bomo poskušali to popraviti, tudi kolektivno bolje delovati in priti do boljšega izida kot danes. Vsekakor bomo tudi tja odšli z enako miselnostjo – da želimo zmagati."

Galatasaray je klub, ki ima v Turčiji največ navijačev, a tisti sinoči v Stožicah so bili večinoma zdomci iz Nemčije, Avstrije in Švice. Dvojica iz Hamburga, ki je za pot v Ljubljano potrebovala 14 ur, nam je povedala, da naj bi jih bilo kar okoli 80 odstotkov iz Nemčije, skupina najgorečnejših je prišla iz Leverkusna. Veliko Turkov je zasedlo tudi prostor na glavni tribuni tik pod glavno VIP-ložo, kjer so bile vstopnice najdražje. Foto: www.alesfevzer.com
Galatasaray je klub, ki ima v Turčiji največ navijačev, a tisti sinoči v Stožicah so bili večinoma zdomci iz Nemčije, Avstrije in Švice. Dvojica iz Hamburga, ki je za pot v Ljubljano potrebovala 14 ur, nam je povedala, da naj bi jih bilo kar okoli 80 odstotkov iz Nemčije, skupina najgorečnejših je prišla iz Leverkusna. Veliko Turkov je zasedlo tudi prostor na glavni tribuni tik pod glavno VIP-ložo, kjer so bile vstopnice najdražje. Foto: www.alesfevzer.com

Zelo dobra učna ura

Na prihod Henriquesa na novinarsko konferenco je bilo treba sicer kar dolgo čakati. Je imel po tekmi daljši pogovor z nogometaši? "Ne, po koncu srečanja ne govorim veliko igralcem. Povedal pa sem jim, da sem zelo ponosen nanje. Do zdaj smo imeli uspešno pot, kot ekipa rastejo in zdaj verjamejo, da se lahko kosajo tudi s takšnimi ekipami. Za vse nas je zelo pomembno, da se učimo, to je bila zelo dobra učna ura. Imamo še povratno tekmo, potem pa bomo v Evropi še igrali. Napredujemo korak za korakom, igralci so občutili to raven in vzdušje, kar jim bo gotovo v pomoč v Carigradu, kjer bo morda 50 tisoč gledalcev. To potrebujejo, da bodo v prihodnosti še boljši. Tudi klub si želi kontinuitete uspehov. Na tej poti bomo tudi trpeli, česar si seveda ne želimo, a to je del razvoja. V drugem polčasu sem na zelenico poslal tudi 17 let starega igralca (Aldina Jakupovića, op. a.), ki je prvič izkusil takšno tekmo."

Obetavnemu najstniku bo v spominu gotovo ostala predvsem bučna podpora domačih navijačev skozi vso tekmo, tudi pri zaostanku z 0:2 je odmeval znameniti in tradicionalni napev "ša-la-la-la-la-la-la, O-lim-pi-ja".

Pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij za evropsko prvenstvo je Stožice obiskal tudi Matjaž Kek, v družbi selektorja mlade reprezentance Mileta Ačimovića je bil njegov svak Dejan Stanković, v VIP-loži pa ob Aleksandru Čeferinu predsednica Nataša Pirc Musar.

Povratni dvoboj na stadionu Rams Park bo prihodnji torek ob 20.00 s prenosom na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com