Unai Emery je velemojster za izločilne boje. Po lanski zmagi v Evropski ligi je z Villarrealom šokiral Juventus in Bayern. Foto: Reuters
Unai Emery je velemojster za izločilne boje. Po lanski zmagi v Evropski ligi je z Villarrealom šokiral Juventus in Bayern. Foto: Reuters

Rumena podmornica, ki je v osmini finala izločila Juventus, v četrtfinalu pa še Bayern, je bila v sredo na Anfieldu nemočna. Aktualni zmagovalci Evropske lige niti enkrat niso streljali v okvir vrat. Na domači zelenici so bili vedno zelo nevarni, Bavarci so bili na prvi tekmi četrtfinala presenečeni nad kakovostno igro in pritiskom izbrancev Unaija Emeryja.

"Želimo uživati v izjemnem vzdušju, ki ga bodo pripravili naši navijači. Nikoli ni lahko začeti povratne tekme z zaostankom 0:2. Zadetki v gosteh ne veljajo več, kar nam seveda ustreza. Zelo dobro igramo na domačem igrišču. Na prvi tekmi je Liverpool unovčil prednost domače zelenice, z dobro obrambo pa smo jim preprečili še višjo prednost. V torek pričakujem popolnoma drugačno tekmo," je prepričan trener rumene podmornice Emery.

"Le s popolno predstavo lahko izločimo Liverpool. Do zdaj jim še nihče ni povzročal velikih težav v tej sezoni. Moramo najti kakšno njihovo slabost," je dodal Emery.

Mohamed Salah je z 22 zadetki najboljši strelec Premier lige. Foto: Reuters
Mohamed Salah je z 22 zadetki najboljši strelec Premier lige. Foto: Reuters

Villarreal doma igra precej bolj kreativno
Redsi so v soboto na St. James Parku ugnali Newcastle z 1:0. Še vedno čakajo na spodrsljaj Manchester Cityja, ki ima štiri tekme Premier lige pred koncem točko prednosti. Liverpool se je uvrstil tudi v finale Pokala FA, 14. maja se bo srečal s Chelseajem.

"Prepričan sem, da nas bodo napadli. Začeli bodo s pritiskom. Na domačem igrišču bodo skušali odigrati precej bolj kreativno. Na Anfieldu jim nismo dopustili veliko. Čaka nas velik izziv, saj bo Emery spremenil nekaj taktičnih zamisli in jih prilagodil na naš slog igre," je poudaril trener Jürgen Klopp, ki je prejšnji teden podaljšal pogodbo do junija 2026.

"Nikoli ne veš, ali boš še kdaj imel priložnost zaigrati v finalu Lige prvakov. Na taki tekmi moraš biti maksimalno zbran. Zelo si želimo zaigrati v velikem finalu. Če nas bo Villarreal izločil, bom seveda čestital po koncu tekme."

Jürgen Klopp je v svoji prvi sezoni na klopi Liverpoola pred šestimi leti v finalu Evropske lige izgubil proti Sevilli, ki jo je vodil Unai Emery. Foto: Reuters
Jürgen Klopp je v svoji prvi sezoni na klopi Liverpoola pred šestimi leti v finalu Evropske lige izgubil proti Sevilli, ki jo je vodil Unai Emery. Foto: Reuters

Klopp pričakuje, da bodo trpeli na povratni tekmi
"Kloppo" je v finalu najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu doživel že dva grenka poraza. Leta 2013 je z dortmundsko Borussio na Wembleyju izgubil proti Bayernu z 1:2, pred štirimi leti pa je bil madridski Real boljši od Liverpoola s 3:1.

"Naš cilj je zmaga tudi na povratni tekmi. Polfinalna tekma Lige prvakov nikoli ni lahka in tudi torkova ne bo. Redke tekme so pomembnejše od te."

"Pričakujem, da bomo trpeli na povratni tekmi. Upam, da le za krajši čas, pomembno je predvsem, da se bomo hitro odzvali. Ob njihovem prvem strelu na vrata se bodo navijači dvignili, nato pa bo vsak dvoboj za žogo vroč," je previden 54-letni Nemec.

"Še vedno smo v igri za vse lovorike, torej smo v zadnjih tednih in mesecih veliko stvari naredili prav. Težava je, da se lahko že na naslednji tekmi vse podre, če jo začnemo z napačno nogo. Veliko smo se naučili iz sezone 2018/19, ko smo se borili za naslov angleškega prvaka in v finalu Lige prvakov smo imeli veliko težav s poškodovanimi igralci in utrujenostjo. To je bila dobra izkušnja. Zdaj smo fizično odlično pripravljeni," je še pojasnil Klopp.

Alexander-Arnold: Ne smemo jim pustiti, da bodo razvili svoj slog igre
"Ne smemo jim pustiti, da bodo razvili svoj slog igre. Prednost dveh zadetkov je lepa, a ne sme nas uspavati. Želimo dobiti tudi povratno tekmo. Ne bomo se branili, ampak želimo hitro zadeti in s tem odločiti potnika v finale," je dodal odlični branilec Trent Alexander-Arnold.

Real brez Alabe proti Manchester Cityju
V sredo se obeta še precej bolj napeta povratna tekma med madridskim Realom in Manchester Cityjem. Kraljevi klub je v soboto že proslavil 35. naslov španskega prvaka in zdaj bo vse moči usmeril v Ligo prvakov. Manjkal bo branilec David Alaba, ki se je poškodoval na prvi tekmi prejšnji teden.

City ima še štiri zahtevne prvenstvene tekme. V nedeljo bo gostil Newcastle, odločilni pa bosta verjetno gostovanji v Wolverhamptonu in v Londonu pri West Hamu, v zadnjem krogu je spodrsljaj proti Aston Villi na domači zelenici malo verjeten.


Polfinale, povratni tekmi, torek ob 21.00:
VILLARREAL – LIVERPOOL 0:2

Verjetni postavi:

Villarreal: Rulli, Foyth, Albiol, Pau Torres, Estupinán, Parejo, Capoue, Coquelin, Lo Celso, Moreno, Paco Alcacer.

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Konate, van Dijk, Robertson, Henderson, Fabinho, Thiago Alcantara, Salah, Mane, Luis Díaz.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Sreda ob 21.00:
REAL MADRID – MANCHESTER CITY 3:4

Verjetni postavi:

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Eder Militao, Nacho, Mendy, Modrić, Casemiro, Kroos, Valverde, Benzema, Vinícius Junior.

Man. City: Ederson, Joao Cancelo, Ruben Dias, Laporte, Zinčenko, De Bruyne, Rodri, Bernardo Silva, Mahrez, Gabriel Jesus, Foden.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 28. maja v St. Denisu.