Galatasaray je na pragu uvrstitve v zadnji predkrog Lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Galatasaray je na pragu uvrstitve v zadnji predkrog Lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Povratna tekma v Carigradu bo 15. avgusta s prenosom na TV SLO 2.

Olimpija se je predvsem v prvem polčasu pogumno postavila po robu favoriziranemu turškemu prvaku, a sta bili zanjo usodni dve hudi napaki posameznikov, po katerih sta v 9. in 48. minuti zadela Kerem Aktürkoglu oziroma Dries Mertens. V 91. minuti je končni izid po prekinitvi postavil rezervist Halil Dervišoglu.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Vprašanje je, kako bi potekala tekma, če ne bi v 20. minuti švedski sodnik Andreas Ekberg zaradi spornega prekrška v napadu razveljavil izenačujočega zadetka Admirja Bristrića.

Ljubljančani so bili v prvem polčasu enakovreden tekmec Galatasarayu, kar potrjujejo tudi streli na gol (3:3). V drugem delu jih je presekal hiter gol Mertensa, ki mu je sledilo slabo obdobje 15 minut, v katerem bi lahko Turki še povišali prednost.

V zadnji tretjini dvoboja je tempo precej padel. Priložnosti so bile maloštevilne, nekoliko nevarnejši gostje pa so prišli do (pre)visoke zmage v sodnikovem podaljšku.

Aktürtoglu izkoristil napako Sualeheja

Po živčnem uvodu, v katerem so Turki nemudoma dvakrat nevarno zapretili, je Olimpija vzpostavila ravnotežje. V osmi minuti je z roba kazenskega prostora streljal Saar Fadida, ki je pošteno ogrel dlani vratarja Fernanda Muslere.

Le minuto pozneje je sledila velika napaka Davida Sualeheja, ki je nepotrebno preigraval na levi strani. Žogo mu je spretno odvzel Baris Yilmaz in z desne stani povratno podal v kazenski prostor. Tam jo je na petih metrih pričakal Aktürtoglu in jo z natančnim diagonalnim strelom poslal v desni kot vratarja Vidovška.

"Z vami smo," sporočajo turški navijači ob poplavah, ki so prizadele Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

Sporno razveljavljen izenačujoči gol Bristrića

Sualehe bi se lahko odkupil v 14. minuti, vendar je njegov strel z leve strani vratar Muslera z odlično obrambo zaustavil. V 20. minuti bi morala Olimpija izenačiti. Dolgo žogo je na robu kazenskega prostora sprejel Bristrić, ki je najprej preigral Nelssona, nato še vratarja Muslero in zadel v prazno mrežo. A oglasil se je sodnik Ekberg in zaradi domnevnega prekrška nad Nelssonom, ki je obležal na tleh, zadetek razveljavil. Zelo sporna oziroma mejna odločitev!

V 26. in 27. minuti si je Galatasaray priigral dve veliki priložnosti. Najprej se je ob strelu Abdulkerima Bardakcija z glavo po predložku s kota izkazal Matevž Vidovšek, nato pa je iz ugodnega položaja zgrešil Cedric Bakambu. Tudi v zadnji tretjini prvega dela so bili nekoliko konkretnejši gostje, toda izid se ni spremenil.

Mertens poskrbel za povišanje vodstva

Začetek drugega dela se ni začel po željah ljubljanskih navijačev. Po napačni podaji Marcela Ratnika na sredini igrišča je stekla bliskovita akcija Galatasaraya. Vidovšek je za trenutek odpravil nevarnost, vendar je odbita žoga prišla do Mertensa, ki jo je z roba kazenskega prostora z natančnim strelom spravil v mrežo.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Šved po ogledu VAR-a razveljavil tretji gol Turkov

Turki so postajali vedno nevarnejši. V 51. minuti je še višje vodstvo gostov preprečil Vidovšek, ki je izjemno posredoval ob strelu Bakambuja. V 57. minuti je na semaforju že pisalo 0:3, toda po ogledu VAR-a je bil gol Bardakcija razveljavljen, saj je bil eden izmed gostov v trenutku predložka v prepovedanem položaju. Švedski sodnik je ocenil, da je vplival na igro. Šest minut pozneje je bil razveljavljen še en gol Galatasaraya, tokrat dileme ni bilo.

V 70. minuti je od daleč poskusil in za malo zgrešil Ahmed Muhamedbegović, pozneje pa so Turki dovolj dobro nadzirali igro, da domačim niso pustili kakšne večje priložnosti.

Zmagovalec se bo v zadnjem kvalifikacijskem krogu pomeril z boljšim iz dvoboja med KI Klaksvikom in Moldejem. Poraženec bo igral v zadnjem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo, kjer ga čaka zmagovalec dvoboja med Qarabagom in HJK Helsinki.

Henriques: Galatasaray po naših napakah zadeval, mi po njihovih nismo

3. PREDKROG, prve tekme

OLIMPIJA – GALATASARAY 0:3 (0:1)
13.712; Aktürkoglu 9., Mertens 48., Dervišoglu 91.

Olimpija: Vidovšek. Jorge Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe, Rui Pedro (86./Jakupović), Fedida (46./Motika), Elšnik, Posavec (77./Gavrić), Sešlar (86./Nukić), Bristrić (65./Pedro Lucas).

Galatasaray: Muslera, Boey, Nelsson, Bardakci, Karatas (63./Dubois), Kutlu, Oliveira (87./Ayhan), Yilmaz, Mertens (75./Akgun), Aktürkoglu (86./Dervišoglu), Bakambu (74./Icardi).

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvaki:
RAKOW CZESTOCHOWA – ARIS LIMASOL 2:1 (1:0)

KÖBENHAVN – SPARTA PRAGA 0:0

KLAKSVIK (FER. OTOKI) – MOLDE 2:1 (0:0)
Frederiksberg 64., 86.; Eikrem 49.

SLOVAN BRATISLAVA – MACCABI HAIFA 1:2 (1:2)
Kenan Bajrić (Slovan) je igral vso tekmo.

Preloženo:
AEK ATENE – DINAMO ZAGREB


Neprvaki:
PSV EINDHOVEN – STURM GRADEC 4:1 (3:1)
Za Sturm je v 40. minuti zadel slovenski reprezentant Jon Gorenc Stanković (3:1). Igral je vso tekmo, medtem ko je Tomi Horvat na zelenico prišel v 70. minuti.

BRAGA – BAČKA TOPOLA 3:0 (2:0)

PANATHINAIKOS – MARSEILLE 1:0 (0:0)
Bernard 83.
RK: Kondogbia 65./Marseille
Benjamin Verbič je igral do 58. minute, Andraž Šporar do 72. minute, Adam Gnezda Čerin (vsi Panathinaikos) pa od 78. minute.

RANGERS – SERVETTE 2:1 (2:1)