Olimpija je dobro opravila delo v prvem krogu, ko je bila dvakrat boljša od Valmiere, dobro izhodišče pa si je priigrala tudi pred povratno tekmo v drugem krogu proti bistveno močnejšemu Ludogorcu. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je dobro opravila delo v prvem krogu, ko je bila dvakrat boljša od Valmiere, dobro izhodišče pa si je priigrala tudi pred povratno tekmo v drugem krogu proti bistveno močnejšemu Ludogorcu. Foto: www.alesfevzer.com

Prva tekma drugega predkroga najmočnejšega evropskega tekmovanja se je v Razgradu končal z 1:1, na povratni, ki bo v Stožicah v torek ob 20.00, pa si zmaji, ki so si v Bolgariji priigrali dobro izhodišče, lahko prvič v klubski zgodovini zagotovijo uvrstitev v enega izmed evropskih tekmovanj. Namreč, če bodo napredovali, bodo zagotovo zaigrali vsaj v Konferenčni ligi. Tudi v primeru poraza se ne bo končala njihova evropska pot, saj bodo nato sezono nadaljevali v kvalifikacijah za Evropsko ligo, imeli pa bodo nato še en popravni izpit, zato je priložnost letos res velika.

"Seveda pričakujem težko tekmo. Ludogorec je bil favorit in še vedno je. Večkrat sem že poudaril in bom še enkrat, v štirih letih je odigral 54 evropskih tekem, Olimpija pa 14. V tem pogledu je razlika med ekipama velika. Oni so vajeni takšnih tekem in igranja na tej ravni. Vendar tekme se bomo lotili z enako miselnostjo, kot se vsake, ne glede na to, ali igramo proti Rogaški ali Ludogorcu, vedno skušamo zmagati. Nasprotnik ima kakovostne igralce in dobro ekipo. Toda tudi mi imamo tako dobre igralce kot tudi ekipo, ki jo še gradimo. Želimo biti še boljši, smo pa pripravljeni na boj za uvrstitev naprej," je dejal portugalski strokovnjak na ljubljanski klopi.

Vsaka tekma je zgodba zase

Ludogorec v štirih letih odigral 54 evropskih tekem, Olimpija 14

Slovenski prvaki so na prvi tekmi povedli, ko je z velike razdalje natančno meril Timi Max Elšnik, gostitelji pa so še pred koncem prvega polčasa kaznovali napake v ljubljanski obrambi in izenačili: "Ludogorec bo skušal vlogo favorita upravičiti na igrišču. Pričakujemo močno ekipo, ki bo napadala in iskala zadetek. Na drugi strani ji bo stala podobna ekipa, ki želi imeti pobudo in žogo v svoji posesti. Takoj po izgubljeni žogi jo želimo tako dobiti nazaj. Kar je bila naša identiteta na vseh tekmah. Kot pravim, je Ludogorec vajen evropskih tekem. Toda vsaka tekma je zgodba zase. Odvisno je od več dejavnikov – kdo prvi zadene, morda bo dolgo 0:0 … Pričakujem pa dobro tekmo za gledalce. Stadion bo lepo poln, kar bo dobro za obe ekipi, so pa naši navijači s svojo podporo za nas zelo pomembni."

Henriques lahko znova računa na povratnika po poškodbi Pascala Estrado, teden ali dva bo še odsoten Justas Lasickas, nekoliko daljše pa bo okrevanje Raula Florucza, ki se je poškodoval na zadnji prvenstveni tekmi proti Rogaški, ko se je ob zmagi s 5:0 s hat-trickom izkazal Saar Fadida. Olimpija je sicer vse tri evropske tekme začela z isto enajsterico: "Recept za uspeh je, da igraš z najboljšo mogočo postavo. Tistih 11, za katere verjamejo, da so v danem trenutku najboljši taktično, tehnično, fizično, psihološko … Tudi na klopi imamo kakovostne menjave, igralce, ki so pripravljeni, da ob vstopu naredijo isto ali še boljše."

"Želimo sanjati naprej"

Trenirali smo enajstmetrovke. Če zadeneš ali zgrešiš, ni odvisno od sreče, ampak treninga. Trenirali so tako vratarji kot igralci. Pritisk na tekmah je drugačen kot na treningu, toda treba jih je trenirati. Moramo biti pripravljeni nanje, prav tako moramo biti pripravljeni, če bo že med tekmo.

Joao Henriques

Po besedah prvega moža stroke Olimpije se vsi v moštvu zavedajo, kaj tekma prinaša: "Priprave na take tekme so najlažje. Igralcev ni treba posebej motivirati. Vsi vedo, kaj pomenijo. Vsi, trenerji in igralci, želimo igrati take tekme. Zelo smo motivirani. Moramo pa ostati z nogami trdno na tleh. Če zmagamo in bomo po tej tekmi zato prodali tri nogometaše, lahko vsem samo zaploskam, saj so si to zaslužili in bi bili to dobro tako za klub kot igralce. Prestopni rok traja do konca meseca in moramo biti na vse pripravljeni. Če gredo igralci naprej v nov klub, sem ponosen, da sem delal z njimi."

"Če bomo izpadli in bomo sezono nadaljevali v Evropski ligi, bodo vsi dejali, da je to pričakovano. Toda mi želimo ostati v kvalifikacijah za Ligo prvakov, ki je najmočnejše tekmovanje na svetu. Želimo sanjati naprej. Zavedamo se, da bo zelo težko. Vemo, kakšna je razlika v proračunu. Ludogorec je ravno kupil igralca za tri milijone evrov. Razlika je velika, toda to je nogomet, v katerem se lahko marsikaj zgodi. Na igrišču je 11 igralcev proti 11. Ravno to je čar nogometa, saj ne veš, kaj se bo zgodilo. Dobra ekipa Lige NBA bo zagotovo premagala amatersko ekipo, saj je treba dati veliko točk in tako naprej. V nogometu pa se presenečenja dogajajo, kar priča zgodovina. Ne gledamo na denar in na proračun, ampak na 90 minut, da spišemo zgodovino. Verjamemo, da nam lahko uspe. Naredili bomo vse, da z napredovanjem navijačem poklonimo lepo darilo," je še dodal.

Olimpija verjame, da lahko preseneti Ludogorec

2. PREDKROG, povratne tekme, torek ob 20.00:
OLIMPIJA – LUDOGOREC 1:1

Sreda ob 16.00:
ASTANA – DINAMO ZAGREB 0:4

Ob 20.30:
GALATASARAY – ŽALGIRIS 2:2

V krepkem tisku so izidi prvih tekem


3. PREDKROG, prva tekma, 8./9. avgust:
LUDOGOREC/ OLIMPIJA – GALATASARAY/ŽALGIRIS

Povratna tekma bo 15. avgusta.