Timi Max Elšnik je na obeh tekmah Ludogorcu zabil tri gole. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik je na obeh tekmah Ludogorcu zabil tri gole. Foto: www.alesfevzer.com

Dobrih devet tisoč gledalcev je v dežju videlo dramo, ki je v Stožicah še ni bilo. Bolgarsko vodstvo po četrt ure s prostega strela je ekspresno izničil Elšnik. Takrat je le redkokdo pomislil na tako infarktno končnico. Ludogorec je po izključitvi Sona od 82. minute igral z igralcem manj, toda bolgarska vratnica sedem minut pozneje je zaledenela kri ljubljanskim navijačem.

Elšnik je v 92. minuti zabil evrogol in Stožice so že slavile, vendar se je izkazalo, da gre za račun brez krčmarja. V stoti minuti je nemški sodnik Christian Dinger po ogledu videoposnetka pokazal na najstrožjo kazen za Ludogorec. Navijači so onemeli. Žogo je na belo piko postavil strelec gola Kiril Despodov in streljal v levi kot vratarja Vidovška, ki je strel s panterskim skokom obranil. Sodnik je odpiskal konec tekme, navijači so se usuli na stožensko zelenico.

Uspeh je zaslužen. Olimpija je bila večji del tekme boljši tekmec proti favoriziranemu in krepko bogatejšemu tekmecu, ki je zadnjih sedem let vselej igral v skupinskih delih evropskih pokalov. Dišalo je po podaljških, toda poljub sreče ter izjemna Elšnik in Vidovšek so poskrbeli za eno največjih zmag v Olimpijini zgodovini.

Olimpija bo v 3. predkrogu Lige prvakov igrala z boljšim iz para Galatasaray – Žalgiris (2:2 po prvi tekmi). Prva tekma bo 8. ali 9. avgusta v Ljubljani.

V Ljubljani se bo jeseni igral evropski nogomet

Napredovanje prvaku Slovenije že prinaša 10 nadaljnjih evropskih tekem, saj 3. predkrog Lige prvakov zagotavlja najmanj skupinski del Konferenčne lige. Igranje v skupinskem delu Konferenčne lige prinaša slabe tri milijone evrov nagrade in prispevkov iz blagajne Evropske nogometne zveze. Preboj v skupinski del Evropske lige zagotavlja najmanj 3,6 milijona evrov prihodkov, medtem ko vstop v sanjsko deželo Lige prvakov že takoj prinese kar 15,6 milijona evrov, nato pa so še dodatni sladkorčki. Seveda je pot do nogometnega raja tudi najtežja in vodi čez dve še težji oviri, kot je Ludogorec.

Despodov ohladil ljubljanske navijače

Tako rekoč hkrati z uvodnim sodnikovim žvižgom se je pred 10.000 gledalci v Stožicah ulil dež. Nekoliko podjetneje so začeli Bolgari, ki pa si v uvodnih desetih minutah priložnosti niso priigrali. Prvič je bilo vroče pred ljubljanskimi vrati v 12. minuti, ko je Ludogorec pletel v kazenskem prostoru, a je bil zaključni strel blokiran. Ko je žoga prišla pred kazenski prostor, je prekršek že za tretji Olimpijin rumeni karton storil Augustin Doffo. Žogo si je na 20 metrih postavil Kiril Despodov in prosti strel izvedel brezhibno. Vratar Vidovšek je bil nemočen.

Elšnik poskrbel za hitro izenačenje

Na Olimpijin odgovor ni bilo treba dolgo čakati. Prosti strel z desne strani je v 18. minuti izvedel Jorge Silva. Žoga je v kazenskem prostoru prišla do Timija Maxa Elšnika, ki je mojstrsko z diagonalnim strelom z leve strani s petih metrov matiral gostujočega vratarja Sergia Padta.

Elšnik: Verjel sem, da bo "Vida" branil 11-m

Sešlar zadel okvir vrat, gol visel v zraku

V 32. minuti je Svit Sešlar z zavitim strelom z roba kazenskega prostora stresel stičišče prečke in vratnice, potem ko je žogo po napaki bolgarske obrambe ukradel Doffo. Ob Olimpijini pobudi je pet minut pozneje znova sprožil Sešlar, vendar je njegov diagonalni strel znotraj kazenskega prostora vratar Padt zaustavil. Minuto pozneje je z istega položaja močno streljal tudi Rui Pedro, še enkrat pa je bil zmagovalec Padt, ki je žogo komajda odbil v kot.

V sodnikovem podaljšku je z glavo po predložku Sešlarja poskusil še Ahmet Muhamedbegović, a žoge ni dobro zadel, tako da je strel švignil mimo vratnice. Olimpija je bila v prvem polčasu boljša tudi statistično, kar potrjujejo streli v okvir vrat (4:1).

Grom in blisk napovedala epski večer v Stožicah

V 82. minuti izključitev Sona

Uvodnih pet minut drugega dela se je igralo na polovici Ludogorca. Omembe vreden je bil poskus Ivana Posavca, s katerim pa Padt ni imel pretiranih težav. V 58. minuti so Bolgari zatresli mrežo, a je bil Despodov globoko v prepovedanem položaju.

Bolgari, ki so se zanašali na protinapade, so v zadnji tretjini tekme vzpostavili ravnotežje. Čeprav je tempo igre precej padel, so bili vse nevarnejši, tako da je bilo nekajkrat pred vrati Vidovška precej vroče.

V 82. minuti je bil izključen nogometaš Ludogorca Son, ki je na sredini nepremišljeno z glavo udaril Ruija Pedra, čeprav nista bila v boju za žogo.

Vratnica Bolgarov ob koncu rednega dela

V 89. minuti je zaledenela kri ljubljanskim navijačem. Bolgari so po izgubljeni žogi Olimpiji izvedli bliskovit protinapad. Sprožil je Spas Delev, ki je zadel vratnico. V sodnikovem podaljšku je Olimpija trikrat nevarno zapretila, a žoga ni hotela v mrežo.

Elšnik v sodnikovem podaljšku zabil pod prečko

Ko je že kazalo na podaljške, je kot izvajal Sešlar. Žogo je podal na rob kazenskega prostora, kjer jo je pričakal Elšnik in jo silovito zabil pod prečko. Slovenski reprezentant je Ludogorcu zabil vse tri Olimpijine gole.

Vidovšek junak infarktne končnice

Takrat se je začela igra živcev. Nemški sodnik ni in ni hotel odpiskati konca. Tekla je že 99. minuta, ko je imel Ludogorec še eno izjemno priložnost, a se je izkazal Vidovšek. Toda pozneje je po posredovanju Vara bolgarska zasedba prišla do najstrožje kazni zaradi prekrška Marcela Ratnika. Z bele pike je streljal Despodov, ljubljanski vratar pa je še enkrat več pokazal svoje znanje in obranil strel Bolgara ter poskrbel za delirij na tribunah in zelenici.

Osmič v skupinskem delu evropskih pokalov

Slovenski klubi so doslej sedemkrat igrali v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Šestkrat Maribor, ki je trikrat igral v Ligi prvakov (1999/00, 2014/15 in 2017/18), trikrat pa v Evropski ligi (2011/12, 2012/13 in 2013/14), enkrat pa Mura v Konferenčni ligi (2021/22).

Dva gola Šporarja v Atenah

V tretji predkrog Lige prvakov se je prebil grški Panathinaikos, ki je po zmagi na prvi tekmi s 3:1 nad ukrajinskim Dniprom na povratnem obračunu v Atenah igral 2:2. Oba zadetka je dosegel Andraž Šporar, ki se je med strelce vpisal tudi na prvem dvoboju.

LIGA PRVAKOV
2. PREDKROG, povratne tekme

OLIMPIJA – Ludogorec 2:1 (1:1) 1:1
9265; Elšnik 18., 92.; Despodov 15.
RK: Son 82./Ludogorec

Olimpija: Vidovšek; J. Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe; Sešlar (95./Gavrić), Doffo, Elšnik, Rui Pedro (95./Krefl); Nukić (59./Pedro Lucas), Posavec (81./Motika).

Ludogorec: Padt, Despodov, Goncalves (71./Caio Vidal), Heister, Pedro Naressi (84./Jordanov), Russo, Son, Tekpetey (56./Piotrowski), Tissera (56./Delev), Verdon, Jankov (84./Witry).

Rumeni kartoni: Elšnik, Nukić, Doffo, Ratnik, Jorge Silva; Heister, Naressi, Piotrowski.

Sodnik: Christian Dingert (Nemčija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sreda ob 16.00:
ASTANA – DINAMO ZAGREB 0:4

Ob 20.30:
GALATASARAY – ŽALGIRIS 2:2

V odebeljenem tisku izidi prvih tekem.


3. PREDKROG, prva tekma, 8./9. avgusta:
OLIMPIJA – GALATASARAY/ŽALGIRIS
Povratna tekma bo 15. avgusta.